Έχει άγχος την ώρα του ύπνου!

Έχει άγχος την ώρα του ύπνου!
Spread the love

agxosipnos

Όσο εσείς και ο μπαμπάς του ασχολείστε μαζί του όλα είναι τέλεια. Το παιδί σας παίζει, γελάει και γενικά δείχνει να είναι χαρούμενο…Όλα αυτά μέχρι να του πείτε ότι ήρθε η ώρα του ύπνου. Τότε κλαίει, αρνείται να κοιμηθεί και ακόμα και όταν πηγαίνει τελικά στο δωμάτιό του, κάθε τόσο σας φωνάζει να του πάτε νερό ή με τη δικαιολογία ότι κάτι θέλει να σας πει. Αναρωτιέστε τι συμβαίνει στο παιδί σας και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά” και “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά” κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Κάθε παιδί έχει ανάγκη από την αγάπη των γονιών του για να νιώθει ασφαλές.

Ένα παιδί που ζει σε περιβάλλον ζεστό, γεμάτο τρυφερότητα, θα δεχθεί πιο ήρεμα αυτές τις στιγμές μοναξιάς και αποχωρισμού από τους γονείς. Η αίσθηση ότι το αγαπούν του δίνει τη βασική ασφάλεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τυχόν φόβους.

Είναι σίγουρο ότι διαθέτετε πολλούς “μαγικούς τρόπους” για να το βοηθήσετε. Μερικοί από αυτούς είναι η ηρεμία, η κατανόηση, η συζήτηση, η συντροφιά, προπάντων όμως η στοργή σας.

Ασφαλώς αυτούς τους τρόπους δεν πρέπει να τους συγχέετε με υπερπροστασία ούτε με συμπεριφορά που ενισχύει την υπερβολική εξάρτηση του παιδιού από εσάς.

Το παιδί πρέπει να μάθει ότι έχει τη συμπαράστασή σας αλλά επίσης να συνηθίσει για κάποια χρονικά διαστήματα να είναι μόνο του. Αν ο συναισθηματικός σας δεσμός μαζί του είναι ισχυρός, θα δρα σαν φυλακτό που θα το βοηθά να ξεπερνά το άγχος και το φόβο του.

 

 

logo-kap-150x150

 

 

 

 

Αλεξάνδρα Καππάτου

Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος Συγγραφέας

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση