Δεν μπορώ να συγχωρήσω αυτό που μου είπες

Δεν μπορώ να συγχωρήσω αυτό που μου είπες
Spread the love

give-forgiveness

Αυτός που δεν μπορεί να συγχωρήσει είναι ο δούλος της πικρίας, της αγανάκτησης και του θυμού του. Γεμίζει το σώμα του με αρνητικά συναισθήματα και αποθηκεύει στο είναι του συναισθηματικούς ρύπους που κρατούν τον πόνο ζωντανό. Η συσσώρευση αρνητικών συναισθημάτων με την πάροδο του χρόνου φτάνει να αλλοιώνει το χαρακτήρα του ατόμου και να τον κάνει καχύποπτο προς τους άλλους. Η μη συγχώρεση καταδικάζει το άτομο να συνεχίσει να ζει στο παρελθόν, χωρίς να είναι σε θέση να αλλάξει και να αναπτυχθεί αφού ζει και συνδέεται στενά με τις αναμνήσεις του. Το να δίνεις αλλά και να ζητάς συγχώρεση είναι στην ουσία η κατανόηση πως ουδείς είναι αλάνθαστος.

Κάποιες φόρες οι άνθρωποι θυμώνουν και κρατούν κακία για πράγματα που ο άλλος τους είπε. Και αυτό όμως είναι μεγάλο χάσιμο ενέργειας. Πολλές φορές κάποιος θα σας πει κάτι σκληρό είτε επειδή αυτή είναι η αλήθεια του, είτε επειδή θέλει να σας πονέσει. Αν εσείς ξέρετε πραγματικά ποιος είστε, τίποτα, μα τίποτα, από αυτά που θα πει δε θα σας αγγίξει και έτσι θα μπορέσετε να τον συγχωρέσετε για την μικροπρεπή του στάση. Αν όντως σας λέει την σκληρή αλήθεια, είναι βέβαιο ότι είναι πολύ καλύτερο να ακούσετε μια αυθόρμητη και αληθινή άποψη για κάτι πάρα ένα προσποιητό χαμόγελο που κρύβει μια κακή σκέψη για εσάς. Η ανεκτικότητα στην κριτική είναι ένα σημάδι ωριμότητας που σχεδόν σε όλους μας λείπει. Ωστόσο, η εποικοδομητική κριτική είναι χρήσιμη όταν έχετε το θάρρος να δείτε τα πράγματα αντικειμενικά και να μάθετε από αυτό χωρίς να φοβάστε πως θα γκρεμιστούν τα θεμέλια της ψυχής σας.

Αν μπορέσετε να αντέξετε την κριτική, θα μάθετε να συγχωρείτε τα λάθη των άλλων και θα δεχτείτε ότι μπορεί να σκέφτονται διαφορετικά από εσάς. Κάθε πρόσωπο που σας βλέπει, σας κρίνει κατά την άποψή του. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει δίκιο, αλλά έχει το δικαίωμα να πιστεύει για εσάς ό,τι θέλει. Είναι απλό και το έχουμε πει πολλές φορές. Δεν μπορούμε να ικανοποιούμε τους πάντες, ούτε και είναι απαραίτητο. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας ώστε να μπορείτε να ανταπεξέρχεστε στις διάφορες δυσκολίες. Η συγχώρεση δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να είστε με ένα πρόσωπο σαν να μην είχε συμβεί πότε τίποτα και να ξεχάσετε τα πάντα, διότι αυτό στην ουσία θα ήταν άρνηση των γεγονότων. Συγχώρεση είναι να μην κρατήσετε κανένα αρνητικό συναίσθημα μέσα σας και να συνεχίσετε την ζωή σας στο μέλλον αφήνοντας πίσω αναποδιές και σφάλματα.

 

Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς είναι θεϊκό.
Alexander Pope

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση