Φωτεινή Βαβίτσα: Προσέχω και αγαπάω τη δουλειά μου

Φωτεινή Βαβίτσα: Προσέχω και αγαπάω τη δουλειά μου
Spread the love

ξεκινώντας από τον ίδιο μου τον εαυτό μου!

Πολλές φορές, ή μάλλον τις περισσότερες, απορροφόμαστε τελείως στη δουλειά μας και φθάνουμε από ένα σημείο κι έπειτα να παραμελούμε τελείως τον εαυτό μας. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές θέλατε να κάνετε κάτι από όλα αυτά που σας ευχαριστούν σαν άνθρωπο και την αμέσως επόμενη στιγμή το ακυρώσατε από το μυαλό σας φοβούμενοι τον κίνδυνο ότι θα σας στερήσει από την παραγωγικότητά σας.

Η αλήθεια είναι όμως πως όσο περισσότερο παραμελούμε τον εαυτό μας τόσο αρχίζουμε να χάνουμε και από την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά μας. Σκεφτείτε μόνο πόσο καλύτερα μπορείτε να αποδώσετε στη δουλειά σας, όταν έχετε ευχάριστη διάθεση και αισθάνεστε ανανεωμένοι.

Το ανθρώπινο μυαλό, όσο κι αν προσπαθούμε να το κρατάμε προσυλωμένο σε έναν και μόνο στόχο είναι και αυτό ένας “ζωντανός οργανισμός”. Το ανθρώπινο σώμα επίσης. Φυσικά να μην ξεχνάμε και την ίδια την προσωπικότητά σας.

Όσο δείχνουμε αγάπη σε κάθε ένα από αυτά τα σημεία που απαρτίζουν το “Εγώ” μας, τόσο είμαστε σε θέση και έχουμε τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της καθημερινότητάς μας. Αν αρχίσουμε να τα παραμελούμε, αρχίζουν στη συνέχεια και κάνουν την εμφάνισή τους διάφορα συμπτώματα, όπως ο εκνευρισμός, η έλλειψη συγκέντρωσης ή ακόμα και προβλήματα υγείας.

Αρχίστε λοιπόν να προσέχετε και να δίνετε την αρμόζουσα σημασία στον εαυτό σας. Πιο κάτω σας γράφω κάποιες από τις δραστηριότητες που βοηθούν εμένα και μου δίνουν δύναμη για να ανταπεξέλθω, αλλά και για να διανύω το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου με ηρεμία και αισιοδοξία:

  •  Κι όμως η άθληση βοηθάει: Τι; Πιστεύετε ότι είναι μόνο για το ωραίο σώμα; Σας διαβεβαιώνω ότι η χιλιοειπωμένη αρχαία ρήση “Νους υγιής εν σώματι υγιεί” είναι πολύ σωστά τοποθετημένη.

Η συνεπής και συχνή άσκηση, πέρα από το εμφανές, ότι μπορεί δηλαδή να σας χαρίσει ένα γερό και όμορφο σώμα, βοηθάει σε πολλά περισσότερα. Να σας τονίσω μόνο ότι τη στιγμή που ενέταξα το τρέξιμο στη ζωή μου σταμάτησα παράλληλα και τα συμπληρώματα διατροφής. Από την άλλη, όταν ξεκίνησα τη yoga, με βοήθησε να συγκεντρώνομαι όχι μόνο την ώρα της άσκησης αλλά και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, όταν προσφέρεις κάτι τόσο καλό στον εαυτό σου αρχίζεις να τον αγαπάς ακόμα περισσότερο και αυτό παράγει μία μοναδική αυτοπεποίθηση η οποία είναι και ακαταμάχητη, αλλά και απαραίτητη στην αγορά εργασίας.

  • Η άσκηση δεν κάνει πολλά από μόνη της αν δεν τη συνοδεύετε με τη σωστή διατροφή: Κι όμως, η σωστή διατροφή με τις κατάλληλες βιταμίνες κάνουν τη διαφορά! Πέραν του ότι μας βοηθάει να νιώθουμε πιο ανάλαφροι, άρα να έχουμε και όρεξη για περισσότερα πράγματα, όταν καταναλώνουμε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, μαζί μέ άλλα (που δεν είμαι η κατάλληλη για να σας ενημερώσω για αυτό), παρατηρούμε τρομερή αλλαγή και στη διάθεσή μας και στην ενέργεια.

Βρείτε τους συνδυασμούς διατροφής και άσκησης που σας ταιριάζουν και εκμεταλλευτείτε τους στο έπακρο.

  • Επικοινωνήστε: Σίγουρα ο χρόνος μέσα στην εβδομάδα είναι πολύ περιορισμένος, αλλά δεν είναι ανάγκη να επικοινωνείτε κάθε φορά με τους αγαπημένους σας ανθρώπους από κοντά (αν και ανά τακτά διαστήματα νομίζω ότι επιβάλλεται).  Ακόμη και ένα τηλεφώνημα, είτε ένα μήνυμα (μέσω κινητού, facebook, ή όποιου άλλου μέσου σας βολευέι) μπορεί να σας φτιάξει το κέφι και να σας κάνει μέσα σε λίγα λεπτά να επιστρέψετε ανανεωμένοι στα καθήκοντά σας.
  • Χρησιμοποιήστε σημειωματάριο: Μη φορτώνετε το μυαλό σας με όλες τις σκέψεις και τις ιδέες που σας έρχονται στο μυαλό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Πέραν του ότι κινδυνεύετε να ξεχάσετε τελικά τις μισές και παραπάνω από αυτές, σκεφτείτε την κούραση και τη σύγχυση που μπορεί να δημιουργήσετε στον εαυτό σας με αυτόν τον τρόπο.

Αντιμετώπιζα τη συγκεκριμένη σύγχυση για πάρα πολύ καιρό, ώσπου άρχισα να εφαρμόζω τη συγκεκριμένη τακτική: Έχω την κλασική μου ατζέντα όπου καταγράφω αναλυτικά σε αυτή και στην αρχή της ημέρας τι έχω να κάνω μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Παράλληλα, για να μην μπερδεύομαι και χάνομαι, έχω ένα δεύτερο σημειωματάριο, στο οποίο καταγράφω κάθε ιδέα (δε σκέφτομαι αν είναι τρελή, καλή, ή όχι) που κατεβάζω. Στη συνέχεια, είτε στο τέλος της ημέρας, είτε μόλις έχω κάποιο κενό ανατρέχω στις σημειώσεις μου και δρομολογώ αυτές που αξίζουν στο πρόγραμμά μου.

  • Προγραμματίστε την ώρα του “απόλυτου τίποτα”: Σκεφτείτε ότι το μυαλό μας αποτελεί μία αποθήκη που γεμίζουμε συνέχεια με σκέψεις κι έγνοιες. Όπως κάθε αποθήκη ανά διαστήματα χρειάζεται την καθαριότητα και το ξεσκαρτάρισμά της.

Μην πέσετε στην παγίδα να πιστεύετε ότι το ξεσκαρτάρισμα αυτό έρχεται την ώρα του ύπνου. Γιατί εδώ θα σας πω ένα μυστικό: Το μυαλό, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, δουλεύει ακατάπαυστα, αν εμείς του το επιτρέψουμε. Και κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεδομένου ότι έχουμε παραδοθεί, του το επιτρέπουμε και μάλιστα με το παραπάνω.

Βρείτε και προγραμματίστε (στην ατζέντα που λέγαμε πιο πάνω) κάποια στιγμή μέσα στη μέρα για το “απόλυτο τίποτα”. Κλείστε τα πάντα (αν σας βοηθάει και τα μάτια σας) και “επιβάλλετε” στο μυαλό σας να σιωπήσει και να αδειάσει.

Πιστέψτε με, θα το καταλάβετε και οι ίδιοι μετά από λίγο καιρό ότι αυτή είναι η μοναδική στιγμή που το μυαλό ξεκουράζεται.

Σας φαίνονται άσχετα και ανούσια για κάποιον που ασχολείται ενεργά με επιχειρήσεις και με την καριέρα του; Εφαρμόστε έστω ένα από τα 5 (εγώ θα ξεκινούσα με την ατζέντα και το σημειωματάριο) και θα χαρώ πολύ σε λίγο καιρό να λάβω το θετικό σας feedback!

1940226_10202862965753708_310161739_n

 

Φωτεινή Βαβίτσα

Marketing Consultant

Who is Who: Κατάγεται και μένει στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Οικονομικά και στη συνέχεια έκανε και το μεταπτυχιακό στο ΑΠΘ. Είναι μέλος της Dingo Marketing Team, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σαν Σύμβουλος Marketing. Παράλληλα, αρθρογραφεί και στο δικό της blog (eyourmarketing.com) αλλά και σε άλλους ιστοτόπους για θέματα επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής ανάπτυξης. Αγαπάει την άθληση, τη θετική σκέψη και τη δύναμη που μπορεί να αντλήσει κάποιος μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις.

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση