Επαγγελματίας Γένους Θηλυκού… Ε, και?

Επαγγελματίας Γένους Θηλυκού… Ε, και?
Spread the love

inspireyourlife_woman_multitasking-449x300

Αναφέρομαι σε ένα θέμα, το οποίο μου “χτύπησε την πόρτα” μόλις πήρα με μεγάλη μου ευχαρίστηση το εισιτήριό μου για μία εκδήλωση “Γένους Θηλυκού”. Η εκδήλωση αυτή δημιούργησε συνειρμούς σε άλλες συζητήσεις που έχω κάνει στο παρελθόν γύρω από το ζήτημα:

Τελικά, υπάρχει λόγος και ειδικά στη σημερινή εποχή οι γυναίκες που βρίσκονται στην αγορά εργασίας να αντιμετωπίζουν και να αντιμετωπίζονται με την προκατάληψη ότι ολόκληρη η αγορά εργασίας τις αντιμετωπίζει με προκατάληψη;

Προσπάθησα λοιπόν να σκεφτώ πόσοι με έχουν αντιμετωπίσει αρνητικά από τη στιγμή που βγήκα στην αγορά εργασίας επειδή είμαι γυναίκα και όχι άντρας. (…) Η αλήθεια είναι ότι ακόμη προσπαθώ να ανακαλέσω κάποιον στο μυαλό μου.

Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα. Το πρώτο, ότι δεν υπήρξε κανένας. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να το δεχθώ αυτό βέβαια, καθότι δε μου αρέσει να είμαι απόλυτη. Το δεύτερο που μπορεί να σημαίνει είναι ότι, ακόμη κι αν υπήρξε κάποιος που να σκέφτηκε ότι μειονεκτώ λόγω φύλου, δεν είχε καμία επίδραση στην πορεία της ζωής μου. Επομένως κι εγώ δεν έχω λόγο να τον/την θυμάμαι.

Όταν αποφάσισα να βγω στην αγορά εργασίας ήξερα ότι είχα να δουλέψω πάνω σε κάποια πράγματα, ώστε να αποκτήσω ένα προφίλ άξιο να υποστηρίξει τη θέση της επιλογής μου. Έπρεπε να δουλέψω πάνω στην εμπειρία, σε κάποια χαρακτηριστικά του εαυτού μου, φυσικά και έπρεπε επίσης να δουλέψω πάνω στην αυτοπεποίθησή μου και στο να πιστέψω στα δυνατά μου σημεία.

Ήμουν λοιπόν συνειδητοποιημένη ότι, αν θα υπάρξει κάποια απόρριψη, τότε αυτή θα βρίσκει την αιτία της σε κάτι από αυτά στα οποία υστερώ. Ή, μπορεί και να μην υστερούσα, απλά μπορεί να υπήρχε κάποιος ή κάποια με ισχυρότερα προσόντα.

seleccion-de-personal-300x235Με τα πολλά (και φυσικά μετά από πολλές απορρίψεις) βρέθηκε η θέση για την οποία έγινα η κατάλληλη και έγινε η κατάλληλη για μένα. Και, μαντέψτε, η θέση αυτή περιστοιχίζεται από άλλους τρεις άντρες, με μοναδική γυναίκα στην ομάδα εμένα. Αλλά εγώ ποτέ δεν αισθάνθηκα μειονεκτικά. Αλλά από την πλευρά μου, ούτε κι εγώ απαίτησα κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση από πλευράς τους, απλά και μόνο επειδή είμαι γένους θηλυκού.

Θεωρείτε ότι δεν είμαι το κατάλληλο παράδειγμα, δεδομένου ότι δεν έχω οικογένεια και παιδιά; Ρίξτε μία ματιά στο δικό σας οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε έστω μία περίπτωση γυναίκας που απέκτησε και οικογένεια και παιδιά και επανήλθε χωρίς να έχει πρόβλημα ούτε η ίδια, ούτε και το εργασιακό της περιβάλλον. Εγώ πάντως έχω και έχω και τις συγκεκριμένες γυναίκες σαν παραδείγματα επιτυχημένων περιπτώσεων, σαν παραδείγματα που χαίρομαι να βλέπω!

Θέλω να καταλήξω στο γεγονός ότι, αν έχετε κάποιες πιθανότητες να σας απορρίψει κάποιος/κάποια από μία θέση λόγω του ότι είστε γένους θηλυκού, έχετε τις ίδιες ακριβώς πιθανότητες να σας απορρίψουν λόγω του ότι δεν έχετε αρκετή εμπειρία σε κάτι, ή γιατί μπορεί να μην έχετε αυτό που χρειάζεται κάποια θέση, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το αν είστε γυναίκα ή άντρας.

Μεγαλώνουμε σε μία Κοινωνία, η οποία βασίζεται στα δικά της στερεότυπα τα οποία κρατούν γερά όχι απλά γιατί κάποιοι τα δημιούργησαν, αλλά και επειδή και όλοι οι υπόλοιποι συνεχίσαμε να τα ενστερνιζόμαστε με την πάροδο των χρόνων. Αν κάποιο από αυτά δεν ισχύει στην πραγματικότητα δεν το καταπολεμάμε μέσα από τον φόβο, αλλά και ούτε όταν το κατακρίνουμε. Σταματάει να υπάρχει όταν κι εμείς σταματάμε να αναγνωρίζουμε την ύπαρξή του.

Αυτό σημαίνει ότι δε δέχομαι κάποιος(α) να με αντιμετωπίζει διαφορετικά λόγω της γυναικείας μου φύσης, αλλά ούτε κι εγώ χρησιμοποιώ τα στερεότυπα που επικρατούν για τη γυναικεία φύση σε κάποιον(α) επειδή ακριβώς με βολεύει κατά περίπτωση.

Ο κόσμος δε αντιμετωπίζει “διαφορετικά” επειδή είμαι γυναίκα, για εμένα το γεγονός ότι είμαι γυναίκα σημαίνει ότι με περικλείει η γυναικεία μου χάρη (που υπεραγαπώ) και όχι ότι είμαι το “ασθενές φύλο” (μα, τι έχουμε ακούσει μέσα στα χρόνια! Αν είναι δυνατόν!).

Και, αν οι άνδρες μας πειράζουν γιατί κάνουμε να ετοιμαστούμε με τις ώρες, ή επειδή ξοδεύουμε τα λεφτά μας σε κρέμες και κραγιόν, τι έγινε; Πρέπει να αισθανόμαστε μειονεκτικά; Οι ίδιοι αισθάνονται μειονεκτικά όταν τους πειράζουμε που τρελαίνονται όταν 22 παίκτες τρέχουν 90 λεπτά (+καθυστερήσεις) πίσω από μία μπάλα, ή ξοδεύουν τα λεφτά τους για να αγοράσουν το τελευταίο Playstation – Ρολόι – Αυτοκίνητο; Μπα… Και δεν υπάρχει και λόγος, ούτε για αυτούς ούτε και για εμάς!

Αν τα σκεφτούμε λοιπόν λογικά τα πράγματα και βγάλουμε από το μυαλό μας αυτά που μας έχουν περάσει σα δεδομένα χρόνια τώρα, ναι ίσως γυναικείο και ανδρικό φύλο να ανήκουμε σε διαφορετικούς κόσμους, αλλά αυτός δεν είναι λόγος δημιουργίας πολέμων, ούτε προσπάθειας να επικρατήσει κάποιο φύλο σαν ισχυρότερο και να μείνει το άλλο να κλαίγεται και να “διεκδικεί δικαιώματα” στον “μάταιο τούτο κόσμο”.

Και μιλάω έτσι γενικά, γιατί κι εμείς δεν είμαστε καλύτερες. “Μια χαρά το δημιουργήσαμε κι εμείς ένα κίνημα τα προηγούμενα χρόνια για να αποδείξουμε ότι τελικά είμαστε καλύτερες και αξίζουμε περισσότερα και υπερισχύουμε και, και, και…”

Κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και με βάση αυτά διεκδικεί αυτά που του αξίζουν. Τη χάρη, το νάζι και όλα τα υπόλοιπα που χαρακτηρίζουν τη γυναικεία φύση, είναι όμορφα και (όσο είναι κι αυτά φυσικά και δεν υπερβάλλουμε) τα αγαπάμε, αλλά είναι στο χέρι μας να μην τα χρησιμοποιούμε ούτε για να χάνουμε, αλλά φυσικά ούτε και για να κερδίζουμε μόνο μέσα από αυτά.

Και για να κλείσω με το κίνητρο που μου δημιούργησε όλες αυτές τις σκέψεις, είναι πολύ ωραίο να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις, προγράμματα και ό,τι άλλο έχει να κάνει με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ιδιότητα, φύση, πείτε το όπως θέλετε.

Εξίσου ωραίο είναι όμως όταν συμμετέχουμε και σε προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας, γενικότερης επιχειρηματικότητας, και ό,τι άλλο μας ενδιαφέρει στη ζωή μας.

Ο κοινός γνώμονας που μοιράζεσαι με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες είναι το ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση. Όχι η προσπάθεια να καταρρίψεις μία μειονότητα, η οποία, τόσο καιρό μετά το μόνο μέρος στο οποίο υπάρχει είναι στο μυαλό (ορισμένων), αλλά πουθενά στην πραγματική ζωή.

 

1476318_10202273122928006_1646898227_n

Φωτεινή Βαβίτσα

Marketing Consultant

Who is Who: Κατάγεται και μένει στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Οικονομικά και στη συνέχεια έκανε και το μεταπτυχιακό στο ΑΠΘ. Είναι μέλος της Dingo Marketing Team, προσφέροντας τις υπηρεσίες της σαν Σύμβουλος Marketing. Παράλληλα, αρθρογραφεί και στο δικό της blog (eyourmarketing.com) αλλά και σε άλλους ιστοτόπους για θέματα επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής ανάπτυξης. Αγαπάει την άθληση, τη θετική σκέψη και τη δύναμη που μπορεί να αντλήσει κάποιος μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις.

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση