Προβολή της κλασικής φιλολογίας από δύο μεταπτυχιακές φοιτήτριες

Η Αγγελική Ρούμπου και η Φραντζέσκα Κατσάρη, μεταπτυχιακές φοιτήτριες Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Της Αθηνάς Μαλαπάνη
Ένα ηλιόλουστο πρωινό του Δεκέμβρη, συναντήθηκα με την Αγγελική Ρούμπου και τη Φραντζέσκα Κατσάρη, μεταπτυχιακές φοιτήτριες Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμφοιτήτριες και συνάδελφοι, και μιλήσαμε για το νέο εγχείρημά τους: ένα blog, όπου θα προβάλλονται οι ακαδημαϊκές δράσεις στην Αθήνα και οι δραστηριότητες των μεταπτυχιακών φοιτητών του τομέα Κλασσικής Φιλολογίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πρόκειται για μια πρωτότυπη και τολμηρή πρωτοβουλία, σε μια εποχή δύσκολη για το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Καθόμαστε λοιπόν, σε ένα γνωστό καφέ του κέντρου, τοποθετώ στο τραπέζι το κασετόφωνο και αρχίζω τις ερωτήσεις μου.
Ποια είναι η άποψή σας για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και γιατί το επιλέξατε;
(Α): Δεν είναι εύκολη ερώτηση αυτή… (γέλια)
(Φ): Επειδή είναι στην Αθήνα και είναι δωρεάν. Το Πανεπιστήμιο έχει αναμφισβήτητα καλό δυναμικό και οι οποιεσδήποτε αδυναμίες στις βιβλιοθήκες μπορούν να καλυφθούν με την δωρεάν πρόσβασή μας στην Blegen (Αμερικάνικη Βιβλιοθήκη). Επίσης, θεωρώ ότι οι μεταπτυχιακές σπουδές ανοίγουν τους ορίζοντες του φοιτητή, αλλά και περισσότερες πόρτες για την μετέπειτα πορεία του.
(Α): Θεωρώ πως το δικό μας Πανεπιστήμιο έχει πολύ καλούς καθηγητές, πολύ καλό πρόγραμμα σπουδών, αυστηρό και επίπονο. Κατά τ’ άλλα, το ελληνικό Πανεπιστήμιο δεν παύει να εντάσσεται στην ελληνική πραγματικότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Είστε, λοιπόν, ευχαριστημένες από την ποιότητα των σπουδών που σας παράσχει;
(Φ): Φυσικά, δεν νομίζω ότι πρέπει να πούμε κάτι άλλο γι’ αυτό…
(Α): Ακριβώς το ίδιο πιστεύω κι εγώ.
Πώς κρίνετε την τωρινή κατάσταση του Πανεπιστημίου;
(Α): Απογοητευτική, διότι οι φοιτητές γινόμαστε θύματα μιας αντιπαράθεσης, στην οποία δεν εμπλεκόμαστε. Κατανοούμε τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν, τόσο η πολιτεία όσο και οι διοικητικοί υπάλληλοι, όπως επίσης κατανοούμε ότι διακυβεύεται το μέλλον του ελληνικού Πανεπιστημίου από πολλές απόψεις, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι δικαιολογία για να χάσουμε το εξάμηνο.
(Φ): Συμφωνώ, όσο δίκαιος και αν είναι ο αγώνας των διοικητικών δεν έχουμε άλλο κουράγιο να τους στηρίξουμε. Το εξάμηνο θα σωθεί με «αιματηρές» θυσίες, ενώ ο χαμένος χρόνος δεν μπορεί να αναπληρωθεί.
Κατά μια άποψη οι Κλασικές Σπουδές στη χώρα μας βάλλονται. Πού οφείλετε αυτό; Είναι μεθοδευμένο;
(Φ): Πιστεύω πως οι Κλασικές Σπουδές στην Ελλάδα έχουν υποβιβαστεί, διότι μας περνούν τη νοοτροπία ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να μας αποφέρει κέρδος, και μάλιστα γρήγορο κέρδος. Όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με τις Κλασικές Σπουδές πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι κερδοφόρες από οικονομικής άποψης. Γι’ αυτό και δεν τις προβάλλουν. Για παράδειγμα, τα διδακτορικά των Θετικών Επιστημών είναι πιο προβεβλημένα. Οι διδακτορικοί φοιτητές των Θετικών Επιστημών αμείβονται για την έρευνά τους και τη δουλειά τους και προωθούνται περισσότερο απ’ ό,τι οι θεωρητικοί επιστήμονες.
(Α): Οι ανθρωπιστικές σπουδές βρίσκονται παγκοσμίως σε ύφεση λόγω της οικονομικής κρίσης, που πλήττει και τα Πανεπιστήμια. Το πρόβλημα των ανθρωπιστικών σπουδών είναι ότι δεν είναι ανταγωνιστικές στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να αποφέρουν έσοδα στα Πανεπιστήμια. Από την άλλη, αν χαθούν οι ανθρωπιστικές σπουδές θα χαθεί ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς μας. Οι θετικές επιστήμες μας δίνουν τα όπλα για να επιβιώνουμε μέσα στην βιολογική αλυσίδα, αλλά οι ανθρωπιστικές επιστήμες μας μαθαίνουν πώς να δίνουμε ποιότητα στη ζωή μας. Πάντως, εμένα, ο ζήλος που δείχνουν πολλοί ξένοι για το ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα, μου δίνει δύναμη και με κάνει να συνεχίζω την πορεία μου με τον ίδιο ενθουσιασμό.
(Φ): Και όσο γι’ αυτό που ρώτησες, αν δηλαδή το θεωρούμε μια μεθοδευμένη στρατηγική…
(Αθηνά): Κατά γενική ομολογία, οι Κλασσικές Σπουδές βοηθούν τον άνθρωπο να αναζητήσει την πορεία του και τη θέση του μέσα στον κόσμο. Ενδυναμώνουν γόνιμα τους υπαρξιακούς του προβληματισμούς. Δίνουν διεξόδους στις πνευματικές του αναζητήσεις. Οι «κυρίαρχοι» όμως, έχουν συμφέρον να είμαστε απαίδευτοι, χωρίς προβληματισμούς, βυθισμένοι στην τεχνοκρατία, προκειμένου να εξασφαλίζουν το κέρδος, το οποίο επιδιώκουν με κάθε τρόπο.
(Φ): Συμφωνώ, εάν πράγματι υπάρχουν κάποιοι που κινούν τα νήματα του κόσμου, τότε τους συμφέρει να μας αφήνουν χωρίς πνευματικά ερείσματα.
(Α): Λόγω της πολύωρης δουλειάς και των υποχρεώσεών μας, ζούμε μια μηχανιστική ζωή και δεν μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο σε περαιτέρω προβληματισμούς. Αυτό είναι μια αλήθεια.
Πώς μπορούν οι φοιτητές να υπερασπιστούν το ελληνικό Πανεπιστήμιο;
(Α): Μπορούμε να αναδείξουμε μια άλλη πλευρά του Πανεπιστημίου, μια πλευρά αθέατη στους πολλούς. Πέρα από τη χαοτική κατάσταση και τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι φοιτητές οφείλουν να δραστηριοποιούνται σε πολλά επίπεδα.
(Φ): Δεν πρέπει να μας σταματούν οι δυσκολίες. Για παράδειγμα, εμείς αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το blog και να το προβάλλουμε στο Facebook, όπως συμβαίνει με όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Αρχικά, είχαμε την ιδέα για μια εκπαιδευτική εκδρομή στη Ρώμη, την οποία στήριξε με ιδιαίτερη θέρμη η καθηγήτριά μας κα Σοφία Παπαϊωάννου (αναπληρώτρια καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α.) και μας ανέθεσε να γράψουμε ένα άρθρο για ότι είδαμε και ζήσαμε στη Ρώμη (σημ. το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε σε διάφορες εφημερίδες ανά την επικράτεια), ώστε να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Σπουδαστηρίου μας, την ΕΥΡΥΠΥΛΗ. Όμως, η Σχολή δεν άνοιγε κι έτσι, της είπαμε γελώντας να δημιουργήσουμε μια δική μας σελίδα, όπου θα αναρτηθεί το άρθρο. Το θεώρησε πολύ ωραία ιδέα και ξεκινήσαμε! Θέλω να καταλήξω ότι είναι απαραίτητος ο εθελοντισμός και η πρωτοβουλία των φοιτητών.
(Α): Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε, ότι είναι πολύ σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε ακόμα δωρεάν μεταπτυχιακό, ενώ σε άλλες σχολές και ειδικά στο εξωτερικό τα δίδακτρα είναι αδρά και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οφείλουμε να σεβόμαστε το Πανεπιστήμιο και τους καθηγητές μας και να δραστηριοποιούμαστε. Κι αυτοί άλλωστε δουλεύουν κάτω από τις ίδιες με εμάς συνθήκες. Γενικότερα, απαιτείται συνειδητοποίηση και δράση!
(Φ): Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν έχουμε μόνο δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις και να μάθουμε να εκτιμούμε μια τέτοια εκπαίδευση που μας παρέχεται και μάλιστα, δωρεάν. Σήμερα, υπάρχει παρερμηνεία της δωρεάν εκπαίδευσης. Ο Έλληνας φοιτητής θεωρεί ότι αφού πληρώνει ο πατέρας του ως φορολογούμενος πολίτης, τότε μπορεί να καταστρέφει τα έδρανα, να γράφει στους τοίχους της Σχολής… Δεν είναι έτσι όμως… Παραπονιόμαστε για την υπολειτουργία του Πανεπιστημίου, την ίδια στιγμή που εμείς δεν το σεβόμαστε.
Μιλήστε μας για το blog.
(Α):Κύριος λόγος για τη δημιουργία του blog, είναι να προβληθεί ο τομέας των Κλασικών Σπουδών στο τμήμα της Αθήνας. Θα υπάρχουν ενημερώσεις για διαλέξεις, ομιλίες και συνέδρια που αφορούν τον κλάδο της Κλασσικής Φιλολογίας αλλά και διάφορες άλλες δραστηριότητες, όπως εκδρομές και επισκέψεις σε μουσεία. Η γλώσσα των κειμένων θα είναι κυρίως η αγγλική, διότι στόχος μας είναι η προώθηση του μεταπτυχιακού μας προγράμματος στο εξωτερικό.
(Φ): Δεν έχει στόχο να υπονομεύσει την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου (γέλια), και δίνει βήμα σε όλους τους μεταπτυχιακούς.
(Α): Με ακαδημαϊκό χαρακτήρα και στόχο. Στην κατηγορία alumni, θα δημοσιεύονται κείμενα των αποφοίτων μεταπτυχιακών, θα μοιράζονται τις εμπειρίες τους μαζί μας και θα μας πληροφορούν για τη χρησιμότητα του μεταπτυχιακού προγράμματος στην επαγγελματική τους πορεία.
(Φ): Υπάρχει και το τμήμα LivinginAthens, όπου προβάλλεται η πολιτιστική ζωή της Αθήνας. Τονίζουμε ότι η δουλειά μας είναι συλλογική, διότι όλοι συμβάλλουν και αυτό μας έχει ενθουσιάσει!
(Α): Είναι πολύ καλή και η μεταξύ μας συνεργασία και έχουμε μια ισότιμη κατανομή της δουλειάς. Για μένα αυτή η ασχολία είναι πολύ ευχάριστη και με αποφορτίζει από την καθημερινότητά μου.
Το «ΕΜΕΙΣ» σας εύχεται ολόψυχα κάθε επιτυχία.