Δηλώσεις συμμετοχής για το 5ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας ACSTAC 2016

Δηλώσεις συμμετοχής για το 5ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας ACSTAC 2016
Spread the love

acstac16_greΈως τις 11 Δεκεμβρίου 2015 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή υποβάλλοντας τις περιλήψεις των εργασιών τους, στο 5ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας – ACSTAC 2016 (Anatolia College Science & Technology Annual Conference) που θα διεξαχθεί από τις 4 έως 6 Μαρτίου 2016 στο Κολλέγιο Ανατόλια.

Το 5ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης & Τεχνολογίας οργανώνεται από το Κολλέγιο Ανατόλια δίνοντας τη δυνατότητα μιας συναρπαστικής και πλούσιας μαθησιακής εμπειρίας σε μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός του ACSTAC είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής προσομοίωσης ενός επιστημονικού συνεδρίου, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετάσχουν και να αναλάβουν πολλαπλούς ρόλους: από την παρουσίαση και την κριτική των εργασιών μέχρι και την οργάνωση του συνεδρίου. Τα τέσσερα πρώτα μαθητικά συνέδρια ACSTAC διοργανώθηκαν τον Μάρτιο του 2011, 2012, 2013 και 2014 προσφέροντας την ευκαιρία σε περισσότερους από 3.000 μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό να παρουσιάσουν τις εργασίες τους ως πραγματικοί επιστήμονες στο πλαίσιο ενός μοναδικού στον κόσμο συνεδρίου. Ο αριθμός των μαθητών αναμένεται να είναι και φέτος πολύ υψηλός με συμμετοχές από όλον τον κόσμο, από τα κοντινά μας Βαλκάνια μέχρι και τις ΗΠΑ.

Το ACSTAC 2016 τελεί και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του CERN (European Organization for Nuclear Research) και του EPS (European Physical Society). Κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστούν εργασίες σχετικές με τους επιστημονικούς τομείς της Βιολογίας, της Χημείας, της Πληροφορικής, των Μαθηματικών και της Φυσικής, όπως και διαθεματικές εργασίες που συνδυάζουν Θετικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Στη φετινή διοργάνωση κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Περικλής Μήτκας, Πρύτανης του ΑΠΘ και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο MIT.

Επιπλέον, στο ACSTAC 2016 προγραμματίζονται παρουσιάσεις εργασιών με εκθέσεις (exhibition) και κατασκευές (construction) και διαγωνισμός animation με τίτλο IDEAS. Στη συγκεκριμένη ενότητα οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν και να υποβάλλουν μία ταινία ή κινούμενη εικόνα, για να παρουσιάσουν την εξέλιξη των ιδεών στην επιστήμη και τη συμβολή σημαντικών επιστημόνων και φιλοσόφων στην πορεία της επιστημονικής σκέψης.

5ος Διαγωνισμός Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης του Κολλεγίου Ανατόλια σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας

Στο πλαίσιο του 5ου Μαθητικού Συνεδρίου ACSTAC το Κολλέγιο Ανατόλια σε συνεργασία με το ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας διοργανώνει τον 5ο Διαγωνισμό Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης. Πρόκειται για μία εκπαιδευτική δραστηριότητα που βασίζεται στην αντίληψη και την ορθολογική σκέψη με στόχο την επίλυση μαθηματικών και λογικών γρίφων, χωρίς να προϋποθέτει γνώση συγκεκριμένων θεμάτων ή να απαιτεί προετοιμασία. Η επίλυση λογικών γρίφων θεωρείται διεθνώς μία ουσιαστική και συναρπαστική διαδικασία μάθησης στοχεύοντας στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τα μαθηματικά και την καλλιέργεια δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος τριμελείς ομάδες μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.

Η προκριματική και η ημιτελική φάση θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2016 στο Κολλέγιο Ανατόλια και στο ΝΟΗΣΙΣ και η τελική στις 6 Μαρτίου στο Κολλέγιο Ανατόλια κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ACSTAC. Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου πριν την έναρξη του ημιτελικού γύρου, στις 12:00, ο καθηγητής Μαθηματικών στο Κολλέγιο Ανατόλια και συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «Ποιος σκότωσε τον κύριο X» Θοδωρής Ανδριόπουλος θα δώσει ομιλία, σχετική με τη Θεωρία Παιγνίων και με θέμα «Παράδοξα και Λογική».

Ο Διαγωνισμός Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Παιδείας και τελεί υπό την αιγίδα της Καγκουρό Ελλάς η οποία εκπροσωπεί και διενεργεί στην Ελλάδα τον Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καγκουρό». Για τους προκριματικούς γύρους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τη Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 στη διεύθυνση http://goo.gl/forms/T56UTBmXGo.

Για περισσότερες πληροφορίες: hsamara@anatolia.edu.gr (Δρ Χάιδω Σαμαρά),
2310 398310 (κ. Δανάη Κυριάκη), acstac@anatolia.edu.gr (κ. Βίλλη Ζαχαροπούλου)

Βλ. επίσης www.acstac.gr

Το 5ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των Dan & Helen Lindsay στη μνήμη των Hrisi Pappidou – Electris και Pavlos Electris.

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση