Κρύβεται μεγάλος βασιλικός τάφος στην αρχαία Αμφίπολη; (βίντεο)

Κρύβεται μεγάλος βασιλικός τάφος στην αρχαία Αμφίπολη; (βίντεο)
Spread the love

amfipoli

Πολύ κοντά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού αρχαιολογικού τάφου φαίνεται πως βρίσκονται οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στο μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, στις Σέρρες. Στην περιοχή, η οποία φυλάσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από μεγάλη αστυνομική δύναμη, καταγράφεται έντονη κινητικότητα επιστημόνων, οι οποίοι αναρωτιούνται αν πλησιάζουν στην αποκάλυψη ενός μεγάλου βασιλικού τάφου.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα δύο τελευταία χρόνια, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων. Κατά την περίοδο, μάλιστα, που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά από τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης.

Σε αυτό το σημείο, για παράδειγμα, ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ρωξάνη και το γιο του Αλέξανδρο τον Δ’. Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του δοξασμένου αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.

 

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση