Το μυστήριο των λαγών και η «λίμνη της ημισελήνου»

Το μυστήριο των λαγών και η «λίμνη της ημισελήνου»
Spread the love

Hares02Αίνιγμα για τους μελετητές των αρχαίων συμβόλων και τους αρχαιολόγους, αποτελεί το σύμβολο των τριών λαγών που σχηματίζουν κύκλο, με τα αυτιά τους ενωμένα στο κέντρο του. Για τους αρχαίους Κινέζους -από τους οποίους προέρχεται- ο λαγός ήταν ένα σεληνιακό σύμβολο, και ο κύκλος των λαγών συμβόλιζε τις τρεις όψεις του νου (ανώτερο, μέσο και συγκεκριμένο). Το αξιοπερίεργο όμως είναι ότι, το ίδιο σύμβολο απαντάται σε βρετανικές εκκλησίες, που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, και σε μεταλλικά τεχνουργήματα των Μογγόλων, του 13ο αιώνα.

Η ευρεία διάδοσή του, τόσο μέσα στους αιώνες όσο και σε τρεις μεγάλες θρησκείες (Χριστιανισμό, Ισλάμ και Βουδισμό) είναι κάτι που προκαλεί τους ειδικούς, εφόσον πρόκειται για ένα σύμβολο το οποίο συνδέει τον νου με τη Σελήνη, αλλά έχει υιοθετηθεί από θρησκείες που συνδέουν τον Ήλιο με τον νου.

Με δεδομένο ότι η αρχαιότερη απεικόνισή του βρίσκεται στην όαση Ντουνχουάνγκ, στην βορειοδυτική Κίνα, είχαν οργανωθεί, κατά το παρελθόν, αρκετές αποστολές lake02αρχαιολόγων στην περιοχή προκειμένου να μελετηθεί, ώστε να βρεθούν τα στοιχεία που θα ρίξουν φως στο αίνιγμα. H Ντουνχουάνγκ αποτελεί, πιθανόν, το σημείο κλειδί για τη διάδοση του συμβόλου, εφόσον ήταν ένας από τους σημαντικότερους κόμβους στον Δρόμο του Μεταξιού. Την εποχή που η Ανατολή επικοινωνούσε με τη Δύση, μέσω του Δρόμου του Μεταξιού, η όαση αυτή αποτελούσε ουσιαστικά την πύλη από και προς την Κίνα. Ήταν, επίσης, ένα σημαντικό βουδιστικό, πνευματικό κέντρο, με πλήθος μοναχών και μελετητών, οι οποίοι κατοικούσαν στις δεκάδες σπηλιές -φυσικές και τεχνητές- που βρίσκονται στην περιοχή.

Παρότι δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση στο αίνιγμα του συμβόλου, το ενδιαφέρον για την περιοχή και γενικότερα για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην διακίνηση πολιτισμικών στοιχείων από την ανατολή προς τη δύση έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία χρόνια. Αφορμή η συρρίκνωση, και ο κίνδυνος εξαφάνισης, της «λίμνης της ημισελήνου», η οποία αποτελεί βασική πηγή νερού για τη διατήρηση της όασης. Το πρόγραμμα τροφοδότησής της με νερό, που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Κίνας, από το 2006, φαίνεται να απέτρεψε τη συρρίκνωση. Διαπιστώνεται μάλιστα, μια αύξηση του υδάτινου όγκου της λίμνης. Ωστόσο, τα «μάτια» πολλών διεθνών, περιβαλλοντικών φορέων είναι στραμμένα προς τα εκεί. Το ίδιο και ορισμένων επιστημονικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, που φαίνεται να σχεδιάζουν νέες αποστολές, για να μελετήσουν και να κατανοήσουν τον ρόλο που διαδραμάτισε η όαση στην εξάπλωση πολιτισμικών στοιχείων, που μοιραζόμαστε με διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες.

[ Τμήμα Ενημέρωσης emeis.gr ]

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση