Η τάση για μοναχική ζωή
Ορισμένες στατιστικές αναφέρουν ότι, μέσα στα επόμενα χρόνια, περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Βρετανία θα μένει μόνο του. Και, φυσικά, οι προβλέψεις δεν αφορούν ανθρώπους που θα είναι μεγάλοι σε ηλικία και θα έχουν χάσει το ταίρι τους, όπως ίσως φαντάζεστε. Η αλήθεια είναι ότι η πιο γοργά αυξανόμενη κατηγορία αποτελείται από ανθρώπους ηλικίας 35 μέχρι 44 ετών, και ιδιαίτερα άνδρες.
Οι αιτίες αυτού του φαινομένου δεν είναι σαφείς. Ισως υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος για το γάμο και τη συμβίωση εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών που επιφέρουν τέτοιες δεσμεύσεις στην περίπτωση που διαλυθεί η σχέση. Πιθανότατα, η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας ενθαρρύνει τα άτομα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα να εστιάσουν την προσοχή τους στην καριέρα τους και, κατά συνέπεια, να υποτιμήσουν ή και να αγνοήσουν παντελώς την ανάγκη για τη δημιουργία σχέσεων.
Μία από τις συνέπειες της μοναξιάς είναι ότι μπορεί εύκολα να χαθεί η αίσθηση της πραγματικότητας. Η απουσία κάποιου προσώπου δίπλα σας, που θα μπορεί είτε να ακούει αυτά που σας απασχολούν είτε να σας καθησυχάζει, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των φόβων και των ανησυχιών σας, που φαντάζουν πιο απειλητικοί απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Αυτός ο τρόπος σκέψης τρέφει την ανησυχία και τον αρνητισμό και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού.
Όταν είναι κάποιος μόνος του, είναι ευκολότερο να ακολουθήσει συγκεκριμένα πρότυπα συμπεριφοράς. Οι κακές συνήθειες μπορεί να περιχαρακωθούν προτού συνειδητοποιήσετε την αρνητική επίδραση τους και, στη συνέχεια, είναι δύσκολο, έως και ακατόρθωτο, να απαλλαγείτε από αυτές. Κατά συνέπεια, τροφοδοτείται η αρνητική σκέψη, που σας κάνει πιο επιρρεπείς σε τυχόν υποτροπές.