Σήμερα η έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Σήμερα η έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
Spread the love

fdsdfdf_b2

Για πρώτη φορά η Ολυμπιάδα θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, της Μεγάλης Ελλάδας των αρχαίων Ελλήνων και του Βυζάντιου, του Πόντου.. Και για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων εκτός Ελλάδος το ολυμπιακό χωρίο είναι… ελληνικό χωρίο..

Έτσι, ένα ορεινό «ελληνικό» χωριό της Ρωσίας θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. Πρόκειται για το χωριό «Κράσναγια Πολιάνα» (Κόκκινο Ξέφωτο) που θα αποτελεί τη βάση των Αγώνων στο θέρετρο Σότσι στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Το χωριό «Κράσναγια Πολιάνα» επονομάζεται «ελληνικό» γιατί ιδρύθηκε το 1878 από τους δύο Πόντιους Έλληνες τον Μουράτ Ξανθόπουλο και τον Θεόδωρο Αθαναϊλοβ.
«Οι δύο αυτοί Έλληνες είχαν έρθει από την περιοχή Σταυρούπολη της Νότιας Ρωσίας περνώντας την μεγάλη οροσειρά του Καυκάσου. Την ίδια χρόνια έφεραν στο «Κόκκινο Ξέφωτο» όλους τους συγγενείς τους και φίλους τους. Από τότε το χωριό, παρόλο που κατοικείται και απ’ άλλες 22 εθνότητες διατηρεί έντονα το ελληνικό στοιχείο. Σήμερα στο χωριό Κράσναγια Πολιάνα κατοικούν περίπου 5.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 800 είναι ελληνικής καταγωγής.
Κράσναγια Πολιάνα ανάγεται στα μυθικά χρόνια και συνδέεται με τα ονόματα του Προμηθέα, του Φρίξου, του Ηρακλή, των Αργοναυτών και άλλων μυθικών ηρώων. «Περισσότερες από 75 Ελληνικές αποικίες ιδρύθηκαν σε όλο τον Εύξεινο Πόντο από τον 8ο ως τον 6ο π.Χ αιώνα και συμμετείχαν ουσιαστικά στην οικονομική, πολιτική και πολιτισμική ζωή της ευρύτερης περιοχής: Ιστρο, Κωσταντιανά, Κάλλατιδα, Σινώπη, Ηράκλεια, Δυοσκουριάδα, Ολβία, είναι μερικές μόνο από αυτές.
Ο τόπος μας λόγω του καλού του κλίματος ανέκαθεν ήταν το αγαπημένο ορεινό θέρετρο των τσάρων της Ρωσίας. Ο Νικόλαος Β’ είχε στο Κράσναγια Πολιάνα το εξοχικό του. Εδώ ερχόταν για το κυνήγι. Το σπίτι του ακόμα σώζεται και θα γίνει μικρός ξενώνας και εστιατόριο.
Το 1899 το Κράσναγια Πολιάνα συνδέθηκε οδικώς με το Άντλερ και το Σότσι και έγινε ακόμα ένας προσφιλής προορισμός για τουρίστες.

(απόσπασμα από το ρεπορτάζ της Sofia Prokopidou “Ένα «ελληνικό» χωριό στη Ρωσία που φιλοξενεί την Χειμερινή Ολυμπιάδα 2014”, που δημοσιεύτηκε το 2008 στο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση