Η προσωπικότητα επηρεάζει την υγεία

Η προσωπικότητα επηρεάζει την υγεία
Spread the love

Οι εξωστρεφείς, χαλαροί και ευχάριστοι τύποι δεν αποτελούν μόνο την ψυχή των πάρτι. Είναι και λιγότερο πιθανό να πάθουν διαβήτη και εγκεφαλικό.

19855205_shutterstock_104864003.limghandler

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν έναν ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τις ασθένειες αναλύοντας τα δεδομένα  από 6.904 αμερικανούς μέσου όρου ηλικίας 68 ετών οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στην Μελέτη για την Υγεία και τη Συνταξιοδότηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους:

-την εξωστρέφεια και την κοινωνικότητα,

-το πόσο γενναιόδωροι και αλτρουιστές είναι,

-πόσο ευσυνείδητοι και οργανωμένοι

-αγχώδεις και νευρωτικοί

-ανοιχτοί, με φαντασία και περιέργεια

Τέσσερα χρόνια μετά την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου οι ερευνητές επανήλθαν και ρωτώντας τους συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι οι πιο ευσυνείδητοι – σκληρά εργαζόμενοι και αξιόπιστοι – ή οι πιο περίεργοι και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες ουσιαστικά απειλούνταν λιγότερο από ασθένειες όπως το εγκεφαλικό, η αρθρίτιδα, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Στη έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ήταν πιο εξωστρεφείς, ευχάριστες, ευσυνείδητες αλλά και νευρωτικές συγκριτικά με τους άνδρες.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ήταν λιγότερο εξωστρεφείς, αλλά και λιγότερο ευσυνείδητοι, νευρωτικοί και ανοιχτοί συγκριτικά με τους νεότερους.

Οι παντρεμένοι ήταν πιο ευσυνείδητοι, ανοιχτοί και συναισθηματικά σταθεροί σε σχέση με τους ελεύθερους.

Το ενδιαφέρον ήταν ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας δε σχετίζονται με την πρόβλεψη της απειλής του καρκίνου. Σε σχέση με τις άλλες νόσους όμως παρατηρήθηκε ότι:

–  Μια μονάδα εξωστρέφειας (σε μια κλίμακα από το 1 έως το 4 ) συνδεόταν με τη μείωση του κινδύνου υπέρτασης κατά 26%.
– Αντίστοιχο σκορ στην κλίματα του νευρωτισμού συνδεόταν με αύξηση του κινδύνου υπέρτασης κατά 37%, πνευμονοπαθειών κατά 29%, αρθρίτιδας κατά 25% και καρδιακών νόσων κατά 24%.
–  Μια μονάδα στην κλίμακα της ευχάριστης προσωπικότητας με στοιχεία αλτρουισμού, ευγένειας, γενναιοδωρίας και τάσεις να βοηθούν τους άλλους μείωνε τις πιθανότητες αρθρίτιδας κατά 21%.

 

 

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση