Ευθείες γραμμές

Ευθείες γραμμές
Spread the love

image

Αυτό το οποίο καλό είναι να το έχουμε ως γνώμονα στη καθημερινότητά μας είναι ότι δεν είναι όλα για το κέρδος, υπάρχει και ο εθελοντισμός. Κάνω κάτι για το γείτονά μου, το φίλο μου, το συγγενή μου, όχι γιατί κάπου αλλού θα με ωφελήσει, αλλά για να τον ωφελήσω αποκλειστικά εγώ και να γευτώ την ικανοποίηση, χωρίς αντάλλαγμα. Αυτή η πράξη είναι πάνω από κάθε πιστεύω, αξία, πολιτισμό και νοοτροπία. Πάνω από όλες τις αξίες είναι η προσφορά και η αυτοθυσία.

Δεν μπορούμε να έχουμε καθημερινό κριτήριο σε κάθε μας κίνηση τι θα κερδίσουμε από τους άλλους. Το καθαρό συμφέρον, ακόμη κι αν θα πραγματοποιήσουμε κάποια επίσκεψη. Τους άλλους π.χ. πάμε να τους δούμε αν είναι καλά, στο πλαίσιο μιας φιλίας και το κάνουμε για τους άλλους όχι για τον εαυτό μας. Συνηθίζεται μια τέτοια ενέργεια να γίνεται αν μεσολαβεί και κάτι άλλο π.χ. μια συνεργασία ή π.χ. γίνεται επί τούτου για κάτι που ενδεχομένως μπορεί να προκύψει.

Αυτός είναι ένας αρνητικός συνδυασμός, γιατί είναι ανύπαρκτη η ανεμελιά και η χαρά της καθαρής φιλίας και της ευτυχίας. Τους άλλους τους αγαπάμε με όρους. Αμέσως δημιουργούμε μια ευθεία στις σχέσεις μας, η οποία δεν ταλαντώνεται. Είμαστε παγιωμένοι στη σκέψη. Η ευθεία δεν αλλάζει πορεία στο αποτέλεσμα. Μόνο οι ταλαντευόμενοι μπορούν αυτό το αποτέλεσμα να το αλλάξουν, επειδή αλλάζουν και στις σκέψεις που κάνουν. Αν κατακλυζόμαστε από πολλές τέτοιες ευθείες γραμμές, τότε ανακόπτεται το μέλλον.

Ενώ όλα λειτουργούν ομαλά, παντρευτήκαμε τον άνδρα με τα πολλά λεφτά, λύσαμε κι όλα τα άλλα προβλήματα, αλλά ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι δεν αποκτούμε απογόνους, ενώ και η υγεία πάει μια χαρά. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Η κακή χημεία που είναι ψυχοσωματική δεν αφήνει αυτό το χαρμόσυνο γεγονός να συμβεί. Ο ψυχισμός χτυπά διάφορα μέρη του σώματος που δεν είναι ανάγκη να νοσήσουν βαριά για να έχουμε μια παγιωμένη κατάσταση ανακοπής του μέλλοντος.

energeia105-612x382

Τα παιδιά, η διαιώνιση του είδους, είναι βασικό στοιχείο της μελλοντικής εξελικτικής πορείας σε κάθε άνθρωπο. Ανέφερα αυτό το παράδειγμα γιατί θα μπορούσε να είχε συμβεί κάτι άλλο σε κάποια άλλη ιστορία ανθρώπινη. Υπάρχουν πολλές ευθείες γραμμές στη συγκεκριμένη περίπτωση που δεν παρεκκλίνουν της πορείας τους. Μια ευθεία είναι πάντα ευθεία. Αυτή είναι η πορεία που διανύουμε σε μια κατάσταση και η κατάσταση είναι παγιωμένη. Αλλάζει μια κατάσταση, όταν και οι άνθρωποι είναι ταλαντευόμενοι.

Τότε, δηλαδή, έχουν περιθώρια μικρής αλλαγής. Τότε η ευθεία ταλαντεύεται ή αμφιταλαντεύεται, η κατάσταση παύει να είναι παγιωμένη. Μπορεί κάποιος να έζησε παγιωμένη κατάσταση (στατική χωρίς εξέλιξη, μια δοκιμασία) και να ξέφυγε από άμεσο κίνδυνο ο οποίος θα ήταν ίσος με μια απώλεια ή καταστροφή κι αυτό διότι ήταν ταλαντευόμενος χαρακτήρας στη ζωή του (άλλαζε γνώμη και στάση ζωής σε μεγάλη συχνότητα δεν ήταν σταθερός). Η νομοτέλεια της φύσης φρόντισε να σηκώσει μεγάλα φορτία ευθύνης ο άνθρωπος αλλά και να απαλλαγεί σύντομα από αυτά.

Εδώ οι ευθείες ταλαντεύονταν συνεχώς. Οι ευθείες θέλουν ταλάντωση αντίθετα η ταλάντωση δεν θέλει να μετατραπεί ή να εκφραστεί με ευθεία. Εκείνοι που ταλαντεύονται συνεχώς και ζουν από τη μια κατάσταση στην άλλη χωρίς όμως να οδηγούνται σε μακροχρόνια αδιέξοδα έχουν μια εξέλιξη σε αυτό που δημιουργούν υπερβαίνουν τον εαυτό τους και συνήθως γλιτώνουν από έναν λαβύρινθο που θα χανόταν στη δίνη του χωρίς επιστροφή. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ζει κανείς κυνηγώντας το μόνιμο κέρδος, αντιθέτως πρέπει να αναζητά την ηρεμία αντί για τη σιγουριά.

Αν κάποιος ζει μια παγιωμένη και κουραστική κατάσταση στη ζωή του που τον έχει κουράσει και τον έχει αλλάξει ως προσωπικότητα προς το καλύτερο τότε αυτός θα βγει από το αδιέξοδο και η ευθεία που ταλαντεύεται αλλάζει πορεία. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται στη ζωή του η μεγάλη αλλαγή. Χωρίς ταλάντωση, η φορά της ευθείας γραμμής δεν αλλάζει και χωρίς να αλλάξει η φορά της ευθείας γραμμής δεν έρχεται η ριζική αλλαγή.

image003
Γράφει η Μαρία Σ. Άνθη
Η επανάληψη… Το άνοιγμα των πυλών

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση