Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Γαλλία

Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Γαλλία
Spread the love

CCHL

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι (CCHL) μιλάει στο εμείς για το Κέντρο, και τις προσπάθειες που καταβάλλει, για να προωθήσει τη χώρα, και τον ελληνικό πολιτισμό, στη Γαλλία

[ Συνέντευξη ]

Πως ξεκινήσατε τη θητεία σας στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στο ξεκίνημά σας;

(Αλεξάνδρα Μητσοτάκη): Η ενασχόλησή μου με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι ξεκίνησε, όταν κατάλαβα, ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να κλείσει το Κέντρο. Πριν πέντε χρόνια, μαζί με μια μικρή ομάδα Ελλήνων και Γάλλων εθελοντών, κινητοποιηθήκαμε για να κρατήσουμε ενεργό το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι.

Στην αρχή, τα πράγματα ήταν δύσκολα, καθώς δεν υπήρχε ουσιαστική οικονομική στήριξη, ούτε από την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι -η οποία αδυνατούσε πλέον να προσφέρει έστω και τη μικρή οικονομική ενίσχυση, που χορηγούσε κατά το παρελθόν- αλλά ούτε και από το ίδρυμα Λεβέντη, το οποίο, για ιστορικούς λόγους μέχρι τότε, στήριζε το Κέντρο.

Ωστόσο, πάνω απ’ όλα, αυτό που δεν υπήρχε ήταν στρατηγική κατεύθυνση, ξεκάθαρη επίγνωση για το τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε, γιατί το κάνουμε και σε ποιους ακριβώς θέλουμε να απευθυνθούμε.

Η πρώτη σκέψη μας ήταν να ψάξουμε για κάποιο μέτρο σύγκρισης: «Τι κάνουν οι άλλες χώρες; Ποια είναι τα άλλα πολιτιστικά κέντρα στο Παρίσι; Πως δουλεύουν;». Με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι, από το έτος 2000, μεγάλα ξένα πολιτιστικά Κέντρα, όπως το γερμανικό Goethe Institut και το ισπανικό Instituto Cervantes, αλλά και μικρότερα, άγνωστα σε εμάς, όπως το Κέντρο της Βουλγαρίας ή της Σερβίας, ήταν όλα μέλη ενός δικτύου· ενός φόρουμ, του Ficep (Forum des instituts culturels entrangers à Paris) και ότι οργάνωναν όλα μαζί, την «Εβδομάδα των Ξένων Πολιτισμών στο Παρίσι», μία φορά το χρόνο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, με πολλή διαφήμιση και επικοινωνία.

Αυτός έγινε ο πρώτος στόχος μας: το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο να γίνει μέλος του Ficep, και να πάρουμε μέρος στην επόμενη «Εβδομάδα των Ξένων Πολιτισμών», με μία ποιοτική εκδήλωση.

Διαβάστε περισσότερα στο εμείς

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση