Η αντικαρκινική βιταμίνη

Η αντικαρκινική βιταμίνη
Spread the love

Σε ενέσιμη μορφή, δίνει ελπίδες για την αντιμετώπιση διαφόρων τύπων καρκίνου

kalokairina_frouta_235412589

H βιταμίνη C (η οποία λέγεται επίσης και ασκορβικό οξύ) γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητη στον οργανισμό διότι λαμβάνει μέρος σε πολλά ενζυμικά συστήματα, σε διαδικασίες του μεταβολισμού και στον σχηματισμό και τη διατήρηση του κολλαγόνου.

Νεότερες έρευνες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη C σε ενέσιμη πλέον μορφή μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση ή στο σταμάτημα της αύξησης καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ
Η βιταμίνη C απομονώθηκε από τα επινεφρίδια το 1928 από τον Ούγγρο βιοχημικό και νομπελίστα Αλμπερτ Ζεντ Γκιόργκι και αναγνωρίστηκε ως βασικός παράγοντας θεραπείας του σκορβούτου το 1932.

Στην πορεία των ετών οι έρευνες απέδειξαν ότι οι ιδιότητές της είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμες για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Πέρα από το ότι είναι αναγκαία για τις διάφορες μεταβολικές λειτουργίες, τη διατήρηση της σταθερότητας των αιμοφόρων αγγείων (έχοντας ως αποτέλεσμα και την ενδυνάμωση των αρτηριών και την πρόληψη του εμφράγματος) και την ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου που περιέχεται στις τροφές, έχει την ιδιότητα να εμποδίζει τον βρογχόσπασμο, ο οποίος σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις… Από τη δεκαετία του 1970 γίνονταν πειράματα και έρευνες σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης C εναντίον του καρκίνου και ο πρώτος που διατύπωσε αυτή τη θεωρία ήταν ο Αμερικανός Linus Pauling (Νόμπελ Χημείας).

Δυστυχώς, οι έρευνες δεν κατέληξαν σε επιτυχή αποτελέσματα, ακριβώς διότι αφορούσαν σε δόσεις βιταμίνης χορηγούμενες από το στόμα και όχι σε ενέσιμη μορφή, κάτι το οποίο ανετράπη στην πρόσφατη έρευνα.Οι επιστήμονες αυτή τη φορά έκαναν ενέσεις βιταμίνης σε ποντίκια, στα οποία είχαν εμφυτευθεί καρκινικά κύτταρα και τα οποία εμφάνισαν τη μισή ή και λιγότερη ανάπτυξη όγκων σε σχέση με αυτά, τα οποία δεν είχαν δεχθεί ενέσεις βιταμίνης C.

Φυσικά είναι νωρίς ακόμη για εξαγωγή συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά τη δυνητική πιθανότητα να έχει η ενέσιμη μορφή της βιταμίνης, την ίδια επιτυχία και σε καρκινικούς όγκους του ανθρώπινου σώματος, αλλά, απ ό,τι αναφέρουν οι επιστήμονες, οι έρευνες θα συνεχιστούν εντατικά.

Τα τελευταία πειράματα απέδειξαν ότι, παρόλο που έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να πιστοποιηθούν οι ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C σε περιπτώσεις ανθρώπινων καρκινικών όγκων, αυτά που γνώριζαν τόσα χρόνια οι επιστήμονες για τις μεγάλες και πολυσύνθετες δυνατότητες του ασκορβικού οξέως, είναι απόλυτα αληθινά και κυρίως ελπιδοφόρα.

Τα πειράματα
Το πιο σημαντικό παράδειγμα αντικαρκινικής ιδιότητας, είναι η δράση της βιταμίνης C ως αναστολέας ενάντια στην έκθεση στις νιτρωδοαμίνες και ειδικά στο στάδιο της μετατροπής νιτρωδοαμινών σε ένα μεταβολικό ενδιάμεσο ικανό να τροποποιήσει το γενετικό μας υλικό. Επίσης η ιδιότητα της βιταμίνης C να κάνει πιο δραστήρια τα εσωτερικά μέρη των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την πρωτεϊνοσύνθεση, αλλά και να βοηθά στον μεταβολισμό των αμινοξέων, είναι πιθανώς οι παράγοντες που τόσα χρόνια έκαναν τους επιστήμονες να πειραματίζονται σχετικά με το πώς μπορεί να δράση η βιταμίνη C ως αναστολέας στην εξάπλωση ή την ανάπτυξη συγκεκριμένων καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα.

Η πολύτιμη για τον οργανισμό μας βιταμίνη C, πέρα από τις γνωστές της ιδιότητες, δίνει ελπίδες -σε ενέσιμη πλέον μορφή- ακόμη και για την αντιμετώπιση κάποιων καρκινικών όγκων.

Ευεργετική η κατανάλωση πορτοκαλιών και χυμών
Πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και κυρίως τα εσπεριδοειδή. Τα μούρα, τα ροδάκινα, τα πεπόνια, τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, οι πράσινες πιπεριές και οι γλυκοπατάτες περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C.

Σίγουρα όμως οι χυμοί του λεμονιού και του πορτοκαλιού είναι ό,τι καλύτερο για άτομα που παρουσιάζουν έλλειψη ασκορβικού οξέος.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βιταμίνη C καταστρέφεται με τον βρασμό και το παράξενο είναι ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο θηλαστικό το οποίο δεν συνθέτει βιταμίνη C.

Οι ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου σε βιταμίνη C είναι μεγάλες και φτάνουν τα 70-80 mg.

Οι συνέπειες της έλλειψης βιταμίνης C για τον οργανισμό
Η έλλειψη της βιταμίνης C είναι υπεύθυνη για την πρόκληση της ασθένειας σκορβούτο που εμφανίζεται – όπως αναφέρουν ιντερνετικές πηγές – με πετεχειώδες εξάνθημα, υπερτροφία και αιμορραγία των ούλων, βλάβες στα δόντια και υποπεριοριστικές αιμορραγίες, κυρίως των κάτω άκρων, που εκδηλώνονται με έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Οι αιμορραγίες αυτές, οι οποίες αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της νόσου, οφείλονται στην αδυναμία παραγωγής και διατήρησης του κολλαγόνου του τοιχώματος των τριχοειδών0.

Ευτυχώς, η ημερήσια χορήγηση 100-200mg βιταμίνης C, σε οποιαδήποτε μορφή είναι αρκετή για τη γρήγορη υποχώρηση των συμπτωμάτων και την πλήρη θεραπεία του πάσχοντος.

Του Βασίλη Δαλαμπίνη
ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση