Διακοπή καπνίσματος στον ύπνο μας

Διακοπή καπνίσματος στον ύπνο μας
Spread the love

Λιγότερα τσιγάρα κάπνισαν οι εθελοντές σε έρευνα όπου εκτέθηκαν σε συγκεκριμένες μυρωδιές ενώ κοιμόνταν.

19978185_shutterstock_142528618.limghandler

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Neuroscience φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην δυνατότητα της μάθησης την ώρα του ύπνου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann χώρισαν 66 εθελοντές καπνιστές σε τρεις ομάδες. Τα άτομα της πρώτης ομάδας ενώ κοιμόνταν εκτέθηκαν – ενώ βρίσκονταν στο στάδιο 2 του non-REM ύπνου – σε δυο μυρωδιές μαζί: εκείνη του τσιγάρου μαζί με εκείνη του χαλασμένου αυγού ή ψαριών.

Τα άτομα της δεύτερης ομάδας εκτέθηκαν ενώ κοιμόνταν, στις ίδιες μυρωδιές, αλλά όχι ταυτόχρονα, και εκείνα της τρίτης μύρισαν τις ίδιες μυρωδιές ενώ ήταν ξύπνιοι.

Από όλους τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταγράψουν πόσα τσιγάρα κάπνισαν την εβδομάδα μετά το οσφρητικό πείραμα.

Η ομάδα με τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν η πρώτη όπου σημειώθηκε κατά μέσο όρο 30% μείωση των τσιγάρων μέσα σε μια εβδομάδα.

Η «οσφρητική ρύθμιση» την ώρα του ύπνου ίσως να αποτελέσει σύμφωνα με τους ερευνητές μια υποσχόμενη κατεύθυνση της έρευνας για την αντιμετώπιση των εθισμών. Η αίσθηση της όσφρησης φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει το μονοπάτι εισόδου στον εγκέφαλο μηνυμάτων που αποτυπώνονται ασυνείδητα στο νου και επηρεάζουν τη συνειδητή συμπεριφορά μας.

 

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση