Δήμητρα Ζάφειρα: Παιδί και χρήμα
Κλινική Ψυχολόγος
Το παιδί δεν κινείται εκτός κοινωνικής πραγματικότητας. Έρχεται σε επαφή με το χρήμα από νωρίς, κατανοεί ότι είναι ένα μέσο διαβίωσης που μας βοηθά να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Επίσης, μεγαλώνοντας και κάνοντας συγκρίσεις και με τις οικογένειες των συνομίληκων του στο σχολείο, το παιδί σχηματίζει μια εικόνα της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του. Κατανοεί, ακόμη, ότι τα υλικά αγαθά έχουν αντίτιμο, ακόμα και μέσα από το παιχνίδι.
Η αναπαράσταση που έχει ένα παιδί για το χρήμα εξαρτάται πολύ από το πώς αυτό γίνεται αντιληπτό και τι σημασία έχει μέσα στην οικογένειά του, αλλά όχι μόνο… και μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, στο σχολείο του και αλλού.
Προκύπτει, λοιπόν ένα πολύ σημαντικό θέμα! Το χρήμα και το πώς το παιδί θα το αντιληφθεί και αργότερα θα το διαχειριστεί συνιστά ένα πολύ σημαντικό πεδίο διαπαιδαγώγησης! Αργά ή γρήγορα το παιδί θα ρωτήσει. Πώς λοιπόν, θα μιλήσουμε στο παιδί χωρίς να υπερτιμήσουμε ή να υποτιμήσουμε αυτό το τόσο σημαντικό αγαθό; Πώς θα τονίσουμε τη σημασία του χωρίς να διαβρώσουμε, να διαφθείρουμε την ψυχή του; Πώς δε θα του μεταβιβάσουμε το άγχος μας για τα χρήματα; Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ