Έρχονται τα κινητά.. που διαβάζουν τις κινήσεις μας
Σ’ αυτό το εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι ερευνητές Τσεν Ζάο και Μάθιου Ρέινολντς δοκιμάζουν ένα νέο τύπο ασύρματου αισθητήρα που επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να χρειάζεται καν να το αγγίξει. Στο μέλλον, οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα αρκεί μια κίνηση για να αλλάζουμε τα τραγούδια που ακούμε ή να απορρίπτουμε μια κλήση. Όλα αυτά θα μπορούμε να τα κάνουμε, ενώ το τηλέφωνο είναι στην τσάντα μας, ή στην τσέπη μας.
Όταν κάποιος μιλάει στο τηλέφωνο, η συσκευή μεταδίδει ραδιοσήματα, επικοινωνώντας έτσι με τις κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Όταν ο χρήστης κινεί το χέρι του στον χώρο γύρω από το τηλέφωνο, το σώμα του ανακλά πίσω στη συσκευή ένα μέρος από αυτά τα ραδιοσήματα.
Αυτός ο νέος αισθητήρας ονομάζεται Sideswipe και χρησιμοποιεί την ασύρματη μετάδοση σήματος του κινητού, με τον τρόπο που ένα αεροπλάνο χρησιμοποιεί το ραντάρ.
«Εάν σκεφτείτε ένα ραντάρ πάνω σε ένα αεροπλάνο ή μια βάρκα ή κάτι τέτοιο, τότε έχετε έναν πομπό που στέλνει ενέργεια στο περιβάλλον, η οποία ανακλάται από τα αντικείμενα που βρίσκονται στο κοντινό χώρο» ανέφερε ο Μάθιου Ρέινολντς, προγραμματιστής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον
Το αντικείμενο σ’ αυτή την περίπτωση είναι το χέρι του χρήστη, που λειτουργεί ως ένας καθρέφτης που ανακλά πίσω στην πηγή του το σήμα του κινητού.
Ο Ρέινολντς υποστηρίζει ότι το ανακλώμενο σήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας χάρτης αληθινού χρόνου για τον αισθητήρα. Καθώς η ροή σημάτων αλλάζει, δημιουργούνται μοτίβα.
«Αυτό που κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να ταιριάξουμε τα μοτίβα των αλλαγών, που οφείλονται στις κινήσεις του χρήστη με μοτίβα που έχουμε ήδη αποθηκεύσει από προηγούμενες χρήσεις. Όταν βλέπουμε ότι ταιριάζουν, καταλαβαίνουμε ότι έχει γίνει μια συγκεκριμένη κίνηση» εξήγησε ο Μάθιου Ρέινολντς.
Στη μελέτη που έκαναν στο εργαστήριο, αποδείχτηκε ότι ο αισθητήρας δουλεύει με 87% ακρίβεια, χρησιμοποιώντας πολλαπλές κινήσεις των χεριών. Οι ερευνητές εξελίσσουν τώρα αυτή την τεχνολογία, έτσι ώστε η αναγνώριση των κινήσεων να περάσει κάποια στιγμή στα κινητά που χρησιμοποιούμε.