Λίνδος: Μοναδική ομορφιά, ξεχωριστοί άνθρωποι…

Λίνδος: Μοναδική ομορφιά, ξεχωριστοί άνθρωποι…
Spread the love

Πριν από λίγο καιρό είχα την τιμή να φιλοξενηθώ σε ένα πραγματικά μαγευτικό χωριό της Ρόδου, την πανέμορφη Λίνδο (φωτογραφία). Και ενώ με την πρώτη ματιά αυτό που σου κάνει εντύπωση είναι ένα μαγευτικό τοπίο που κόβει την ανάσα, στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι το χωριό αυτό κρύβει και κάτι άλλο, εξίσου εντυπωσιακό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εξακολουθώ να θυμάμαι τη Λίνδο σαν ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθείς για να ζήσεις μία εμπειρία χαλάρωσης και ομορφιάς. Το χωριό της Λίνδου είναι ένα από τα μέρη που προφανώς επέλεξε η φύση για να δείξει μέχρι που μπορούν να φθάσουν τα κάλλη της. Εξακολουθώ όμως να τη θυμάμαι και για τους ανθρώπους που αυτό το μέρος κρύβει μέσα του. Και για εμένα οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να αποτελούν και πρότυπα για τους εκπροσώπους του ελληνικού τουρισμού.

Επισκέφθηκα το χωριό της Λίνδου, με αφορμή τη συμμετοχή μου σε ένα συνέδριο, το οποίο προσκαλούσε εκπροσώπους του κλάδου των τουριστικών επιχειρήσεων να μάθουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιο αποδοτικά τα εργαλεία που δίνονται στις επιχειρήσεις για την προβολή τους στην εποχή του Διαδικτύου και των Νέων Τεχνολογιών.

Η εμπειρία μου στην ομιλία αυτή, θα μείνει βαθιά ριζωμένη σε αυτές που σου μένουν όταν μιλάς με ένα κοινό το οποίο πραγματικά θέλει να μάθει, να εφαρμόσει και να δώσει το καλύτερο δυνατό σε κάτι που αγαπάει πάρα πολύ. Και για τους ανθρώπους της Λίνδου, αυτό που αγαπάνε πάρα πολύ είναι ο τόπος τους.

Το συναίσθημα που μου δημιουργήθηκε κατά την ώρα της ομιλίας μου, επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και μάλιστα με το παραπάνω. Πήρα πολλές πληροφορίες για την αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλουν τα παιδιά της Λίνδου για να διατηρήσουν αυτήν την ονειρική μορφή που έχει ο τόπος τους, αλλά και για να διορθώσουν ότι μπορεί να τη χαλάει.

Θα μιλήσω για τα παιδιά της Λίνδου, γιατί είναι αυτό ακριβώς. Νέα άτομα, γεμάτα φρέσκες ιδέες, τις οποίες όμως κάνουν πράξη και δεν αφήνουν στη θεωρία. Επέστρεψαν στον τόπο τους και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, μετά από κοινή απόφαση με τους μεγαλύτερους του χωριού, που αποφάσισαν να περάσουν τα ηνία στη νέα γενιά, ώστε να κάνει και αυτή με τη σειρά της το καλύτερο δυνατό για τον τόπο τους.

Νομίζω όμως ότι αυτό που τους διακρίνει είναι το ότι κάνουν τα σχέδια που έχουν για το νησί τους πράξη, βρίσκοντας πάντα τον τρόπο να προσπεράσουν τις δυσκολίες και να κάνουν και το επόμενο βήμα. Κάθε βήμα είναι και αυτό που τους φέρνει πιο κοντά στο όραμα που έχουν δημιουργήσει για αυτό το όμορφο μέρος που μεγάλωσαν και μένουν.

Μέσα από αυτή τη λογική, έπαψαν μετά από προσπάθειες να στηρίζονται στους πόρους του Δήμου, γιατί πολύ απλά αυτοί ήταν ανύπαρκτοι για το μέρος της Λίνδου. Έτσι, χρησιμοποιούν πλέον τους πόρους που δικαιούνται και παίρνουν από την Περιφέρεια, αλλά και τους πόρους που προκύπτουν από την αγάπη του κόσμου που επισκέπτεται το μέρος.

Να σας σημειώσω εδώ ότι η Λίνδος έχει πιστούς επισκέπτες από τη δεκαετία του ’80. Άτομα τα οποία επισκέφθηκαν το νησί κάποια στιγμή και από τότε το έχουν αγαπήσει και το έχουν κάνει δεύτερο σπίτι τους. Άλλοι πάλι έχουν δημιουργήσει και στην πραγματικότητα ένα δεύτερο σπίτι εκεί, κάνοντας έτσι τη Λίνδο τον προορισμό της χαλάρωσής τους.

Η πλειοψηφία των επισκεπτών είναι διατεθειμένοι να ενισχύσουν τις προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου της Λίνδου για την εξέλιξη και την ανάδειξη του τόπου αυτού σε έναν τουριστικό προορισμό για κάθε εποχή.

Η αγάπη αυτή του κόσμου είναι και απόλυτα κατανοητή, από τη στιγμή που το μέρος ενδείκνυται για κάποιον που θέλει και να χαλαρώσει, αλλά και για γνωστά άτομα που θέλουν να περάσουν κάποιες μέρες χωρίς δημοσιότητα. Το συγκεκριμένο μέρος έχει να απαριθμήσει πολλούς επισκέπτες γνωστούς σε πανελλήνιο, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο οι οποίοι ξεχωρίζουν τη Λίνδο και για τη φυσική της ομορφιά, αλλά και για τη διακριτικότητα των κατοίκων της.

Άλλωστε, δεν είναι στόχος των κατοίκων της να γίνουν γνωστοί στο ευρύ κοινό μέσα από τον “κιτρινισμό”, ούτε και μέσα από τον αδιάκριτο “κοινωνικό σχολιασμό”. Έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν τους χρειάζεται κιόλας. Έχουν ιδέες και κάνουν δρώμενα αξιόλογα από μόνα τους και κατάλληλα για να πεις ότι αξίζει να επισκεφθείς, τουλάχιστον, μία φορά το συγκεκριμένο μέρος.

Όπως άλλωστε μου ανέφεραν και ξεκάθαρα τόσο ο Νικόλαος Ελευθερίου, όσο και ο Σταματέλος Φίλιππος, δύο από τα δέκα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου που στηρίζει τη Λίνδο, είναι στόχος τους να φύγουν από την πεπατημένη του τουρισμού, όπως την είχαμε στο μυαλό μας σήμερα, γιατί πολύ απλά κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό.

Όπως μου δηλώσανε άλλωστε ξεκάθαρα: “Εμείς την αγαπάμε τη Λίνδο και για αυτό είμαστε εδώ”. Αυτό λοιπόν ήταν που με βοήθησε να καταλάβω και το γιατί αυτό το μέρος έχει αποκτήσει πιστούς επισκέπτες, αλλά και γιατί με έκαναν κι εμένα να το αγαπήσω τόσο πολύ και να το ξεχωρίσω, ώστε να αξίζει να σας το γνωρίσω και σε εσάς μέσα από μία σειρά άρθρων, γιατί πολύ απλά ένα μόνο άρθρο είναι πολύ λίγο για να μεταφέρω όλους τους λόγους για τους οποίους θαυμάζω τις δράσεις των Παιδιών της Λίνδου.

Μείνετε μαζί μου και είμαι σίγουρη ότι σύντομα κι εσείς θα καταλάβετε και γιατί η Λίνδος είναι ένα από τα μέρη που πρέπει να βάλετε στόχο για να επισκεφθείτε.

της Φωτεινής Βαβίτσα, Marketing Consultant

Πηγή

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση