Home / Special Features / Η Ψευδαίσθηση της Ελευθερίας

Η Ψευδαίσθηση της Ελευθερίας

Η Ψευδαίσθηση της Ελευθερίας emeisΓράφει η Τζώρτζια Μπουλιάκη

Μέσα σε μια κοινωνία που ορίζει τους δικούς της κανόνες και νόμους, πολλοί θέλοντας να διαδώσουν νέες ιδέες και προοπτικές πλασάρουν κοσμονειρικές αντιλήψεις, στηριζόμενοι βέβαια πάντα στις καλά μελετημένες διδαχές μεγάλων ερευνητών και φιλοσόφων, που όμως έχουν παρερμηνευτεί, είτε ηθελημένα για να οδηγήσουν το πλήθος σε εσωτερικούς δρόμους που βολεύει τα κατεστημένα είτε, λόγω έλλειψης της αντιληπτικότητας και παράφραση κάποιων όρων, όπως και ο όρος ελευθερία που έχει διαστρεβλωθεί και προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα που ευνοούν όσους αρέσκονται στην ιδέα της ελευθερίας, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένοι να κάνουν τίποτα για να την κατακτήσουν. Πολλοί εγκλωβίζονται στην ιδέα της ατομικής ελευθερίας, χάνοντας την ουσία της ίδιας της ζωής, παραμένοντας σε πρότυπα που αναδύουν το εγώ τους και τους επιτρέπει να μην κουραστούν για την πραγματοποίηση των ιδεών τους. Η μεγαλύτερη παγίδα είναι όχι να είσαι δέσμιος αλλά να σε κάνουν να νομίζεις ότι είσαι ελεύθερος δεσμεύοντας σε, σε μια ιδέα που δύναται να είναι το καταφύγιο αλλά και η καταστροφή σου.

Πολλά είναι τα μηνύματα που γράφονται σε τοίχους, πινακίδες, μπλουζάκια, ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα, υπάρχουν ποικίλα μηνύματα περί Ελευθερίας και κατά των κοινωνικών κατεστημένων. Όλα αυτά τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα φιλοσοφημένα και εμπνέουν αυτόν που τα διαβάζει, όμως δυστυχώς κάθε λέξη ή φράση μεταφράζεται διαφορετικά στο νου κάθε ατόμου που τα διαβάζει. Ο καθένας μπορεί και χρησιμοποιεί κάθε τι που τυχαίνει να διαβάζει κατά τις δίκες του αντιλήψεις και τα προσωπικά του θέλω που καλύπτονται από ένα φιλοσοφημένο και βαθυστόχαστο δύστυχο που του καλύπτει όσα στερείτε η δεν μπορεί να πετύχει.

Αυτός που όταν θα διαβάσει κάτι δεν το προσαρμόσει απλά στις ανάγκες και τα θέλω του, και αναρωτηθεί αν όντως αυτό εκφράζει τον ίδιο αλλά και το τρόπο ζωής του, μπορεί και είναι ειλικρινείς με το εαυτό του και τα έργα του και σαν συνέπεια εξελίσσεται με το να βελτιώνει τις τυχόν ατέλειες και ελλείψεις του φέρνοντας στη ζωή του πνευματική εξέλιξη και ελευθερία μιας και η ελευθερία υπάρχει μόνο στο νου και στο τρόπο σκέψης, έτσι ο άνθρωπος μπορεί να καταλύσει κάθε εμπόδιο και δεσμά που τον κρατούν δέσμιο, όχι μέσα από την ψευτοεπανάσταση που νομίζει ότι κάνει στη καθημερινότητα και στις συνήθειες και στα λόγια πολύ που απέχουν από τα έργα.

Η δικλίδα ασφαλείας κάθε αρχής είναι η ψευδαίσθησης της ελευθερία, που πρέπει να υπάρχει για μπορέσει να υπάρξει η αντιστάθμιση νέων δεδομένων που μπορούν να περάσουν μόνο με χειραγώγηση και της ψευδαίσθησης της επιλογής και απόφασης του πλήθους.

Ελεύθερος δεν είναι αυτός που προάγει την ελευθερία κάνοντας την επανάσταση του που πάντα θα είναι στα μέτρα του και «βολεύει» όσα απλά είναι υπερβολικά δύσκολα να πετύχει, δε βγήκε τυχαία η παροιμία ότι δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια άλλωστε. Πιο εύκολο είναι να παρουσιαστεί κάποιος σαν ψευτοεπαναστάστης που διαφέρει από το πλήθος και τη μάζα όπως νομίζει βέβαια, αν και κάνει μόνο ότι επιθυμούν τα κατεστημένα, μιας και τον έχουν χειραγωγήσει καλά έτσι ώστε να νομίζει ότι διαφέρει από τους άλλους και είναι «ελεύθερος» ενώ οι άλλοι είναι «πρόβατα» και αυτός ξεχωρίζει.

Η επανάσταση λοιπόν δεν βρίσκεται στην αντίσταση των νέων κατεστημένων μέσω της βολής και της φαινομενικής αντίστασης και επανάστασης. Η επανάσταση συμβαίνει μέσα μας, το να κυλάς με τη ροή των πραγμάτων και των καταστάσεων δεν σε κάνει «πρόβατο» γιατί η ελευθερία και η επανάσταση είναι μια εσωτερική διαδικασία που ακόμα και αν χρειάζεται να προσαρμόσεις στη καθημερινότητα νέα κατεστημένα δεν έπεται ότι μπορούν να σε φθείρουν και να σε απομακρύνουν από όσα πραγματικά επιθυμείς, κάτι που ισχυρίζονται οι περισσότεροι, ότι πηγαίνοντας με το ρεύμα της εποχής θα χάσουν τον εαυτό τους, αγνοώντας πως ο εαυτός τους για να έχει υπόσταση θα πρέπει να δημιουργήσει στη ζωή και όχι να βολεύεται πάνω σε άλλους που είναι και το ευκολότερο, το να δημιουργήσεις πάλι είναι πολύ πιο δύσκολο και χρειάζεται κόπο και σθένος πράγμα που πολλοί το θεωρούν φθορά του εαυτού τους και των υποτιθέμενων αξιών τους.

Η ελευθερία είναι μια κατάσταση του νου, μια εσωτερική διαδικασία που κανείς δεν μπορεί να εισβάλει αν κάποιος πραγματικά έχει επιτύχει να κατάκτησε ένα συγκεκριμένο επίπεδο συνειδητότητας που του επιτρέπει να ξεχωρίζει την ακολουθήσει των νόμων και νέων κανόνων με την υιοθέτηση τους, μιας και αν ακολουθήσεις το ρεύμα θα μπορέσεις ευκολότερα να αλλάξεις καταστάσεις και ιδέες, και να βοηθήσεις ουσιαστικά τους άλλους, μέσω πρωτοπόρων ιδεών και ουσιαστικών αλλαγών που κάποιος που είναι πραγματικά ελεύθερος μπορεί να πετύχει τη ζωή.

 

Τζώρτζια Μπουλιάκη Τζώρτζια Μπουλιάκη
Καθηγήτρια Εσωτεριστικών Σπουδών-Μεταφυσική Σύμβουλος

Σχόλια

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του emeis, στέλνοντας φωτογραφίες, video, καταγγελία ή ένα μήνυμα στο email info@emeis.gr