Μαντικές Τέχνες – Η Επιστροφή στις ρίζες μας

Μαντικές Τέχνες – Η Επιστροφή στις ρίζες μας
Spread the love

Γράφει η Τζώρτζια Μπουλιάκη

Η λέξη μαντεία προέρχεται από τη λατινική λέξη «divinare» που σημαίνει πρόβλεψη, έμπνευση από μια ανώτερη δύναμη, αφού σχετίζεται με τη λατινική λέξη «divinus» που σημαίνει θεϊκό. Η μαντεία μπορεί να θεωρηθεί ως μια συστηματική μέθοδο η οποία μπορεί να οργανώσει ότι φαίνεται να αποσυνδέεται, τις διάφορες πτυχές της ύπαρξης έτσι ώστε να παρέχει διορατικότητα σε ένα θέμα.

Κατά τους Αρχαίους χρόνους η γνώση αλλά και τα μυστήρια των προγόνων μας ήταν πολλά και κατά έναν εξαίσιο τρόπο κατάφεραν να κάνουν πράγματα που ακόμα και σήμερα μοιάζουν όχι μόνο δύσκολα αλλά ίσως και ακατόρθωτα. Οι Αρχαίοι πολιτισμοί ασκούν ένα πολύ μεγάλο δέος στο νεότερο κόσμο, και ιδιαίτερα οι αρχαίες τέχνες που ανέπτυξαν πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί. Στις Αρχαίες τέχνες συγκαταλέγονται και πολλοί τομείς της Μεταφυσικής, της Παραψυχολογίας και της Μαντείας. Οι παλιές τεχνικές είναι αυτές που όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει ανά τους αιώνες, αλλά φαίνεται πως αντιθέτως οι άνθρωποι όλο και περισσότερο στρέφονται στις τεχνικές των προγόνων τους.

Η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι ένα θέμα που απασχόλησε τον άνθρωπο από την αρχή της ύπαρξής του, στην αρχή παρατηρούσε τα σημάδια και τους οιωνούς και έπειτα έμαθε να τα αποσυμβολίζει ο καθένας με το δικό του τρόπο και οπτική και φιλοσοφία. Κάθε άτομο ξεχωριστά αλλά και πολιτισμός έδωσε την δική του ερμηνεία πάνω σε διάφορα σημάδια, σχήματα, αντικείμενα και απέδωσε σε αυτά μια θετική ή αρνητική ερμηνεία. Όλοι οι πολιτισμοί ανέπτυξαν δικούς τους τρόπους για να προβλέψουν γεγονότα που αφορούσαν το μέλλον τους, όλοι είχαν όμως μια κοινή συνισταμένη που είναι το συλλογικό ασυνήδειτο όπως το ονόμαζε ο Jung ή αλλιώς το Ακασικό πεδίο. Το συλλογικό ασυνήδειτο είναι η μήτρα όλων αρχετύπων, εκεί προϋπάρχουν όλα τα αρχέτυπα που ο άνθρωπος έχει μέσα του και μπορεί και τα αναγνωρίζει στη ζωή, στους ανθρώπους και στο γύρω περιβάλλον του.

Ο ωκεανός είναι μια κεντρική απεικόνιση. Είναι ο συμβολισμός ενός σπουδαίου ταξιδιού. Enya

Κάθε σύστημα μαντείας είναι ξεχωριστό, με τις δικές του ερμηνείες, παραπομπές και φιλοσοφία, όλα όμως έχουν να υποδείξουν ένα σύνολο καθολικών αρχετύπων, σχημάτων και συμβόλων που μπορούν να οδηγήσουν στην σωστή καθοδήγηση, στην αυτογνωσία και φυσικά στην πρόβλεψη μελλοντικών γεγονότων και καταστάσεων. Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να κατανοήσει τις ήδη δεδομένες καταστάσεις, τη ψυχοσύνθεση του όπως και όσων ανθρώπων τον περιβάλλουν, τις συνειδητές και ασυνήδειτες επιλογές ή αποφάσεις που μπορεί να έχει ήδη πάρει ή να θελήσει να πάρει στο μέλλον όπως και τι είναι πιο ευνοϊκό και τι μπορεί να επιλέξει, είτε αν αφορά προσωπική είτε αναγκαστική επιλογή, η επιρροή πολλές φορές ενός γεγονότος μπορεί να επηρεάσει ένα σύνολο πραγμάτων αλλάζοντας μια ήδη δεδομένη κατάσταση.

Ένα σύστημα μαντείας έχει σαν ανώτερο σκοπό την πνευματική εξέλιξη, να αναπτύξει τη διαισθητική ικανότητα, την αυτογνωσία και τις άπειρες δυνατότητες που ο άνθρωπος έχει μέσα του.

Τα προβλήματα δεν είναι εμπόδια, είναι κατευθυντήριες οδηγίες.-Robert H. Schuller

Οι άνθρωποι αλλάζουν και εξελίσσονται διαρκώς, έτσι γινόταν πάντα και έτσι θα συνεχίσει να γίνεται όσο υπάρχει η αθανασία της ψυχής, αρχίζουν να εκτιμούν και πάλι τις αρχαίες τέχνες και τεχνικές, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη γνώση που κατείχαν οι πρόγονοί τους. Ένα μεγάλο μέρος έλκεται από τις μαντικές τέχνες όχι μόνο για να μπορέσει να βαδίσει σωστά στο μέλλον του και να γνωρίσει όσα του είναι άγνωστα αλλά και για να καταφέρει να κατανοήσει τον ίδιο του τον εαυτό και να διαχειριστεί την πολλές φορές χαοτική του φύση.

Στις στιγμές των αποφάσεών σας είναι που το πεπρωμένο σας διαμορφώνεται.-Tony Robbins

 

   Γράφει η Τζώρτζια Μπουλιάκη
Καθηγήτρια Εσωτεριστικών Σπουδών-Μεταφυσική Σύμβουλος

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση