Μαριάννα Γοραντωνάκη: Η σύγχρονη διατροφή και ο ρόλος της
Η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες για την εξασφάλιση της καλής υγείας. Ανάλογα με την ποιότητά της, μπορεί να ασκήσει θετική ή αρνητική επίδραση στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. Η σχέση της διατροφής με την υγεία είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης στα κείμενά του «Διαιτητικά», αναλύει τη σχέση αυτή και αναφέρει τροφές οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει στην ασθένεια και τροφές οι οποίες είναι βλαβερές γι’ αυτόν. Ο άνθρωπος είναι ο τελειότερος και πιο πολύπλοκος οργανισμός της φύσης και για να διατηρηθεί στη ζωή έχει ανάγκη από ενέργεια. Η τροφή είναι το μέσον που δίνει ενέργεια στον άνθρωπο, είναι η βασική προϋπόθεση για τη ζωή του και την εκτέλεση όλων των λειτουργιών αυτής. Ο στόχος της διατροφής, επομένως, είναι η διαφύλαξη της υγείας και για την επίτευξη του στόχου απαιτείται διατροφή ισορροπημένη και με την σωστή αναλογία θρεπτικών συστατικών. Η διατροφή στις μέρες μας, έχει περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό της εξέλιξης και ίσως δυσκολεύεται να πετύχει αυτό το στόχο! Η εξελιγμένη διατροφή, κατά τη γνώμη μου, στηρίζεται σε ένα μοντέλο εύκολων, γρήγορων και «μαγικών» τροφών. Τροφές που απέχουν από τη φύση, αφού είναι σχεδόν πλήρως βιομηχανοποιημένες, τροφές «μαγικές» που τις τρώμε και μειώνεται η χοληστερόλη, το σάκχαρο, αδυνατίζουμε, χτίζουμε του μυς μας κλπ., και βέβαια τροφές γενετικώς τροποποιημένες (π.χ. σόγια, καλαμπόκι, λαχανικά κ.λπ.). διαβάστε όλο το άρθρο εδώ