Η μητρική αγάπη επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου των παιδιών

Η μητρική αγάπη επηρεάζει το μέγεθος του εγκεφάλου των παιδιών
Spread the love

Η απάντηση σε όσους επιμένουν ότι δεν πρέπει οι μαμάδες να κακομαθαίνουν τα παιδιά με πολλές αγκαλιές: Είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η μητρική αγάπη και τρυφερότητα επιδρά στο μέγεθος του εγκεφάλου των παιδιών.

sample

Μια σοκαριστική σύγκριση σάρωσης του εγκεφάλου σε δύο παιδιά τριών ετών δίνει νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την επίδραση της μητρικής αγάπης στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου. Στην φωτογραφία που ακολουθεί, ο αριστερός εγκέφαλος ανήκει σε ένα παιδί 3 ετών που δέχθηκε πολλή αγάπη και στοργή από τη μητέρα του. Δεξιά, απεικονίζεται ο εγκέφαλος ενός 3χρονου παιδιού που έχει υποστεί σημαντική εγκατάλειψη.

Είναι εμφανές, ότι το πρώτο παιδάκι έχει σημαντικά μεγαλύτερο εγκέφαλο και με πολύ λιγότερες κηλίδες και σκοτεινές ασαφείς περιοχές.

Οι νευρολόγοι υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες εικόνες αποδεικνύουν πως η μεταχείριση των παιδιών στα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι σημαντική, όχι μόνο για τη συναισθηματική ανάπτυξη, αλλά καθορίζει και το μέγεθος του εγκεφάλου τους. Οι ειδικοί λένε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο εγκεφάλων έχει προκληθεί κυρίως από το τον τρόπο με τον οποίο οι μητέρες τους μεταχειρίστηκαν αυτά τα δύο παιδιά.

Ενώ με την πρώτη ματιά, οι εικόνες μπορεί να δείχνουν ότι το παιδί με τον δεξί εγκέφαλο έχει υποστεί ένα σοβαρό ατύχημα, οι νευρολόγοι αναφέρουν πως το συγκριμένο παιδί έχει παραμεληθεί και κακοποιηθεί από τη μητέρα του. Το παιδί με το μεγαλύτερο και ανεπτυγμένο εγκέφαλο αντιθέτως, μεγάλωσε με αγάπη, σε ένα υποστηρικτικό σπίτι και είχε την προσοχή και την φροντίδα της μητέρας του.

Ερευνητές δήλωσαν στη The Sunday Telegraph, πως το παιδί στην αριστερή εικόνα προβλέπεται ότι θα γίνει πιο έξυπνο και θα έχει την ικανότητα να συμπάσχει με τους άλλους ανθρώπους. Αντίθετα, το παιδί στη δεξιά εικόνα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για εθισμό στα ναρκωτικά, για εμπλοκή σε βίαια εγκλήματα και για να μείνει άνεργος.

Ο καθηγητής Allan Schore, του πανεπιστημίου UCLA (University of California, Los Angeles), εξηγεί ότι στα δύο πρώτα χρόνια τα μωρά στηρίζονται σε ένα ισχυρό δεσμό με τις μητέρες τους για να αναπτύξουν έναν υγιή εγκέφαλο. «Η ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυκλωμάτων εξαρτάται από αυτό» αναφέρει και προσθέτει ότι το 80% των εγκεφαλικών κυττάρων μεγαλώνουν στα δύο πρώτα χρόνια ζωής. Ενδεχόμενα προβλήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επηρεάζουν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η παραμέληση από τη μητέρα, τόσο μεγαλύτερες οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Παράλληλα, ερευνητές του Washington University School του St. Louis ανακάλυψαν ότι τα καλά μεγαλωμένα παιδιά έχουν μεγαλύτερο ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι στοιχειώδης για τη μάθηση και για την ανταπόκριση στο στρες, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο National Academy of Sciences Early Edition.

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση