Ερμηνεύοντας τον Αλεξάντερ Κάννον
Μια άλλη σύνδεση γνώσεων
Μια άλλη σύνδεση γνώσεων καλείται ο κάθε ερευνητής να ανακαλύψει πέρα από κάθε τι συμβατικό όπου γνώρισε μέχρι πρότινος. Ό,τι είμαστε σήμερα ως ανθρωπότητα το οφείλουμε σε μεγάλες προσωπικότητες που μας έδωσαν με τις επιτεύξεις τους και τις γνώσεις τους μια μεγάλη ώθηση ώστε να εξελιχθούμε με όποιο κόστος ανά τους αιώνες. Η ώθηση περιλαμβάνει μια άλλη γνώση που σπάει το κατεστημένο και τα καθιερωμένα έτσι όπως τα ξέραμε.
Αυτή η άλλη γνώση είναι κάτι που εννοείται μέσα στα απλά λόγια πνευματικών ανδρών, συγγραφέων και επιστημόνων. Έχει μεγάλα νοήματα! Αυτά τα νοήματα είναι αποτέλεσμα μιας εξέλιξης άλλων σημαντικών ανδρών προγενέστερών τους. Ωστόσο μια σύνδεση γνώσεων είναι αυτή που αποκαλύπτει τι ήλθαν να μας πουν. Μια μικρή παρατήρηση αρκεί να ξεφύγουμε από μια στείρα ανάγνωση που δεν θα καταλάβουμε ποιο νόημα έχει και τι σκοπό.
Ας πάρουμε τον Αλεξάντερ Κάννον, έναν σύγχρονο ερευνητή που με τα φώτα του, έδωσε ένα άλλο στίγμα ώστε να μας προβληματίσει μέσα από τα βιβλία του.
Εδώ, σα να πρόκειται για μια σύνδεση κι ένα συνειρμό σκέψεων που ο ίδιος ο συγγραφέας μας προτρέπει με τα λόγια του και τα γραφόμενά του, να σκεφτούμε βαθύτερα. Ας την δούμε όμως πρώτα και ύστερα ας την αναλύσουμε, και μετά ας ξαναδιαβάσουμε το κείμενο έτσι όπως το έγραψε ο συγγραφέας για να το δούμε πια, από άλλη οπτική γωνία, ώστε να μελετήσουμε τι κώδικα έχει και τι είναι μέσα κρυπτογραφημένο…
Διαβάζουμε στο βιβλίο του Αλεξάντερ Κάννον «Η Σκιά του Πεπρωμένου», στο κεφάλαιο ΙΧ, που έχει τον τίτλο «Κάνετε Τον Χρόνο Δικό Σας», Εκδόσεις Space, Αθήνα 1967, συγκεκριμένα από τη σελίδα 149, διαβάζουμε και επεξηγούμε τι λέει για τον άνθρωπο. «Ας αποφεύγει λοιπόν ενεργά τις πράξεις και τις απολαύσεις που χαρακτηρίζουν τα ζώα, κι ας προσπαθεί να ζει τη ζωή που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο. Ας μην καθυστερεί λέγοντας “θα το κάνω αυτό αργότερα”, γιατί ίσως να μην έρθει τόσο γρήγορα η ευκαιρία ξανά. Ας συνταυτίζεται με το καλό, ας μελετά σκληρά κι ας μην φοβάται πως η εργασία του θα πάει χαμένη, γιατί υπάρχουν σπουδαία παραδείγματα που έχουν προηγηθεί απ’ αυτόν». Τι να εννοεί άραγε εδώ ο Κάννον, εννοεί να έχουμε ενεργό το Όν μέσα μας και να μην έχουμε ζωώδη ένστικτα, χοντράδες και απρέπεια στις πράξεις μας, χειρότεροι και από τα ζώα γιατί κι εκείνα ακόμη, κάπου έχουν και ευαισθησίες, εμείς καμία. Να μελετάμε σκληρά διότι με τη μελέτη, ανοίγει το μυαλό και μέσα από τις παραστάσεις που έχει στο ψυχισμό ο άνθρωπος από τη ζωή του, που έχει προσπαθήσει σκληρά. Να μην πει ότι πάνε χαμένα αυτά που με κόπο έχτισε, γιατί άλλοι έχουν προηγηθεί από αυτόν φυσικά δεν εννοεί αυτούς που διαβάζουν βιβλία, διότι όλοι κάτι θα διαβάζουν, αλλά εννοεί τους ανθρώπους που με το μόχθο θα φθάσουν την αρετή, είναι αυτοί που κρατούν τους πυρσούς αναμμένους, οι μύστες με τους συνεχιστές των απανθισμάτων μιας γνώσης που υπάρχει παντού και που θέλει κόπο και χρόνο για να την έχεις. Αυτοί είναι με τα σπουδαία παραδείγματα που προηγήθηκαν. Κι αν όχι όλοι, είναι οι περισσότεροι, άλλοι εκούσια άλλοι ακούσια που προηγήθηκαν.
Πάμε παρακάτω να διαβάσουμε τι άλλο λέει «Έτσι θα λυτρωθεί από απελπιστικές γεννήσεις και θανάτους και θα πετύχει την ατέλειωτη χαρά της ειρήνης, μέσα στην οποία όλα τα πράγματα είναι ισότιμα και για την οποία οι Σοφοί λένε πώς είναι ο υψηλότερος σκοπός της ανθρώπινης προσπάθειας…». Η ισότητα και η ειρήνη είναι το δικαίωμα που έχουν όλοι στη πηγή της γνώσης και βρίσκονται κάτω από τους ίδιους νόμους της φύσης και του σύμπαντος αρκεί να το θελήσουν και θα βρουν την ειρήνη μέσα τους γι’ αυτό και την αναφέρει ο Αλεξάντερ Κάννον. Και εσύ μπορείς να έχεις την ατελείωτη χαρά της ειρήνης γιατί αυτό συμβαίνει σε όποιον ανοίξει το μυαλό του, είναι πλέον απαλλαγμένος από μικρότητες και λάθη και έχει μέσα του ζωντάνια και χαρά αθώου παιδιού ατελείωτη χαρά, δεν πτοείται από κάτι που μπορεί να ενέχει δόλο, συκοφαντία, ατυχία. Έχει μπει σε νέα ρότα η ζωή του και η ιστορία του γράφεται με συμβάντα ευτυχίας. Κι βέβαια είναι ο υψηλότερος σκοπός της ανθρώπινης προσπάθειας, διότι είναι η λύτρωση, η απαλλαγή από δυστυχία και τα βάρη. Ο άνθρωπος έχει αληθινή αγάπη μέσα του και εξυψώνεται.
Και ενώ μας βάζει σε τόσο σπουδαία νοήματα, συνεχίζει με ακόμη πιο σπουδαία λέγοντάς μας. «έτσι ο ειλικρινής αναζητητής όταν η χάρις είναι πάνω του, πρέπει να την εκμεταλλεύεται όσο γίνεται περισσότερο και όταν παρουσιάζεται η κακή διάθεση, ας την παλεύει όσο πιο δυνατά μπορεί, κι ας βρίσκεται μέσα στην Επιστήμη της λύτρωσης που σας ερμηνεύω και που δόθηκε προ πολλού σε μένα από τους Βράχμα». Εδώ μας λέει για τον ειλικρινή, είναι χαρακτηριστικό της καθαρότητας της ψυχής, που και αυτή όμως βάλλεται από την αρνητική διάθεση, κάτι που θα την καταπονήσει κι ας βρίσκεται στην Επιστήμη τη λύτρωσης εννοεί την πνευματική γνώση την κρυμμένη που με τη βοήθειά μας και τη μελέτη έρχεται στην επιφάνεια γιατί πηγάζει από τις δυνάμεις της ψυχής και τις αρετές. Αυτή είναι η επιστήμη, το πνεύμα. Γι’ αυτό την αναφέρει με κεφαλαίο έψιλον όπως και παραπάνω οι Σοφοί δεν είναι οποιοιδήποτε σοφοί αλλά αυτοί που γνωρίζουν τους πνευματικούς νόμους. Αυτοί οι συμπαντικοί νόμοι ισχύουν και ίσχυαν πάντα δεν έχουν αλλάξει και λίγοι τους γνωρίζουν, ήταν και είναι γνώση κρυμμένη και βρίσκεται παντού διασκορπισμένη ακόμη και στους Βράχμα. Ο κάννον είχε ταξιδέψει πολύ και είχε συναντήσει και επικοινωνήσει με σημαντικούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Ήταν επιστήμονας με σοβαρό έργο και μελέτες που έχουμε πολλά να διδαχθούμε. Όταν κάποιος περάσει από στάδια γνώσεων και αντιλήψεων και ζήσει την δική του πνευματική Οδύσσεια και πάρει πολλά διδάγματα τότε από μαθητής γίνεται δάσκαλος, ικανός να μας μεταδώσει μια έγκυρη γνώση πιο εξελιγμένη. Αυτό παρατηρούμε και στον Κάννον.
Όλοι όταν κλείνουν έναν κύκλο επιπέδου και συνειδητότητας σκέφτονται πάντα τον χρόνο, αρχίζει και τους απασχολεί γιατί τότε συνειδητοποιούν ότι αυτός μας δίνει το δικαίωμα να αφήσουμε πίσω μας, μια μέρα ένα έργο, για το οποίο ήλθαμε στη γη να παράξουμε. Γι’ αυτό και ο Κάννον, μας λέει ότι μην απογοητεύεσαι, μην έχεις ερωτηματικά για την ύπαρξή σου, τώρα κάνε ότι είναι να κάνεις τώρα παίζεις και πρωταγωνιστείς στην παράσταση της ζωής σου και για τον ρόλο που ήλθες να παίξεις. Μας το λέει όμως τόσο ζωντανά λες και το γράφει τώρα πριν από ένα δύο λεπτά. Είναι τόσο επίκαιρος όσο είναι και το τώρα που ζούμε.
Συνεχίζω να διαβάζω το κείμενο από εκεί που μείναμε. «Δεν γνωρίζω άλλη πιο λογική και πρακτική οδηγία απ’ αυτήν σε ολόκληρη την φιλολογία Ανατολής και Δύσης. Καθώς γράφω τώρα αυτές τις λέξεις, και καθώς εσείς τις διαβάζετε, το συμπέρασμα – μήνυμά μου είναι ότι οποιοδήποτε και να είσαι οποιαδήποτε και αν είναι η θέση σου, τα σχέδιά σου ή οι φιλοδοξίες σου, ΤΩΡΑ είναι ο χρόνος, ο μόνος χρόνος πάνω στον οποίο έχεις τον έλεγχο. Πάρε αυτό που είναι δικό σου. Πάρε τον χρόνο στα χέρια σου και χρησιμοποίησέ τον». Δηλαδή ό,τι είναι να κάνεις θα το κάνεις τώρα μετά θα ζήσεις στο πεπερασμένο, χρόνος δεν θα υπάρχει με την έννοια που υπάρχει τώρα, με το πριν το παρόν και το μετά. Και συνεχίζει «όταν θα έχετε πετύχει όλα όσα σας θέτει τώρα ο νους σας, όταν στο μέλλον θα έχετε ερευνήσει τα μυστικά της Γιόγκα και θα έχετε αντιληφθεί τι έχει το Σύμπαν για σας, θα μπορέσετε να φωνάξετε: Δική σου, και επομένως δική μου, είναι η βασιλεία και η δύναμη και η δόξα στους αιώνες των αιώνων». Όταν θα πετύχουμε αυτά που μας θέτει ο νους μας, δηλαδή την απάντηση των ερωτημάτων και την επίτευξη στόχων, την αυτοπραγμάτωση. Θα γνωρίζω με την αυτοσυγκέντρωση ή τη Γιόγκα να ερευνώ, δηλαδή θα βλέπω μέσα μου, θα έχω ενεργοποιήσει το Όν που έχω μέσα μου, θα έχω γίνει σκεπτόμενος άνθρωπος, θα έχω ενέργεια και όχι παθητικότητα, θα μπορώ να ξέρω τι συμβαίνει γύρω μου, να έχω λογισμό. Θα έχω ερευνήσει μυστικά θα έχω αντιληφθεί τι έχει το Σύμπαν. Ο Κάννον, κάνει αυτήν την αναφορά και εννοεί ότι το σύμπαν μας αποκαλύπτεται, είναι μια αποκάλυψη και συνεχής έκπληξη όταν εναρμονιστείς με αυτό. Έχει μια απάντηση σε όλα ότι το ρωτήσεις και ένα δώρο σε ότι του ζητήσεις.
Μαζί με την ευτυχία τη χαρά την ειρήνη την αρμονία, το Σύμπαν έχει και την αποκάλυψη των μυστικών του και την εκπλήρωση στόχων και ονείρων για να προσφέρεις τα μέγιστα και να εκπληρώσεις σαν άνθρωπος πάνω στη γη την αποστολή σου, την τελειοποίησή σου. Αν αυτός ο λόγος του Κάννον δεν είναι μια προσευχή τότε τι είναι; Και είναι μόνο ένα μικρό απόσπασμα καθώς όλο το βιβλίο είναι η ίδια η αποκάλυψη όταν το αναλύσουμε. Αυτή η γνώση μας πηγαίνει πολύ πίσω στην ανθρώπινη ιστορία την είχαν οι Άτλαντες αλλά τη βρίσκουμε σήμερα από εδώ και από εκεί, παντού καθώς έχει διασπαρεί, διότι η γνώση ταξιδεύει και διασώζεται. Με την εμφάνιση τέτοιων συγγραφέων αναβιώνεται η γνώση και δίνεται μια συνέχεια για να μην σβήσει τελείως, κι όσοι μπορούν να την αφομοιώσουν φέρουν την σκυτάλη για τους επόμενους, όχι για να κάνουν προσευχή, αλλά για να μένει ανοιχτός ο δρόμος της εξέλιξης, για ό,τι είναι ενάντια στο κατεστημένο, για τη διάσωση των νοημάτων μεγάλων πολιτισμών που όμως δεν χάθηκαν αλλά ακόμη είναι εδώ, δίπλα μας ολοζώντανοι εξελίσσονται και δημιουργούν τους επόμενους πολιτισμούς. Κάτι που εξάλλου δεν είναι και τόσο εύκολο, κάθε πολιτισμός, κάθε φιλοσοφία θέλει επεξήγηση καθώς είναι μοναδική και λειτουργεί με κώδικες.