Η ορμόνη που μας «μεθάει» στον έρωτα
Η οξυτοκίνη γεννά την εμπιστοσύνη και τη γενναιοδωρία, αλλά και… την επιθετικότητα
Η αγάπη είναι «μεθυστική».
Νέα έρευνα έδειξε, ότι η ορμόνη που παράγει ο οργανισμός των νέων μαμάδων, των ερωτευμένων, ακόμη και των αφοσιωμένων ιδιοκτητών σκυλιών έχει τις ίδιες επιδράσεις όπως το… αλκοόλ.
Η οξυτοκίνη (ωκυτοκίνη), γνωστή αλλιώς ως «η ορμόνη της αγάπης» γεννά την εμπιστοσύνη και τα αισθήματα γενναιοδωρίας, αλλά ακριβώς όπως μπορεί να συμβεί και με ένα ή δυο ποτηράκια παραπάνω, μπορεί ακόμη να τροφοδοτήσει την επιθετικότητα.
Οι ομοιότητες μεταξύ της οξυτοκίνης και του αλκοόλ είναι «εντυπωσιακές» σχολιάζουν βρετανοί ερευνητές.
Η συγκεκριμένη ορμόνη παράγεται στον οργανισμό των γυναικών κατά τη διάρκεια του τοκετού, βοηθώντας στο «δέσιμο» ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό. Απελευθερώνεται ακόμη κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και για το λόγο αυτό αποκαλείται και ως «η ορμόνη του έρωτα» ή «η χημική ουσία της αγκαλιάς».
Η ίδια ορμόνη μπορεί ακόμη να παραχθεί στον οργανισμό κι από άλλα τρυφερά αγγίγματα, όπως για παράδειγμα όταν κανείς χαϊδεύει ένα σκύλο.
Ωστόσο, η ορμόνη αυτή έχει και τη «σκοτεινή» πλευρά της, με ορισμένους ψυχοπαθείς να έχουν πάνω από 10 φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις οξυτοκίνης στον οργανισμό τους, σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπέρμινχαμ επανεξέτασαν προηγούμενες μελέτες και ανακάλυψαν, ότι ακριβώς όπως ένα ή δύο ποτηράκια κρασιού, η οξυτοκίνη μάς κάνει να αισθανόμαστε πιο γενναιόδωροι, ενώ ενισχύει και το αίσθημα εμπιστοσύνης και εμπάθειας.
Κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο χαλαροί, μειώνεται η αίσθηση του φόβου, κάτι που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες αποφάσεις, που δε θα λαμβάναμε σε διαφορετική περίπτωση.
Επιπλέον, μπορεί να ενισχύσει τα αισθήματα επιθετικότητας, αλαζονείας και φθόνου.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neuroscience and Behavioural Reviews.