Η επεξήγηση της ταλάντωσης και αλλαγής φοράς της ευθείας γραμμής

Η επεξήγηση της ταλάντωσης και αλλαγής φοράς της ευθείας γραμμής
Spread the love

images

Στα ανθρώπινα συμπλέγματα, δεν υπάρχει κανείς απολύτως οργανισμός σε αυτόν τον πλανήτη που να μην έχει ζήσει ή να μην ζει κάποιες μόνιμες καταστάσεις χωρίς εξέλιξη και διέξοδο. Όλοι κάποια δοκιμασία τη πέρασαν ή την περνούν μπορεί ακόμη αν είναι διαρκείας και με συνέχειες. Ωστόσο κάποιοι έπαψαν να βιώνουν τέτοιες παγιωμένες καταστάσεις και δύσκολες στιγμές στο πέρασμα του χρόνου διότι βγήκαν από τη στατικότητα. Κάτι έγινε όμως που έπαψαν να τις βιώνουν. Κάτι έκαναν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Το τι έκαναν μπορεί να μην το γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι ή αν γνωρίζουν μπορεί και να μην μας το πουν.

Το βέβαιο είναι ότι κάτι μέσα σε κάποιες σταθερές άλλαξε πορεία. Όταν αλλάζει η κατάσταση, οι άνθρωποι είναι ταλαντευόμενοι χαρακτήρες και έχουν περιθώρια αλλαγής. Δεν κυνήγησαν το συμφέρον τους πάντα αλλά και των άλλων. Αν κάποιοι κερδοσκόποι δεν καταλάβουν ότι δεν είναι όλα για να κερδίσουμε, θα βιώσουν πολλές παγιωμένες καταστάσεις. Γι’ αυτό χρειάζεται ο χαρακτήρας να μην είναι πάντα σταθερός. Αυτό γλιτώνει όσους «εμμένουν πάντα στις απόψεις τους» από πολλές κακοτοπιές.

Αν πάλι κάποιος ζει πολύ δύσκολες καταστάσεις με τρομερές συνέπειες και περνά διάφορες ψυχολογικές μεταπτώσεις, γίνεται άλλος άνθρωπος, καταργεί παλιές αξίες και στη θέση τους βάζει καινούργιες. Γίνεται τελικά καλύτερος, σχεδόν αγνώριστος, και τότε αυτός καταργεί μόνος του και το αδιέξοδο. Η ευθεία που ταλαντεύεται αλλάζει φορά και ο άνθρωπος πορεία. Χωρίς να προηγηθεί η ταλάντωση η φορά της ευθείας ζωής δεν αλλάζει. Ο άνθρωπος είναι πλέον καταδικασμένος να αποτύχει. Γι’ αυτό χρειάζεται να είναι κανείς εύπλαστος σαν σφουγγάρι.

8990b7ff1efef5a3e0eca78f61552cca_L

Παίζει ρόλο στην προκειμένη περίπτωση η κουλτούρα η παιδεία και η καλή διάθεση του καθενός. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι οι οποίοι ταλαντεύονται συνεχώς και ζουν από τη μια κατάσταση στην άλλη χωρίς όμως να οδηγούνται σε μακροχρόνια αδιέξοδα. Αυτοί διαθέτουν και μια παρορμητικότητα σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα. Αυτή η κατηγορία ανθρώπινου χαρακτήρα γλιτώνει από όλα τα δυσάρεστα. Διαθέτει ανοιχτό πνευματικό ορίζοντα και δίπλα από μια αποτυχία τους περιμένει μια μεγάλη τύχη. Η υπέρβαση από το όριο τους σώζει από όλες τις δύσκολες καταστάσεις άσχετα αν σημειώνουν προόδους ή όχι στη δουλειά τους, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, στην οικογένειά τους.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν φιλίες, επισκέψεις, συνεργασίες, σχέσεις με το άλλο φύλο αν δεν έχουν κάτι να κερδίσουν. Μα δεν προσφέρονται όλα για να κερ- δίσουμε. Είναι πρωτίστως για τη χαρά, την ηθική ικανοποίηση, για την αγάπη προς τον άνθρωπο που έχει όποιος έχει ιδανικά και ενδιαφέροντα. Πώς είναι δυνατόν να σταθεί η ζωή μαγική στο διάβα τους. Πώς θα δουν την επανάληψη να τους σώζει την τελευταία στιγμή, αφού αυτή αδυνατεί να προβεί σε κάτι τέτοιο. Οι απλές πιθανότητες είναι φυλακισμένες…..
Γι’ αυτό ανέφερα παραπάνω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι.

Η αιτία και το αποτέλεσμα είναι φυσικοί νόμοι που λειτουργούν με συγκεκριμένες σταθερές για θεούς και θνητούς και κανείς δεν μπορεί να αποφύγει το αποτέλεσμα το οποίο ο ίδιος έχει προκαλέσει.

image003
Γράφει η Μαρία Σ. Άνθη
Η επανάληψη… Το άνοιγμα των πυλών

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση