Η ωφέλιμη έκφραση των συναισθημάτων στοργής

Η ωφέλιμη έκφραση των συναισθημάτων στοργής
Spread the love

affectionH σωματική επαφή και η εκδήλωση των συναισθημάτων αγάπης και στοργής επιδρούν στο σώμα και ενισχύουν τους δεσμούς μεταξύ των ατόμων, όπως δείχνει μια σειρά μελετών. Είτε είναι κανείς ένα ευαίσθητο άτομο που εκδηλώνει τα συναισθήματα στοργής είτε όχι υπάρχουν, αρκετοί λόγοι για να γίνoυμε περισσότερο σωματικά στοργικοί στις προσωπικές μας σχέσεις. Σύμφωνα με έρευνες, η φυσική επαφή και η εκδήλωση των συναισθημάτων στοργής:

Απελευθερώνει ‘‘θετικές ορμόνες’’.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους το αγκάλιασμα, η επαφή από τα χέρια και το άγγιγμα κάνουν κάποιον να αισθάνεται καλά είναι ότι οι συμπεριφορές αυτές ανεβάζουν το επίπεδο της οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που μειώνει τον πόνο και προκαλεί μια αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας. Η οξυτοκίνη αυξάνεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και επίσης ως αποτέλεσμα της στοργικού αγγίγματος, όπως αποδεικνύει μια μελέτη.

Προβλέπει την συζυγική αγάπη.
Παρότι η αγάπη μεταξύ των συζύγων τείνει να προβλέπει το επίπεδο της σωματικής εκδήλωσης στοργής, το αντίστροφο είναι εξίσου αλήθεια. Η ποσότητα της φυσικής εκδήλωσης της αγάπης μεταξύ των συζύγων δείχνει το πόσο λένε ότι αγαπούν ο ένας τον άλλο, όπως δείχνει η μια άλλη μελέτη.

Συνδέεται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Οι γυναίκες που λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές από τους ερωτικούς συντρόφους τους τείνουν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε κατάσταση ηρεμίας, όπως δείχνει μια έρευνα.Εντούτοις, δεν είναι σίγουρο το κατά πόσο ισχύει το ίδιο για τους άνδρες.

Αυξάνει την αίσθηση εμπιστοσύνης.
Η σωματική έκφραση στοργής μπορεί να βελτιώσει ακόμα και το πώς βλέπει κανείς τον σύντροφό του. Σύμφωνα με μια μελέτη η εκδήλωση της στοργής και η σωματική επαφή αυξάνει πόσο αξιόπιστο θα εμφανιστεί το άτομο στην σχέση αυτή. H εκδήλωση της στοργικότητας και των συναισθημάτων αγάπης, αυξάνουν τα συναισθήματα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης σε μια ρομαντική σχέση.

Μειώνει τις ορμόνες άγχους.
Στις ρομαντικές σχέσεις, η αύξηση της σωματικής επαφής και της εκδήλωσης στοργής μειώνει τα ημερήσια επίπεδα της ορμόνης που συνδέεται με το άγχος, της κορτιζόλης σύμφωνα με μια έρευνα.

Σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης σε μια σχέση.
Μία μελέτη έδειξε ότι η ρομαντικοί σύντροφοι είναι περισσότερο ικανοποιημένοι στα πλαίσια της σχέσης τους όσο περισσότερο στοργικοί είναι, σε φυσικό-σωματικό επίπεδο ο ένας με τον άλλο.

Βάζει τα άτομα σε μια καλύτερη διάθεση για μέλλον.
images+(26)Τα οφέλη της σωματικής στοργής και της εκδήλωσής της, δεν περιορίζονται στη στιγμή. Για τις γυναίκες, η σωματική στοργή και επαφή με έναν αγαπημένο προβλέπει σε μια αύξηση της θετικής διάθεσης την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με μια έρευνα.Φυσικά τα παραπάνω δεν αποτελούν λόγο για να ξεκινήσει κανείς να αγκαλιάζει ανθρώπους αδιακρίτως. Τα οφέλη της σωματικής επαφής και η εκδήλωση της στοργής περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στις στενές σχέσεις. Είναι σίγουρο ότι η εκδήλωση συναισθημάτων στοργής από κάποιον ξένο προκαλεί άγχος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν μια νοσοκόμα κρατάει το χέρι ενός ασθενούς μπορεί να είναι ευεργετικό ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποια στενή προσωπική σχέση, αλλά οι καταστάσεις αυτές αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα και αφορούν στο θεραπευτικό άγγιγμα.

Με τα αγαπημένα άτομα ωστόσο, η φυσική επαφή και η εκδήλωση αγάπης ωφελούν συχνά την ποιότητα της σχέσης, την σωματική υγεία καθώς και την ψυχική ευεξία. Με αφορμή τις θετικές συνέπειες της έκφρασης των στοργικών συναισθημάτων, θα μπορούσε κανείς να αναλογιστεί τους λόγους για τους οποίους δεν τα εκδηλώνει ή τα περιορίζει, στην περίπτωση που εμφανιστεί η επιθυμία να το κάνει.

 

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση