Η κατάλληλη στιγμή για τον καφέ σας

Η κατάλληλη στιγμή για τον καφέ σας
Spread the love

CXTF37 Woman blowing on coffee in cafeΑναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πιείτε τον καφέ σας; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν αποτελεί καλή ιδέα να πίνετε καφέ το απόγευμα. Ειδικά όσοι αντιμετωπίζουν διαταραχές ύπνου. Πολλές φορές μάλιστα διαπιστώσατε ότι δεν σας τόνωσε το θελκτικό αυτό ρόφημα. Η εξήγηση ανάγεται σε μία έννοια που σπάνια τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων γνωστή ως χρονοφαρμακολογία.

Πιο ειδικά, η χρονοφαρμακολογία μπορεί να οριστεί ως η μελέτη της αλληλεπίδρασης των βιολογικών ρυθμών και της δράσης του φαρμάκου. Ένας από τους πιο σημαντικούς βιολογικούς ρυθμούς είναι το κιρκάδιο ρολόι σας. Αυτό το ενδογενές 24ωρο ρολόι μεταβάλλει τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά σας σε ποικίλους τρόπους, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει πολλές ιδιότητες των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων της ασφάλειας των φαρμάκων (φαρμακοεπαγρύπνηση), τη φαρμακοκινητική, την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και ίσως ακόμη την ανοχή του φαρμάκου. Αλλά, ποιο μέρος του εγκεφάλου παράγει αυτόν τον κύκλο 24 ωρών και ποια σήματα δέχεται προκειμένου να το κάνει σωστά;

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το φως είναι ένας ισχυρός χρονοδότης. Ο χρονοδότης είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη χρονοβιολογία για την περιγραφή ενός περιβαλλοντικού ερεθίσματος που επηρεάζει τους βιολογικούς ρυθμούς. Στην περίπτωση των θηλαστικών το φως είναι μακράν το πιο ισχυρό. Μετά την ανακάλυψη των συνδέσεων μεταξύ του αμφιβληστροειδούς και του υποθαλάμου, σε ορισμένες έρευνες (1979) διαπιστώθηκε ότι ο υποθάλαμος δρα ως το κύριο ρολόι στον έλεγχο του κιρκάδιου ρυθμού.

i_katallili_stigmi_gia_ton_kafe_sas_2Τι σημαίνει αυτό; Η έξοδος του πυρήνα του υποθαλάμου (SCN) που ελέγχει το κιρκάδιο ρολόι έχει μια ποικιλία λειτουργιών. Ο SCN ελέγχει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης, τη διατροφή και την κατανάλωση ενέργειας και μεταξύ άλλων ελέγχει τις ορμόνες σας. Και, όσον αφορά την εγρήγορσή σας, ο έλεγχος του SCN στην παραγωγή της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας επιστήμονας καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Αλλά, αν πίνετε τον πρωινό σας καφέ στις 8 είναι πραγματικά η καλύτερη στιγμή; Ο κιρκάδιος ρυθμός της παραγωγής της κορτιζόλης δεν το προτείνει.

Η ανοχή του φαρμάκου είναι ένα σημαντικό θέμα, ειδικά στην περίπτωση της καφεΐνης, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς κάνουν κατάχρησή της. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση καφεΐνης τη στιγμή που η συγκέντρωση κορτιζόλης στο αίμα είναι στο αποκορύφωμά της δεν αποτελεί σοφή επιλογή. Οι υψηλές τιμές κορτιζόλης εντοπίζονται μεταξύ 8 και 9 το πρωί. Μία από τις βασικές αρχές της φαρμακολογίας είναι η χρήση ενός φαρμάκου, όταν αυτό είναι αναγκαίο. Διαφορετικά, μπορεί να αναπτυχθεί ανοχή σε ένα φάρμακο που χορηγείται στην ίδια δόση. Επομένως, θα μπορούσατε να απολαύσετε τον καφέ σας μεταξύ 9:30 και 11:30 το πρωί, όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι χαμηλά.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου
ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση