Mουσική εκδήλωση για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Βώκου

Mουσική εκδήλωση για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Βώκου
Spread the love

sample

O «Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός»,διοργανώνει εκδήλωση για τα 25 Χρόνια απο το θάνατο του Γιώργου Βώκου  την Δευτέρα 10 Μαρτίου και ώρα 20:00, στην Αίθουσα Συναυλιών του.

Ο Γιώργος Βώκος γεννήθηκε στον Πειραιά, Υδραϊκής καταγωγής, απόγονος του Ανδρέα Μιαούλη και των ζωγράφων Νικολάου Βώκου και Γεράσιµου Βώκου. Σπούδασε μουσική µε τον Παναγιώτη Φακιολά και στη συνέχεια στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών µε το Μανώλη Καλοµοίρη, Αντίστιξη, Φούγκα, Ενοργάνωση, Σύνθεση και Πιάνο.

Η μουσική του σταδιοδρομία άρχισε µε συναυλίες κλασσικής κιθάρας στα έντεκά του χρόνια. Σχετικά µε όσα αναφέρει ο κριτικός Ιωάννης Γιαννούλης στην Κριτική «Eθνικός Κήρυξ» στις 30Μαΐου 1958, σχετικά µετη συναυλία «Πειραϊκής Μαντολινάτας του ΠάνουΦακιολά», «Επικεφαλής της μαντολινάτας βρισκόταν το παιδί θαύμα για την εποχή του, ο λαμπρός καθηγητής του Εθνικού Ωδείου Γιώργος Βώκος που λαµπρίνει σήμερα τις στήλες της Ακρόπολης και Απογευµατινής».

Παράλληλα από το 1947 εισήλθε στη ∆ηµοσιογραφία ως µουσικοκριτικός, τεχνοκρίτης και χρονογράφος.

Εργάστηκε ως συνεργάτης στο «Ελληνικό Αίµα», στη συνέχεια στον «Εθνικό Κήρυξ» και μετά στην «Ακρόπολη» και στην «Απογευµατινή». Δίδαξε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών Μουσικολογία, Ιστορία Μουσικής, Οργανολογία, Αντίστιξη, Φούγκα και Σύνθεση. Έγραψε έργα για πιάνο, ορχήστρα, βιολί, βιολοντσέλο και τραγούδι. Έδωσε συναυλίες κιθάρας στην Ελλάδα, Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Ρουμανία και Αμερική. Συναυλίες µε έργα του στο Ιάσιο και το Βουκουρέστι. Επ’ ευκαιρία του εορτασμού των 150 χρόνων του Mozart αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Πράγα.

Στις 19Μαρτίου 1986 τιµήθηκε από τη Στέγη Καλών Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού για την προσφορά του στην Ελληνική Μουσική, στην Αίθουσα «Παρνασσός». Υπήρξε µέλος των Φίλων της Μουσικής µε Πρόεδρο το Χρήστο Λαµπράκη, Αλεξάνδρα Τριάντη, Ήβη Πανά κ.α που στη συνέχεια δηµιουργήθηκε το Μέγαρο Μουσικής.

Μερικά από τα έργα του δεν πρόλαβε να τα τελειώσει :την όπερα Άγιος Γεώργιος, το Συµφωνικό ποίημα Μυστράς και το πιανιστικό Ηγερία. Το κύκνειο Άσµα του είναι το Concerto για βιολοντσέλο και ορχήστρα.Θεωρήθηκε από τους Μουσικοκριτικούς και τους Μουσικούς ως ο Σούµπερτ της Ελλάδος.

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση