Γιολάντα Γκόνιο, Σεφ

Γιολάντα Γκόνιο,  Σεφ
Spread the love

Η αγαπημένη των σελέμπριτις…
Μια ιστορία, με αμύθητες γαστρονομικές δημιουργίες! 

Συνέντευξη  στη  Μαρία  Σ. Άνθη

Τη συνάντησα τυχαία σε ένα καφέ και μετά από πολύ καιρό χαιρετηθήκαμε, εκείνη απλή χαμογελαστή και με πολλά νέα από τη καθημερινή της ζωή, κάθισε δίπλα μου έχοντας πολλά να μου πει. Ήταν μια συνέντευξη- συζήτηση πολύ προσωπική με πολλές ιστορίες διαφορετικές μεταξύ τους, και πώς άλλωστε να μην είναι τόσες κι άλλες τόσες αφού μιλάμε για την αγαπημένη Σεφ, των πολιτικών προσώπων και άλλων σελέμπριτις.

Η κα Γιολάντα Γκόνιο, (Giolanda Gonio),  «ταξειδεύει»,   με τις ονειρικές δημιουργίες της και τον πιο δύσκολο ουρανίσκο. Στη μακριά λίστα της έχει επιφανείς Έλληνες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο, μετά από σαράντα χρόνια καριέρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Γνώρισε από κοντά τον αείμνηστο Κωστή Στεφανόπουλο, τον Νικήτα Βενιζέλο, τον πάλαι ποτέ πρόεδρο της Αμερικής, Τζων Άνταμς, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και άλλους που έμειναν καταγοητευμένοι από την μαγειρική της και τις γλυκιές της τεχνικές  Ζαχαροπλαστικής. Η «τριανταφυλλένια» μηλόπιτα  και το Brazo di Mercedes, είναι σπεσιαλιτέ που μόνο εκείνη ξέρει να φτιάχνει…γεύσεις ονειρικές και μοναδικές που στη νοστιμιά ικανοποιεί και τον πιο δύσκολο ουρανίσκο, αφού το υλικό που η αγαπημένη Σεφ των σελέμπριτις βάζει χωρίς καθόλου να το σκέφτεται είναι  η αγάπη. Ότι φτιάχνει το φτιάχνει όπως μας λέει με πολλή αγάπη…        

Κα Γκόνιο πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη γαστρονομία και τι ήταν αυτό που κυρίως σας ώθησε να ασχοληθείτε με το χώρο αυτό;

Μετά την ανάσα, η ζωή μας εξαρτάται από την τροφή… μια αρχέγονη ανάγκη έτσι κι εμένα η ανάγκη μου να ασχοληθώ με την γαστρονομία, ήλθε με την πρώτη μου ανάσα… είναι στο DNA μου. Από την ηλικία των  7 χρονών είχα ήδη την πρώτη μου «επαγγελματική» ενασχόληση όταν έξω από το σπίτι μου,  μετά από το σχολείο, πουλούσα  μπισκότα στην γειτονιά που  έκαναν ουρά να γευτούν τις παιδικές μου δημιουργίες. Για μένα η ζωή είναι ένα όνειρο, απλά γιατί συνεχίζω μέχρι σήμερα να μαγειρεύω.

Ποιοί είναι οι σημαντικότεροι σταθμοί στην καριέρα σας;

Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που μπόρεσα μέσα από την μαγειρική μου να βρεθώ σε όλες της γωνιές της γης. Βρέθηκα μέσα σε μητροπόλεις αλλά και σε μέρη,  απομακρυσμένα  που εμπλούτισαν την γνώση μου. Όντας η προσωπική Σέφ του τέως προέδρου της βουλής και βουλευτή Κύριου Νικήτα Βενιζέλου για 28 χρόνια, ταξίδεψα μαζί του και μοιράστηκα την έμπνευσή μου, με προσωπικότητες του  εγχώριου και διεθνούς  πολιτικού χώρου.

Βέβαια σαν Σεφ σε μεγάλα εστιατόρια , απόλαυσα την χαρά του να γεύεται πολύς κόσμος κάθε συνταγή που με τόση αγάπη πάντα φτιάχνω .

Τα τελευταία χρόνια η συνεργασία μου με την «Αλέα», έβαλε τα πιάτα μου σε πολλά Αθηναϊκά σπίτια στις πιο ευχάριστες προσωπικές τους στιγμές.

Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας  πλεονέκτημα έναντι των άλλων , δεδομένου ότι η    αγορά είναι πολύ απαιτητική;

Η μαγειρική είναι ένας χώρος που ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής σου , είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Από την πρώτη μέρα προσπαθώ να «ξεπεράσω» τα όρια μου και μέχρι σήμερα το κάνω με μεγάλη επιτυχία.

 Έχω την μαγειρική μέσα μου και δεν ακολουθώ κάποια σχολή, ανοίγω γαστριμαργικούς δρόμους σε καινούργιους συναδέλφους και σέβομαι κάθε έναν  που βάζει την ψυχή του στο κοινό μας μεράκι.

Δεν εστιάζω στο να είμαι η κορυφή, αφήνω την δουλειά μου να μιλήσει στους ουρανίσκους των ανθρώπων που την γεύονται, αυτή είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη εξάλλου της αξίας του καθενός. Ότι φτιάχνω το φτιάχνω με πάρα πολύ αγάπη χωρίς ποτέ να σκεφτώ να κάνω κάτι έτσι απλά για να δημιουργήσω. Αυτή η αγάπη, κάνει να ξεχωρίζουν οι συνδυασμοί μου γέυσεων και  όλοι αρέσκονται τόσο πολλοί σε αυτούς. Φτιάχνω αυτό το κάτι διαφορετικό γιατί αγαπώ πάρα πολύ αυτό που κάνω και είναι ξεχωριστό κι έτσι μπορώ να πω πως παραμένω και πετυχαίνω πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς ποτέ να χάνομαι από αυτό το χώρο της γαστρονομίας και να παραουσιάζω πάντα το καλύτερο!

Ποιες είναι οι σπεσιαλιτέ σας που μπορούμε να δοκιμάσουμε και γιατί;

Ζω πάρα πολλά χρόνια στην ομορφότερη μεσογειακή χώρα την Ελλάδα και όπως είναι φυσικό είμαι λάτρης της κουζίνας μας, μιας κουζίνας υγιεινής που επιτρέπει πάντρεμα με άλλες κουζίνες χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα της .

Έτσι θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε τους παραδοσιακούς  λαχανοντολμάδες με σάλτσα αυγολέμονου που θα μιλήσουν στην καρδιά σας και θα σας θυμίσουν τις ρίζες μας , τα γεμιστά που θα φέρουν το Ελληνικό καλοκαίρι στο στόμα σας ( πολλές ξένες προσωπικότητες, στα ταξίδια μου με τον Κύριο Βενιζέλο αγάπησαν την Ελλάδα μας μέσα από τα πιάτα που έφαγαν κοντά μας) αλλά και το πάντρεμα που σας είπα προηγουμένως , απολαμβάνοντας   ένα μοναδικό  κοτόπουλο με πορτοκάλι, εστραγκόν ,χαρακτές πατάτες με τριμμένη παρμεζάνα , καρότα γλασσέ  και μπρόκολο με καβουρδισμένο σκόρδο …

Με ρωτήσατε γιατί να δοκιμάσετε τις σπεσιαλιτέ μου… μα απλά για να ξυπνήσετε μέσα σας την γεύση που είναι δεμένη με την οικογένεια, με την παρέα , με την γιορτή , με ότι αγαπάτε….

Οι γλυκιές σας δημιουργίες, είναι πολλές και μοναδικές. Τι μας προτείνετε από γλυκά σας και για ποιο λόγο να τα δοκιμάσουμε;

Όλα στη ζωή κάνουν έναν κύκλο, έτσι κι ένα τραπέζι κλείνει με ένα γλυκό που θα είναι το έναυσμα για την επόμενη συνάντηση μιας ακόμη δημιουργικής απόλαυσης . Για να αποχαιρετήσω λοιπόν κάθε άνθρωπο που γεύεται τα φαγητά μου φροντίζω να βάλω γεύσεις που θα λένε «σε περιμένω ξανά» … Η «τριανταφυλλένια» μηλόπιτα  και το Brazo di Mercedes είναι δυο από τα αγαπημένα μου γλυκά για το «εις το επανιδείν » στα τραπέζια μου.

Σήμερα υπάρχουν πολλές σχολές που εκπαιδεύουν σεφ. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους ώστε να σταθούν στο επάγγελμα;

Η μαγειρική είναι ένα πάθος , αλλά δεν παύει να είναι και ένα επάγγελμα , έτσι όπως σε κάθε επάγγελμα , θα έλεγα στα νέα παιδιά να οπλιστούν με υπομονή, επιμονή , διάθεση για πολύ σκληρή δουλειά, σεβασμό τους συναδέλφους και στον εαυτό τους… Κάθε πράγμα που έχει μέσα του την δημιουργία , είναι εύκολο να γεμίσει τα μυαλά με αέρα… μην το κάνουν αυτό… η ταπεινότητα και η προσήλωση στο πάθος μας για την μαγειρική είναι ο δρόμος.

Πόσο εύκολο η δύσκολο ήταν για εσάς να σταθείτε  σ’ αυτό τον τόσο απαιτητικό  χώρο και να ξεχωρίσετε;

Όταν ξεκίνησα στον χώρο της μαγειρικής πριν πολλά χρόνια, ήταν ένας χώρος αμιγώς ανδροκρατούμενος, έτσι έπρεπε καθημερινά να ξεπερνάω τον εαυτό μου πράγμα που έκανα με πολύ σκληρή δουλειά , προσήλωση στον στόχο ζωής, σεβασμό  και αγάπη για ότι έκανα… Έτσι ξεπεράστηκε για μένα το κατεστημένο μέσα από τον επαγγελματισμό και την επιμονή μου.

Κα Γκόνιο, ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Όταν κοιτάω στο μέλλον , αυτό που θέλω είναι να μπορώ να συνεχίσω να ταξιδεύω τους ανθρώπους μέσα από την γεύση,  να μην πάψω  να δημιουργώ καινούργιες γεύσεις με «ψαγμένες συνταγές»,  βάζοντας όλη την αγάπη και το ταλέντο μου σε κάθε μου δημιουργία.  Πάντα με φαντασία και με όραμα μέσα σε χώρους που με σεβασμό,  μπορούν να αγκαλιάσουν  την μαγεία της μαγειρικής.

 


Μαρία Σ. Άνθη ΔημοσιογράφοςΣυγγραφέας

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση