Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα:Πρόληψη κατά του καρκίνου του Μαστού

Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα:Πρόληψη κατά του καρκίνου του Μαστού
Spread the love

Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας

Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

mouzaka

ΕΜΕΙΣ: Κυρία Μουζάκα, ο Οκτώβρης είναι ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνου του Μαστού. Πληροφορείστε μας για το μέγεθος του προβλήματος που μαστίζει τις δυτικές κοινωνίες και δώστε μας το μέτρο σύγκρισης με τις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου.

Απάντηση: Ο Οκτώβριος έχει θεσπισθεί διεθνώς ως ο μήνας της καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα  κακοήθεια στη γυναίκα, και τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονος, στον οποίο όπως είναι γνωστό κύριος ενοχοποιητικός παράγοντας είναι το κάπνισμα. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή κακοήθεια στο γυναικείο φύλο αποτελώντας το 23% των κακοήθων νόσων στις γυναίκες.

Θα μου επιτρέψετε όμως εδώ να τονίσω, ότι αποτελεί έναν καρκίνο αντιμετωπίσιμο και ιάσιμο , εφόσον ανακαλυφθεί έγκαιρα και αντιμετωπισθεί σωστά. Εξ ου και η αξία της ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης του κοινού. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να αντιληφθούν οι γυναίκες την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και της εφαρμογής των κανόνων της προληπτικής εξέτασης. Αυτοί είναι η τακτική εξέταση των μαστών από τον Μαστολόγο και η διενέργεια μαστογραφίας, ο τύπος της οποίας καθορίζεται από την ηλικία της γυναίκας  και τον τύπο του μαστού της.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι εάν οι γυναίκες πραγματοποιούσαν αυτές τις απλές εξετάσεις που αναφέραμε, τότε τα 2/3 από τις γυναίκες που δυστυχώς καταλήγουν σήμερα, θα είχαν επιβιώσει.διαβάστε όλη τη

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση