Κυπαρισσία, οι ομορφιές του Νότου

Κυπαρισσία, οι ομορφιές του Νότου
Spread the love

Επιμέλεια: Ιωάννα  Παπαϊωάννου και Κατερίνα Τζιβάρα 

Η ιστορία της είναι πολύ μεγάλη και συμβαδίζει με αυτήν της Πελοποννήσου

1087__MG_1506

Κατά τα ομηρικά χρόνια η Κυπαρισσία ονομαζόταν “Κυπαρισσίεντας” και ανήκε στο βασίλειο της Πύλου, με βασιλιά τον σεβάσμιο της Ιλιάδας, τον Νέστωρα. Πολλοί ενδιαφέρθηκαν για τη στρατηγική θέση της πόλης ανά τους αιώνες. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Αρκαδιά, όπως ονομαζόταν το Μεσαίωνα η Κυπαρισσία, είχε προνομιούχο θέση ως εμπορικό κέντρο της περιοχής και το κάστρο της στελέχωνε φρουρά 300 Αλγερινών. Η Κυπαρισσία συμμετείχε στην επανάσταση κατά των Τούρκων, αναδεικνύοντας σημαντικούς αγωνιστές. Μεγάλη καταστροφή ωστόσο υπέστη με την λεγόμενη «μάχη της Καργιούτας», όταν ο στρατός του Ιμπραήμ εισερχόμενος στην πόλη τον Μάιο του 1825 την κατέστρεψε, πυρπολώντας την. Τ’ όνομά της, η Κυπαρισσία τ’ οφείλει κατ’ άλλους μεν στα πολλά κυπαρίσσια, κατ’ άλλους δε στον Κυπάρισσο. Αυτός ήταν γιος του Μινύα, φίλος του Θεού Απόλλωνα.

 Τι να δείτε…

Στην πόλη της Κυπαρισσίας

Στην Παλιά Πόλη υπάρχουν πολλά διάσπαρτα ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία της. Δε θα μπορούσε να προσπεράσει κανείς το «Κάστρο της Αρκαδιάς», το μπαλκόνι της Κυπαρισσίας. Περπατώντας στην Παλιά Πόλη δε θα μπορούσε κανείς να μην περάσει από το Λαογραφικό Μουσείο, όπου διετέλεσε έπαρχος ό Χρηστάκης Παλαμάς και πέρασε ένα χρόνο της ζωής του ο ίδιος ο ποιητής. Στα καλντερίμια της Παλιάς Πόλης μπορεί να απολαύσει κανείς  τα υπέροχα λιθόστρωτα καλντερίμια, το τζαμί και το ερειπωμένο σήμερα τυπικό αρχοντικό Π. Αντωνοπούλου, τα υπέροχα παλιά αρχοντικά και λαϊκά σπίτια, την Πισωρούγα, την παλιά γειτονιά πίσω από το Κάστρο με τις παλιές κρήνες, την Πύλη του 1787 στα Εισόδια και την Πύλη Πηγαδούλι, τις διάσπαρτες κρήνες σε όλη την παλιά πόλη, το Οθωμανικό χαμάμ. Στο Μεγάλο Καλντερίμι τον Αύγουστο λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα υπαίθριο παζάρι αντικών, θυμίζοντας το παλιό Σταυροπάζαρο που υπήρχε εκεί για εκατοντάδες χρόνια.

Βγαίνοντας από την πόλη

Κοντά στην Κυπαρισσία μπορεί να επισκεφτεί κανείς τον Νερόμυλο, 2 χλμ από την πόλη, που λειτουργούσε από το 1850. Ο νερόμυλος του Κατσαπρόκου ή Μαυρογένη, έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και άνοιξε ξανά τις πύλες του το 2013 και λειτουργεί, αλέθοντας πάλι το σιτάρι. Παράλληλα, λειτουργεί και ως μικρό μουσείο. Στα 9 χλμ περίπου από την πόλη σε υψόμετρο 450 μέτρων την Ι.Μ. Γενισίου Θεοτόκου Κατσιμικάδος, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα κειμήλια της Μονής. Λίγο πιο μακριά βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς. Κέντρο του πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού ο χώρος χαρακτηρίζεται ως οι «Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου». Στη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στο Φαράγγι με τους Σταλακτίτες. Μια διαδρομή μέσα στα δέντρα και τα νερά που καταλήγει σε μια πηγή με κρυστάλλινο νερό, πλατάνια και το φαράγγι.

Κοντινές Αποδράσεις

Από την πόλη της Κυπαρισσίας μπορεί να επισκεφτεί κανείς το Ναό της Δήμητρας στο Λέπρεο που χρονολογείται τον 4ο  π.Χ. αιώνα. Το καλύτερα σωζόμενο μυκηναϊκό ανάκτορο, στην Πύλο, αυτό του Νέστορα. Εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό μουσείο. Κοντά στην πόλη βρίσκονται οι πηγές Καϊάφα, η κοιλάδα της Νέδας με το μοναδικό «θηλυκό» ποτάμι στην Ελλάδα καθώς και το φαράγγι της Βάλτας με καταρράκτες και λίμνες.

1087__MG_1503

Παραδοσιακά Προϊόντα Κυπαρισσίας

Η Μεσσηνία χαρακτηρίζεται ως ευλογημένος τόπος αφού παράγονται εδώ σχεδόν τα πάντα ! Για εκείνο βέβαια που υπερηφανεύεται είναι το λάδι της, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό.

Ένα ακόμη από τα εξαίρετα προϊόντα της περιοχής είναι το κρασί!  Η σχέση της Μεσσηνίας με την καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή κρασιού ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν. Το εξαιρετικό κλίμα και το γόνιμο έδαφος αποτέλεσαν και αποτελούν τους βασικότερους λόγους για αυτή τη μακρόχρονη σχέση.

Στη Μεσσηνία θα βρείτε επίσης σταφίδα, σύκα, τυριά (ξακουστό πια είναι το Ταλαγάνι και η σφέλα), μέλι, αρωματικά βότανα,  κηπευτικά και πατάτες, αλλά και σχεδόν όλα τα φρούτα  για το οποίο δικαίως καμαρώνουν οι Μεσσήνιοι!

Ψυχαγωγία

rock bar cafe

 

Εδέσματα θα απολαύσετε στη ταβέρνα «Παλιά Αγορά» στη Παλιά Πόλη τηλ. 27610-62184, ενώ για καφέ και για ποτό δοκιμάστε  το καφέ Αλγόριθμος, το «Rock Bar» που παίζει την καλύτερη μουσική (απ’ όλον τον κόσμο). Rock, jazz, blues, latin και dance! Πολύ συχνά, μάλιστα, φιλοξενεί live και DJ-sets από ραδιοφωνικούς παραγωγούς της Αθήνας και τέλος το Café – Bar «Αφ’ Υψηλού» στο Κάστρο.

 

 

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση