Μοναδική εμπειρία το φαράγγι της Σαμαριάς

Την ώρα που ο τουρισμός στην Κρήτη παρουσιάζει αύξηση, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το διάσημο φαράγγι. Ο αριθμός των επισκεπτών του φαραγγιού της Σαμαριάς τα τελευταία 20 χρόνια έχει μειωθεί κατά 53% (από 290.450 το 1994 σε 136.650 το 2013), ενώ οι επισκέπτες στο αεροδρόμιο Χανίων έχουν αυξηθεί κατά 175% (από 311.000 σε 854.540).
Τα πακέτα all inclusive πλήττουν σύμφωνα με τους ειδικούς τον εθνικό δρυμό της Σαμαριάς. Και αυτό γιατί οι τουρίστες προτιμούν να παραμένουν σε παραθαλάσσιες περιοχές από το να ξοδέψουν μια ολόκληρη μέρα των διακοπών τους επισκεπτόμενοι την περιοχή της Σαμαριάς. Είναι μάλλον δύσκολο να πειστεί κάποιος που έχει προαγοράσει τις διακοπές του να πληρώσει έξτρα για την εκδρομή της Σαμαριάς.
Τα παραπάνω είναι κάποια από τα συμπεράσματα της έρευνας για τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς που εκπονήθηκε με επίβλεψη του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), ύστερα από πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δασών Ν. Χανίων, του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας συνοψίζονται στα εξής:
1. Οι μισοί επισκέπτες της Σαμαριάς είναι μέχρι 35 χρονών, ακολουθούμενοι από άτομα ηλικίας 36 – 50 ετών.
2. Το μορφωτικό επίπεδο των επισκεπτών είναι αρκετά υψηλό, καθώς έξι στους δέκα είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
3. To 35% – 40% των επισκεπτών προέρχονται από την κεντρική – δυτική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Ένας στους τέσσερις επισκέπτες είναι Έλληνας, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκουμε τους Γάλλους με ποσοστό 14% και στην τρίτη τους Γερμανούς με 11%.
4. Οι περισσότεροι των επισκεπτών, σχεδόν δύο στους τρεις, δήλωσαν ότι είναι φυσιολάτρες και περιπατητές, καθιστώντας σαφές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επισκεπτών σχετίζονται με τη φύση, αποτελώντας και τρόπο ζωής τους.
5. Σχεδόν εννέα στους δέκα δήλωσαν ότι είχαν λάβει πληροφορίες πριν επισκεφτούν την περιοχή της Σαμαριάς. Η συντριπτική πλειοψηφία τους, έλαβε τις πληροφορίες από φίλους/συγγενείς (41%) και το διαδίκτυο (40%).
6. Ένας στους τέσσερις θεώρησε την ύπαρξη του Δρυμού της Σαμαριάς ως καθοριστικό λόγο για να επιλέξει τις διακοπές του στο νομό Χανίων.
7. Η συντριπτική πλειοψηφία (88%), επιλέγει την είσοδο του Ξυλόσκαλου, η οποία είναι και αυτή που μπορεί να προσεγγιστεί μέσω λεωφορείων και Ι.Χ. αυτοκινήτων. Η είσοδος της Αγίας Ρουμέλης επιλέγεται από το 12% και συνήθως οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται την προηγούμενη ημέρα και διανυκτερεύουν, αφού η πρόσβαση γίνεται αποκλειστικά μέσω θαλάσσης.
8. Το 95% των επισκεπτών δήλωσε ότι ένιωσε αίσθημα ασφάλειας κατά την κατάβαση του φαραγγιού, γεγονός που αναδεικνύει ότι τηρούνται στο ακέραιο τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.
Στην ερώτηση για το τι θα ήθελαν να γίνει επιπλέον στο φαράγγι, πέντε ήταν οι κυρίαρχες γνώμες/προτάσεις που παρατίθενται με σειρά συχνότητας: 1. Επιπρόσθετη, αλλά και περισσότερη πληροφοριακή σήμανση, 2. Καθαριότητα/τουαλέτες, 3. Ύπαρξη καντίνας μέσα στο Δρυμό, 4. Ιατρείο, 5. Επέκταση του «Κοινωνικού Εισιτηρίου».
9. Στην ερώτηση πόσο διατεθειμένοι είναι να πληρώσουν την είσοδο στο φαράγγι, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 80% εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να πληρώσουν τουλάχιστον 2 ευρώ επιπλέον στην υπάρχουσα τιμή εισόδου.
10. Σχεδόν έξι στους δέκα επισκέπτες αξιολογούν την επίσκεψή τους με 10, δηλαδή άριστα.
Η έρευνα καταλήγει με συμπεράσματα – προτάσεις:
1. Προσέλκυση περισσότερων αλλοδαπών επισκεπτών σε συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες, αλλά και τις Ξενοδοχειακές Ενώσεις της Κρήτης.
2. Υιοθέτηση μικρής αύξησης εισιτηρίου (περίπου 2 ευρώ), με παράλληλη υλοποίηση πολιτικών επιβράβευσης τακτικών επισκεπτών και διαμόρφωση ειδικού εισιτηρίου κοινωνικής πολιτικής.
3. Προώθηση και προβολή ενεργειών προσέλκυσης οικογενειών με παράλληλη ίσως κατασκευή περισσοτέρων υποδομών ανάπαυσης/φροντίδας στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι δυνατό.
4. Εξέταση δυνατότητας εφαρμογής «ειδικών τιμολογιακών πολιτικών» σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης για τους επισκέπτες.
5. Σε πολύ καλό στάδιο βρίσκεται ήδη η προβολή του Δρυμού μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης με ανάπτυξη πολυμεσικού περιεχομένου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προσπάθεια για περαιτέρω δυναμική προβολή αφού οι μισοί σχεδόν από τους επισκέπτες εμπιστεύονται το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους. Επιπλέον δεδομένου του μεγάλου αριθμού νεαρών επισκεπτών με υψηλή μόρφωση που περνούν το φαράγγι, θα πρέπει να δρομολογηθούν προς ανάπτυξη εφαρμογές έξυπνων τηλεφώνων με υποστήριξη ευζωνικών δικτύων.