Γιαούρτι: το γάλα της αιώνιας ζωής!

Μια φορά κι έναν καιρό …δημιουργήθηκε το γιαούρτι. Ένα προϊόν αυθεντικό, με ρίζες που χάνονται στις χώρες της Ανατολής, γεγονός που το μαρτυρά και το ίδιο του το όνομα (η λέξη γιαούρτι προέρχεται από την τουρκική λέξη yo-armak και σημαίνει ανακατεύω).
Χωρίς αμφιβολία, το γιαούρτι υπήρχε πολλά χρόνια πριν οι άνθρωποι γράψουν γι’ αυτό. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό η ανακάλυψή του να έγινε τυχαία. Γενικά πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, κάπου στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας ή ίσως στη γειτονική Περσία. Πάντως σύμφωνα με απόψεις πολλών ειδικών περιλαμβανόταν στο διαιτολόγιο των Ελλήνων κατά τους αρχαίους χρόνους, γιατί το θεωρούσαν τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό το ονόμαζαν και υγείαρτο.
Ελιξίριο μακροζωίας
Εκτός της μεγάλης του θρεπτικής αξίας είναι τρόφιμο και με θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης. Τονώνει την κινητικότητα του εντέρου και γενικά δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα. Καταστέλλοντας τις μολύνσεις, όπως το Ε. coli, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Περιέχει προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες, όπως το αλκοόλ και ο καπνός, ενώ μειώνει τη συχνότητα του έλκους στομάχου. Διευκολύνει την πέψη σε άτομα που έχουν δυσκολία απορρόφησης ασβεστίου.
Επίσης, προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα. Οι εκπληκτικές αυτές και άλλες ιδιότητες ανακαλύφθηκαν ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από το Ρώσο Νομπελίστα επιστήμονα φυσιολογίας και ιατρικής, Dr Elias Metchinikoff. Ο γιατρός-βακτηριολόγος Μέτσινκοφ μελέτησε τον τρόπο ζωής και διατροφής των Βουλγάρων και διαπίστωσε ότι αν και ήταν από τους φτωχότερους λαούς, ο μέσος όρος ζωής τους ήταν γύρω στα 87 χρόνια (έναντι 48 στις ΗΠΑ). Οι παρατηρήσεις του Μέτσνικοφ τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η ρωμαλεότητα και μακροβιότητά τους οφειλόταν στο γιαούρτι που κατανάλωναν σε μεγάλες ποσότητες.
Με τα χρόνια το γιαούρτι αλλάζει …
Για πολλούς αιώνες το γιαούρτι παρασκευαζόταν στην Ελλάδα σε μικρές οικοτεχνίες, κυρίως από πρόβειο γάλα ή σε ανάμιξη με γίδινο για αυτοκατανάλωση ή για τοπικές αγορές. Η πρώτη ύλη του, λοιπόν, είναι το φρέσκο γάλα, που πήζει και ζυμώνεται με τη βοήθεια δύο βακτηρίων, του Lactobacillus bulgaricus και Streprococcus thermophilis μετατρέπεται σε ένα άλλο προϊόν (γιαούρτι) με παχύρρευστη υφή και χαρακτηριστική υπόξινη γεύση. Από τα μέσα όμως του περασμένου αιώνα, οι συνθήκες και τα μέσα παραγωγής και εμπορίας άλλαξαν σταδιακά, ενώ διαδόθηκε και η χρήση αγελαδινού γάλακτος στην παραγωγή του.
Από την πήλινη συσκευασία και τα εμπειρικά μέσα παραγωγής και ελέγχου περάσαμε σε σύγχρονες συσκευασίες και σε πλήρη αυτοματισμό της παραγωγής. Έτσι, στο εμπόριο, σήμερα, χάρη σε ένα «πάντρεμα» καλών συνδυασμών, το τυποποιημένο γιαούρτι διατίθεται σε πολλούς τύπους: λευκό, πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο, αλλά και σε ποικίλες γεύσεις (που συνήθως χαρακτηρίζονται επιδόρπια γιαουρτιού): με xυμό και κομμάτια φρούτων, με μέλι, με πουρέ φρούτων, με δημητριακά κ.ά.
Βιολογικό για την υγεία μας και το περιβάλλον
Το βιολογικό γιαούρτι φτιάχνεται από βιολογικό γάλα, δηλαδή από γάλα ζώων που εκτρέφονται σύμφωνα με τη βιολογική κτηνοτροφία. Η βιολογική κτηνοτροφία είναι ένα σύστημα που στηρίζεται στη φυσική διαβίωση των ζώων, χρησιμοποιεί κατά βάση ζωοτροφές που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο, περιορίζει στο ελάχιστο δυνατό τη χρήση συνθετικών αλλοπαθητικών φαρμάκων, είναι αντίθετη προς τη γενετική τροποποίηση. Γενικότερα, θα λέγαμε ότι για να παραχθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα, δε χρησιμοποιούνται χημικά και συνθετικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ορμόνες. Έτσι, έχοντας τη βούλα και την υπογραφή των διεθνών οργανισμών βιολογικής πιστοποίησης, τα οργανικά γιαούρτια γίνονται ακόμη πιο περιζήτητα από το καταναλωτικό κοινό, που προτιμά αγνές και φυσικές γεύσεις.
Για πάντα νέοι και ωραίοι
Η αντιγηραντική δράση που διαθέτει οφείλεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, μεταξύ των οποίων στην αντιοξειδωτική δραστηριότητα του γαλακτικού οξέος, καθώς και στην ευεργετική του συμβολή στη χλωρίδα του εντέρου, γεγονός που αντανακλά στο δέρμα. Ενισχύει τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, καθώς επίσης ενισχύει και την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.
Για καθαρή αναπνοή
Μια άλλη ευεργετική δράση που έχει το φυσικό γιαούρτι είναι ότι φρεσκάρει την αναπνοή. Πού οφείλεται; Οι γαλακτοβάκιλλοι του γιαουρτιού εξουδετερώνουν τα βακτήρια που προκαλούν την κακοσμία του στόματος.
Ιδανικό για παιδιά
Όπως μας εξηγεί η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χριστίνα Φοντόρ, το γιαούρτι βοηθά στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση των παιδιών, λόγω της περιεκτικό τητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η οξίνιση και τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών. Ακόμη, τα πολυάριθμα ζωντανά και ενεργά βακτήρια ασκούν θετική δράση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων.
Frozen yogurt αυτό το καλοκαίρι
Θραύση κάνει το παγωμένο γιαούρτι φέτος το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν δροσιά, και ελαφριά σνακ, που δεν βαραίνουν στομάχι και διάθεση. Τα ειδικά γιαουρτο- καταστήματα έχουν πραγματικά κατακλύσει τις ελληνικές πόλεις. Μην πιστεύετε όμως ότι είναι και τόσο light! Τα περισσότερα παγωμένα γιαούρτια που σερβίρουν τα καταστήματα περιέχουν πλούσια ποσότητα ζάχαρης, κρέμα γάλακτος και διάφορα σιρόπια. Γι΄αυτό προτιμήστε να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι φροντίζοντας να το γαρνίρετε με φρέσκα φρούτα, μέλι και λίγους ξηρούς καρπούς.
Της Μαρίας Γκέκα
ΠΗΓΗ