Η δύναμη της ενσυναίσθησης

Η δύναμη της ενσυναίσθησης
Spread the love

i_dunami_tis_ensunaisthisis_1Ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του. Η έννοια της ενσυναίσθησης ξεκινά με την αντίληψη των συναισθημάτων των άλλων. Η αναγνώριση και η κατανόηση της θέσης, του συναισθήματος, των σκέψεων ή της κατάστασης κάποιου άλλου. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί την ενσυναίσθηση μπορεί να αναγνωρίσει, να αντιληφθεί και να αισθανθεί αυτό που αισθάνεται ένα άλλο άτομο. Εν ολίγοις αποτελεί ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας.

Βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου

Η ενσυναίσθηση αρχικά αναπτύχθηκε ως εργαλείο της Ψυχοθεραπείας. Σύντομα, όμως, οι δυνατότητές της αναγνωρίστηκαν σε όλες τις μορφές των διαπροσωπικών σχέσεων, σε κάθε κατάσταση στην οποία ένας άνθρωπος προσπαθεί να καταλάβει αυτόν που βρίσκεται απέναντί του.

Οι συναισθηματικές δεξιότητες

Σύμφωνα με τον Dr. Goleman, ένα άτομο με μέτριο IQ και υψηλό ΕQ μπορεί να είναι περισσότερο πετυχημένο από ένα ιδιαίτερα ευφυές άτομο, αρκεί να καλλιεργήσει τη συναισθηματική του νοημοσύνη.

Οι πέντε βασικές συναισθηματικές δεξιότητες που καλείται, λοιπόν, να εφαρμόζει το άτομο είναι οι εξής:

  • Η αυτοεπίγνωση δηλαδή η επίγνωση των συναισθημάτων, η αυτοαξιολόγηση και η αυτοπεποίθηση.
  • Ο αυτοέλεγχος που αναφέρεται στην αυτοπειθαρχία, την αυτορρύθμιση, την αξιοπιστία, την ευσυνειδησία, την προσαρμοστικότητα και την καινοτομία.
  • Τα κίνητρα συμπεριφοράς, η τάση προς την επίτευξη στόχων, η δέσμευση, η πρωτοβουλία και η αισιοδοξία.
  • Η ενσυναίσθηση η ικανότητα κατανόησης των άλλων, ο προσανατολισμός στην παροχή υπηρεσιών, η ενίσχυση της ανάπτυξης των άλλων, ο σωστός χειρισμός της διαφορετικότητας.
  • Οι κοινωνικές δεξιότητες, που αναφέρονται κυρίως σε δεξιότητες επιρροής, επικοινωνίας, ηγεσίας, καταλυτικής δράσης για αλλαγή και χειρισμό διαφωνιών, σε καλλιέργεια δεσμών, συνεργασία και ομαδικότητα.

Συνοπτικά, η ενσυναίσθηση παρέχει τη συνθήκη για τα εξής:

  • Δημιουργία εμπιστοσύνης και σεβασμού
  • Έκφραση συναισθημάτων
  • Μείωση της έντασης
  • Εμφάνιση πληροφοριών
  • Δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος, που ευνοεί την επίλυση προβλημάτων
  • Ανάπτυξη της ανεκτικότητας στο διαφορετικό, στις απόψεις των άλλων, έστω και στην περίπτωση που δεν συμπίπτουν με τις δικές σας.

Τρόποι επίτευξης

i_dunami_tis_ensunaisthisis_2Μέσα, λοιπόν, από την καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης, το άτομο έχει τη δυνατότητα να κατανοεί τα συναισθήματα και τα κίνητρα των άλλων αλλά και τις ανάγκες και απαιτήσεις των συνανθρώπων του. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να θέτει κίνητρα στον εαυτό του, να παίρνει πρωτοβουλίες, να μπορεί να ελέγχει τα συναισθήματά του, αλλά επίσης και να εργάζεται κάτω από πίεση και να συνεργάζεται με άλλους για την επίτευξη ενός στόχου.

Οπότε, έτσι, μπορεί να εμπνέει και να ηγείται. Πλέον, μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποκτά επίγνωση του ρίσκου, αλλά δεν φοβάται να ρισκάρει, πιστεύει στις ικανότητές του και  είναι αισιόδοξος. Αναπτύσσει την ικανότητα να ιεραρχεί τους στόχους και τις ανάγκες και να διαχειρίζεται τις διαφωνίες.

Τελικά, καλλιεργεί την ικανότητα πειθούς και επικοινωνίας. Αντίθετα, το άτομο με χαμηλή ενσυναίσθηση, δεν είναι σε θέση να καταλάβει τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των άλλων.

Της Ρία Βασιλείου
ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση