Εντοπίστηκε στην Αϊτή το πλοίο του Κολόμβου

Εντοπίστηκε στην Αϊτή το πλοίο του Κολόμβου
Spread the love

santamaria-thumb-large

Tη ναυαρχίδα του μικρού στόλου του φημισμένου θαλασσοπόρου Χριστόφορου Κολόμβου ενδέχεται να ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Independent, 500 χρόνια μετά τη βύθιση του σκάφους στην Καραϊβική, βορείως των ακτών της Αϊτής. Αν η θεωρία τους επαληθευθεί και το ναυάγιο που εντοπίστηκε είναι πραγματικά το «Σάντα Μαρία», τότε θα πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες υποθαλάσσιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο βασικός ερευνητής Μπάρι Κλίφορντ, «η υποθαλάσσια τοπογραφία στο σημείο όπου εντοπίστηκε το ναυάγιο και τα διάφορα αρχαιολογικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι σήμερα υποδεικνύουν ότι το σκάφος που βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού είναι πράγματι το “Σάντα Μαρία”. Η κυβέρνηση της Αϊτής μάς βοήθησε όσο ήταν δυνατό. Αλλά τώρα πρέπει να εξακολουθήσουμε την προσπάθεια προκειμένου να πραγματοποιήσουμε μια εκτενή αρχαιολογική ανασκαφή του ναυαγίου, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του».

Επί του παρόντος, η ομάδα του Κλίφορντ περιορίστηκε στο να πραγματοποιήσει κάποιες μετρήσεις και να φωτογραφίσει το σημείο του ναυαγίου. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγνώρισή του βοηθήθηκε από ξεχωριστές ανακαλύψεις που έγιναν από αρχαιολόγους το 2003, σύμφωνα με τις οποίες το σκάφος του Χριστόφορου Κολόμβου πρέπει να βυθίστηκε στη συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία. Οπλισμένος με αυτές τις γνώσεις σχετικά με την τοποθεσία, ο Κλίφορντ συνδύασε διάφορα στοιχεία από το ημερολόγιο του Χριστόφορου Κολόμβου για να καταλήξει με μεγαλύτερη ακρίβεια στο πού ακριβώς έπρεπε να έχει βυθιστεί το σκάφος.

Ερευνητική αποστολή, πριν από 10 χρόνια, είχε ήδη εντοπίσει και φωτογραφίσει το ναυάγιο χωρίς, ωστόσο, εκείνη την εποχή να αναγνωριστεί η ταυτότητά του.

Η επανεξέταση των φωτογραφιών που ελήφθησαν τότε και ο συνδυασμός τους με δεδομένα από πρόσφατες καταδύσεις στο σημείο δείχνουν ότι ενδέχεται να είναι το «Σάντα Μαρία».

Το «Σάντα Μαρία» ήταν η ναυαρχίδα του μικρού στόλου του Χριστόφορου Κολόμβου που απέπλευσε από την Ισπανία τον Αύγουστο του 1492 υπό την αιγίδα του βασιλιά Φερδινάνδου Β΄ και της βασίλισσας Ισαβέλας Α΄. Στόχος του ταξιδιού ήταν η εύρεση ναυτικού δρόμου δυτικά προς την Κίνα και την Ινδία και τα νησιά των μπαχαρικών και του χρυσού. Ομως η γη που αντίκρισαν οι κουρασμένοι ναυτικοί τον Οκτώβριο του 1492 ήταν ένα νησί στην Καραϊβική. Ανάμεσα στα νησιά όπου πάτησαν ο Κολόμβος και τα πληρώματα των σκαφών περιλαμβάνεται και η Αϊτή, όπου έκτισαν και ένα φρούριο. Εκείνο τον Δεκέμβριο, όμως, η «Σάντα Μαρία» προσάραξε στις ακτές του νησιού και οι ναυτικοί κατάφεραν να διασώσουν μόνο κάποιες προμήθειες από το ναυαγισμένο σκάφος, το οποίο είχε μήκος 36 μέτρων. Ο Κολόμβος πήρε τον δρόμο της επιστροφής στην Ισπανία με τα δύο άλλα σκάφη που απέμειναν, τη «Νίνια» και την «Πίντα» τον Ιανουάριο του 1493.

Πηγή

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση