Επιστήμονες έφτιαξαν χέρι με επτά δάκτυλα (Βίντεο)

Επιστήμονες έφτιαξαν χέρι με επτά δάκτυλα (Βίντεο)
Spread the love

7e3f45b42cb49be137730b15e0586694_M

Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ κατασκεύασαν ένα ρομποτικό «γάντι» που φοριέται στο ανθρώπινο χέρι και του προσθέτει δύο ακόμη δάκτυλα, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις δυνατότητες χειρισμού των αντικειμένων.

Τα επτά δάχτυλα – τα πέντε φυσικά και τα δύο τεχνητά – κινούνται συγχρονισμένα, χωρίς να χρειάζεται κανείς να δίνει κάθε φορά εντολές στα ρομποτικά δάκτυλα, τα οποία στο μέλλον, μετά από τις αναγκαίες βελτιώσεις, θα γίνουν πιο μικρά και ελαφριά.

Στόχος είναι τα δάχτυλα να διπλώνουν στο ένα τρίτο του σημερινού μεγέθους τους και να βρίσκονται ενσωματωμένα σε ένα βραχιόλι ή ρολόι, από το οποίο θα βγαίνουν όταν χρειάζεται και μετά θα μπαίνουν πάλι στη θέση τους.images

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Χάρι Ασάντα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση – ανακοίνωση σε ρομποτικό συνέδριο στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι το μηχάνημά τους θα βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν περιορισμένη επιδεξιότητα στα χέρια ή που θέλουν να σηκώσουν βαριά αντικείμενα.

Τα ρομποτικά δάκτυλα χρησιμοποιούν κατάλληλους αλγόριθμους λογισμικού για να υπολογίζουν κάθε φορά πώς πρέπει να κινηθούν σε συγχρονισμό με τα φυσικά δάχτυλα. Τα δύο τεχνητά δάκτυλα βρίσκονται στα δύο άκρα του χεριού, ένα μετά τον αντίχειρα και ένα μετά το μικρό δάχτυλο.

imageΟι ερευνητές ελπίζουν ότι θα είναι θέμα συνήθειας, έως ότου οι άνθρωποι να νιώσουν τέτοιου είδους ρομποτικά δάκτυλα ως φυσικές προεκτάσεις του σώματός τους. «Όπως ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί κανείς επί πολύ καιρό, έτσι θα νιώθει κανείς το ρομπότ ως προέκταση του χεριού του», δήλωσε ο Χάρι Ασάντα.

Οι αλγόριθμοι ελέγχου των ρομποτικών δαχτύλων «εκπαιδεύουν» τα τελευταία να μιμούνται την κίνηση των ανθρωπίνων δακτύλων. Όσο κανείς φοράει τα έξτρα δάκτυλα, τόσο αυτά θα μαθαίνουν καλύτερα να πιάνουν και να χειρίζονται σωστά ένα αντικείμενο, ανάλογα με τις προτιμήσεις και ιδιαιτερότητες που έχει κάθε άνθρωπος ή ανάλογα με τις διαφορετικές περιστάσεις.

Ο στρατός αναμένεται να ενδιαφερθεί για τη νέα – ακριβή – ανακάλυψη, ενώ το κατά πόσο τα ρομποτικά δάκτυλα θα βρουν μελλοντικές ευρύτερες εφαρμογές, θα εξαρτηθεί και από την τιμή τους.

 

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση