Κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα

Κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα
Spread the love

LungsSmoking

Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα συσχετίζεται έντονα με το κάπνισμα, με περίπου 90% των καρκίνων του πνεύμονα να προκύπτει ως αποτέλεσμα της χρήσης του καπνού. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες έχουν δειχθεί ότι είναι καρκινογόνες. Οι δύο κύριες καρκινογόνες ουσίες του καπνού είναι χημικές ουσίες γνωστές ως οι νιτροζαμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικόι υδρογονάνθρακες…

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων και με τη χρονική διάρκεια του καπνίσματος. Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτό το κίνδυνο με τον όρο, «ιστορικό καπνίσματος πακέτα-έτη» (ο αριθμός των πακέτων των τσιγάρων που καπνίζονται ανά ημέρα πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών καπνίσματος ). Για παράδειγμα, ένα άτομο που καπνίζει 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα για 10 χρόνια με αποτέλεσμα 20πακέτα-έτη. Ενώ ο κίνδυνος του καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται ακόμη και με 10 πακέτα-έτη ιστορικό καπνίσματος, εκείνοι με 30 ή και περισσότερο θεωρείται ότι έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα. Ανάμεσα σε αυτούς που καπνίζουν δύο ή περισσότερα πακέτα τσιγάρα την ημέρα, ο ένας στους επτά θα πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα.

Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα. Έχει αποδειχθεί ότι οι μη καπνιστές που διαμένουν με έναν καπνιστή έχουν 24% αύξηση του κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με άλλους μη-καπνιστές. Εκτιμάται ότι 3.000 θάνατοι κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από καρκίνο του πνεύμονα , οφείλονται σε παθητικό κάπνισμα.

Ας δούμε και μερικούς μύθους σχετικά με το κάπνισμα και τον καρκίνο του πνεύμονα

Μύθος: Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα

Ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υπεύθυνη μόνο για το 5% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Το κάπνισμα παραμένει μακράν η συχνότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα.

Μύθος: Αν έχετε καπνίζετε για χρόνια, η ζημιά έχει γίνει

Στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα.

Ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα αρχίζει να μειώνεται με το χρόνο. Δέκα χρόνια μετά τη διακοπή, οι πρώην καπνιστές μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά το ήμισυ.

Στην πρώην καπνιστές, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα αρχίζει να προσεγγίζει αυτόν ενός μη καπνιστή περίπου 15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Μύθος: Το κάπνισμα πίπας ή πούρων δεν προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα

Στην πραγματικότητα το κάπνισμα πίπας ή πούρωνμπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα, αν και ο κίνδυνος δεν είναι τόσο υψηλός όσο με το κάπνισμα τσιγάρων.

  • Κάποιος που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα έχει ένα κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα 25 φορές υψηλότερο από ένα μη καπνιστή, οι καπνιστές πίπας και πούρων έχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα πέντε φορές μεγαλύτερο από ένα μη καπνιστή.

Το κάπνισμα πίπας ή πούρων δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου

Μύθος: Αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα, η διακοπή του καπνίσματος είναι πλέον άσκοπη

Η συνέχιση του καπνίσματος μειώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου και μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι καπνιστές που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, για παράδειγμα, έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα επούλωσης των τραυμάτων από τους πρώην καπνιστές. Όσοι καπνίζουν, ενώ υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο του λάρυγγα είναι λιγότερο πιθανό να επανακτήσουν κανονική ποιότητα φωνής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διακοπή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού μια δεύτερης μορφής καρκίνο.

Μύθος: Τα τσιγάρα χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη είναι πιο ασφαλή από τα κανονικά

Τα ελαφριά και χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα και νικοτίνη τσιγάρα είναι εξίσου επικίνδυνα με τα κανονικά τσιγάρα. Και προσέξτε τη μενθόλη: οι έρευνες δείχνουν ότι τα τσιγάρα με μενθόλη μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα και επίσης πιο δύσκολο να τα σταματήσετε. Η αίσθηση δροσιάς τους, μπορεί να επιτρέψει στους καπνιστές να εισπνέουν πιο βαθιά τον καπνό.

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση