Dourgouti Island Hotel Project: Ταξιδεύοντας στο Δουργούτι

Dourgouti Island Hotel Project: Ταξιδεύοντας στο Δουργούτι
Spread the love

dourgouti-island-hotel-logo

Αυτό το καλοκαίρι, το «Dourgouti Island Hotel Project» γίνεται η αφορμή για μια καλοκαιρινή βόλτα στον χώρο και τον χρόνο του Δουργουτίου – τη συνοικία των προσφυγικών πολυκατοικιών Νέου Κόσμου. Ειδικότερα, την 1η Ιουλίου 2015 και ώρα 18:30 – 23:00, όλοι όσοι επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν εντελώς δωρεάν ένα πρωτότυπο πολύτοπο και να πραγματοποιήσουν ένα μαγικό ταξίδι στις τέσσερις διαστάσεις του Δουργουτίου, μέσα από τις νέες τεχνολογίες, τις σύγχρονες μεθόδους συζήτησης, την ιστορία και τη μουσική –σε μια συν-διοργάνωση των Clio Muse, όχι παίζουμε: UrbanDig Project, Process Makers και Δουργουτιωτών μουσικών και φίλων (Τάκης και Άννα Μπουρμά, Dasho Kurti και Βασίλης Προδρόμου, Βασίλης Ζιάκας και 11η παράλληλος).

Την 1η Ιουλίου, όσοι μένουμε Αθήνα «φεύγουμε αλλιώς»: Ένα περπάτημα στη γειτονιά όπου το σάιμπερ συναντά τη συλλογική έρευνα και μας πλοηγεί στον χώρο και στον χρόνο, μια συζήτηση σε τραπεζάκια έξω όπου μοιραζόμαστε προσωπικά «ταξίδια» στην καθημερινότητα της πόλης, μια συναυλία στη πλατεία από ντόπιους και φίλους.

Φεύγουμε και ας μένουμε.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τρεις επιμέρους δράσεις:

Α) Περιήγηση στο Δουργούτι με το κινητό σου: Ταξίδι offroad στον χώρο και τον χρόνο

Μετρό Συγγρού Φιξ -> Περιοχή Intercontinental | 18:30-20:30

Oι ClioMuse, μαζί με τις ομάδες ΑΣΤΥ και όχι παίζουμε/UrbanDig και με υλικό από την Ομάδα Ιστορικής Χαρτογράφησης Δουργουτίου, την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου και την Ομάδα Αισθητηριακής Χαρτογράφησης, προσφέρουν την πρώτη ψηφιακή διαδρομή στον χώρο και στον χρόνο του Δουργουτίου. Με αφετηρία τη στάση μετρό Συγγρού/Φιξ, ο επισκέπτης οδηγείται

«off-road»: εκτός της πολύβουης λεωφόρου σε μια μαγική διαδρομή στον χρόνο και στον χώρο – αντάξια της «μαγικής πόλης» όπως κάποτε χαρακτήρισε ο Νίκος Κούνδουρος τη γειτονιά. Θα γνωρίσει μυστικά της αγωνιστικής, προσφυγικής και καλλιτεχνικής ιστορίας της, καταλήγοντας στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο Intercontinental – ιστορικό τοπόσημο από την Κατοχή έως σήμερα.

Από τις 18:30 έως και τις 20:30 οι παραπάνω ομάδες θα βρίσκονται στην αφετηρία της διαδρομής, στη στάση μετρό Συγγρού Φιξ, όπου θα καλωσορίζουν τους επισκέπτες στην εμπειρία.

Β) WorldCafé στην πλατεία: Εσύ πώς «ταξιδεύεις» στην καθημερινότητα της πόλης;

Πλ. Θυμάτων Καλαβρύτων (Σφιγγός & Φανοσθένους) | 19:30-20:30

Οι ProcessMakers, με «τραπεζάκια έξω» στην πλατεία Θυμάτων Καλαβρύτων, σας προσκαλούν σε μια ομαδική συζήτηση – μέσω της σύγχρονης συμμετοχικής μεθοδολογίας που εξασκούν και μεταλαμπαδεύουν – αναζητώντας μέσα από την έκφραση των επισκεπτών και των περίοικων το πώς η πόλη γίνεται έμπνευση στην καθημερινότητά τους καθώς και τις εντυπώσεις από την προηγούμενη περιήγηση του Δουργουτίου.

Γ) Συναυλία στη πλατεία: Ταξιδεύοντας στο Δουργούτι
Πλ. Μπλόκου Δουργουτίου (Σφιγγός και Κασομούλη) | 20:30-23:00

Οι Δουργουτιώτες μουσικοί και φίλοι Τάκης και Άννα Μπουρμά, Dasho Kurti και Βασίλης Προδρόμου, Βασίλης Ζιάκας και 11η παράλληλος, προσφέρουν μια συναυλία γειτονιάς. Η πολυπολιτισμικότητα, η μουσική παράδοση και η αίσθηση συλλογικότητας που είχε το Δουργούτι όταν ήταν «μια παραγκού-πόλη μαγική» επιστρέφουν μέσω μιας βραδιάς που θα μας ταξιδέψει.

Κάτοικοι, περίοικοι, επισκέπτες, δημοσιογράφοι, ειδικοί, ταξιδευτές, απλοί πολίτες, είστε όλοι καλεσμένοι σε ένα διαδραστικό ταξίδι πολλών διαστάσεων. Στη συνοικία που στέκεται σαν νησί στις όχθες της Λεωφόρου Συγγρού, το Δουργούτι.

Λίγα λόγια για το Δουργούτι:

Το Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει την δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό, χρώμα, ησυχία σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή»: Τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και η όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρος Συγγρού. Το Δουργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη και το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία «Μαγική Πόλις» του Ν. Κούνδουρου. Αρχιτεκτονικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε ένα ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο.

Λίγα λόγια για το Dourgouti Island Hotel:

Το «Dourgouti Island Hotel» αποτελεί εφαρμογή του προγράμματος «UrbanDig για Γειτονιές» της ομάδας «όχι παίζουμε». Είναι μια πλατφόρμα 90 ημερών δράσεων δια-τομεακών ομάδων κατοίκων, επιστημόνων, καλλιτεχνών, ερευνητών, φοιτητών και μαθητών με σκοπό την συλλογική χαρτογράφηση του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής και την ανάπτυξη πολιτισμικών και εκπαιδευτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και η τελική παράσταση στους δρόμους της γειτονιάς τον Οκτώβριο του 2015. Η Ομάδα Ιστορικής Χαρτογράφησης Δουργουτίου και η Ομάδα Αισθητηριακής Χαρτογράφησης αποτελούν μέρος του Dourgouti Island Hotel Project και τροφοδοτούν την ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης στη γειτονιά. Η Ομάδα Ιστορικής Χαρτογράφησης συνεργάζεται για τη συλλογή ιστορικού υλικού με την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Δουργουτίου που δημιουργήθηκε ταυτόχρονα στην περιοχή.

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση