Η Προσπάθεια

Η Προσπάθεια
Spread the love

svet-cvet-spiral-uzor-fraktal

H αλήθεια είναι ότι καμία προσπάθεια δεν είναι ανώδυνη. Επειδή συνήθως τα προβλήματα επαναλαμβάνονται, κι εδώ βλέπουμε πάλι την επανάληψη η οποία μας επιβεβαιώνει αναμφισβήτητα ποια είναι η πραγματικότητα και κάνουμε προσπάθειες ώστε να καλυτερεύσουμε τη ποιότητα της ζωής μας. Καμία προσπάθεια δεν είναι ανώδυνη. Για να φύγει κανείς από τη θλίψη είναι ανάγκη να έχει τον έλεγχο του εαυτού του. Να είναι ήρεμος.

Ύστερα είναι ανάγκη να γυρίσει πίσω. Να κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν κι αν είναι αυτό εφικτό να βρει και να ξαναφτιάξει αυτό που δεν ήταν καλό για τον εαυτό του ή για τους γύρω του. Μέσα σε αυτό το καθημερινό χάος που ζει ή που δεν ζει γιατί όλοι δεν βρίσκονται στην ίδια μοίρα, αυτό θα τον βοηθήσει πολύ και θα αισθανθεί καλύτερα. Αν ξαναφτιάξει αυτό που κάποτε δεν όρισε σωστά, θα γίνει μέσα του η αποκατάσταση της αλήθειας. Αν αυτό είναι εφικτό!

Όταν αυτό είναι ανέφικτο, τότε ο άνθρωπος μπορεί να αισθάνεται σοκ ή να είναι μπερδεμένος για όσα έγιναν, ψάχνοντας στο άγνωστο. Επίσης μπορεί να σοκάρεταικι από την αλήθεια που δεν μπορεί να αντιμετωπίζει ή δεν ήταν συνηθισμένος έως τώρα. Ακόμη μπορεί αυτή η αλήθεια να του φέρνει μια ταραχή, με αποτέλεσμα να μην προβαίνει σε καμία ενέργεια πλέον. Σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, έχουν βρεθεί πολλοί άνθρωποι, πάνω από 40 χρονών. Σχεδόν διαλυμένοι και παραιτημένοι από τη ζωή. Υπήρξαν πολύ δυναμικοί άνθρωποι με ιδιαίτερες ικανότητες, πολλές φορές ήταν και εντυπωσιακοί. Δεν μπόρεσαν όμως να παραδεχτούν την αλήθεια και παρέμειναν με το πρόβλημα. Δεν έκαναν τη σεισάχθεια τους ως όφειλαν. Ο άνθρωπος μπαίνει σε αδιέξοδο όταν δεν γυρίζει πίσω να πιάσει ξανά αυτό που άφησε ημιτελές.

581878_603959149617693_239986386_n

Η επανάληψη στη ζωή του και το στοιχείο αυτής, θα του υπενθυμίζει πάντα αυτό που πρέπει να κάνει, με κάθε τρόπο, και θα είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα που τον απασχολεί. Ακόμη κι ένας άνθρωπος που νομίζουμε ότι δεν διακατέχεται από ιδιαίτερες ευαισθησίες, νιώθει τύψεις, ταραχή, ενοχές για κάτι που δεν έπραξε σωστά κι αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό με το πέρασμα του χρόνου, όταν οι αλήθειες και οι γνώσεις εμφανίζονται στη ζωή του στον πληθυντικό αριθμό. Κάθε αποτέλεσμα κρίνεται από την ποιότητα των πράξεων. Αποτυπώθηκε στο παρόν, έγινε παρελθόν και ήλθε από το μέλλον όπου είναι σε χρόνο αόριστο, δηλαδή άγνωστο.

Το μέλλον, όμως, όσο άγνωστο κι αν είναι, ασυνείδητα το γνωρίζει κανείς. Μέσα από τις επιλογές του, έχει μια ικανότητα να δίνει μια ώθηση σε όλα όσα τον αφορούν.Την αλήθεια την κρύβει κανείς μέσα του, γι’ αυτό για οτιδήποτε ένας άνθρωπος κι αν προσπαθεί καλό είναι πρώτα να έχει το γνώθι σαυτόν. Δηλαδή να γνωρίζει τον εαυτόν του.

Ευτυχισμένος πρέπει να είναι εκείνος που ξανάπαιξε το ρόλο του στην επανάληψη και ήταν καλύτερος από τον πρώτο. Αυτό σημαίνει ότι άδραξε την ευκαιρία. Η επανάληψη πολλές φορές ξαναφτιάχνει κάτι από την αρχή. Απλώς χρειάζεται παρατηρητικότητα διότι άλλοτε αυτό συμβαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα και άλλοτε με μικρότερη.

Με μαθηματική ακρίβεια κάνει την εμφάνισή της σε ανθρώπους που έχουν την τάση να χάνουν το τρένο της ζωής και τους βάζει στον ορθό δρόμο όταν παρεκκλίνουν της πορείας τους, ξαφνικά μια τυχαία συνάντηση μπορεί να αποβεί μοιραία. Συνήθως σε μια εξιστόρηση ενός γεγονότος, το γεγονός χαρακτηρίζεται τυχαίο, αλλά ήταν μία προγραμματισμένη τυχαιότητα. Το στοιχείο της επανάληψης είναι γέννηση και αναγέννηση μαζί. Αποτελεί το Άλφα και το Ωμέγα, στο νόμο της συνέχειας και της νομοτέλειας της φύσης. Χωρίς την επανάληψη δεν υπάρχει εξέλιξη, είναι πάνω από θεούς και θνητούς. Πάνω από το ορατό και το μη ορατό και πέρα από την πρώτη ηλιαχτίδα φωτός την αρχέγονη. Έχει ως βάση το καλό και το αγαθό, τη μάθηση, την εκπαίδευση.

Θέτει και κανονίζει πολλά θέματα σε άλλη βάση. Κάποιος που γνωρίσαμε π.χ. στην εφηβεία μας, μπορεί να εμφανισθεί τριάντα χρόνια μετά για να ξαναφτιάξει κάτι που κάποτε δεν μπόρεσε μαζί μας. Η επανάληψη επιθυμεί να μας ξαναμάθει πολλά που μας αφορούν σε κάθε μας προσπάθεια αρκεί εμείς να μην της κλείσουμε την πόρτα. Μέσα σε αυτόν τον ιδιαίτερο μαθηματικό της υπολογισμό μας στέλνει πάντα τους κατάλληλους ανθρώπους.

image003 Της Μαρίας Σ. Άνθη
«Η επανάληψη… Το άνοιγμα των πυλών»

Εκδόσεις Δεσμός. Αθήνα 2013

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση