Αρχέτυπα

Αρχέτυπα
Spread the love

Του Κωνσταντίνου Πάππα

Η ανάλυση της ψυχής του ανθρώπου, απασχόλησε κατά διαστήματα πολλούς επιστήμονες και μερικοί από αυτούς έφεραν στην επιφάνεια πολύ σπουδαία ευρήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατανόηση της ανθρώπινης φύσης. Ένας από αυτούς τους επιστήμονες ήταν και ο Carl Gustav Jung, ο οποίος ασχολήθηκε με την ψυχή του ανθρώπου στην αρχέγονη μορφή της, δηλαδή ερεύνησε όλα όσα κρύβει ο άνθρωπος από την στιγμή της σύλληψής του αλλά και πως συνδέεται με το συλλογικό ασυνείδητο. Χρησιμοποίησε τον όρο «Αρχέτυπα», ώστε να αναπτύξει τις θεωρίες του και την επιρροή του συλλογικού ασυνειδήτου στον άνθρωπο αλλά και στα πάντα γύρω του. Πολλοί ασχολήθηκαν με τα «Αρχέτυπα» και το τι ακριβώς συμβολίζουν, αλλά ας δούμε πως τα παρουσίασε, τα ερμήνευσε και τα ανάλυσε ο Carl Jung (Καρλ Γιούνγκ).

Ο Carl Gustav Jung ήταν ένας ψυχίατρος Ελβετικής καταγωγής που έζησε την περίοδο 1875-1961 και ανέλυσε με έναν δικό του μοναδικό τρόπο την ψυχολογία του ανθρώπου. Ασχολήθηκε με τομείς που άλλοι ψυχολόγοι και ψυχίατροι δεν αποδέχτηκαν ή ανέλυσαν ποτέ. Ανέλυσε την ανθρώπινη ψυχή με πνευματικό τρόπο πράγμα που οι υπόλοιποι ψυχίατροι δεν τόλμησαν ποτέ. Δεν πίστευε στο τυχαίο αλλά σε μια βαθύτερη συγχρονικότητα, πίστευε πως όλα γίνονταν για έναν συγκεκριμένο λόγο ή σκοπό. Κάτι μας ωθεί προς μια συμπεριφορά, έναν συγκεκριμένο δρόμο ή επιλογή σίγουρα αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται τυχαία, κάποιος βαθύτερος λόγος υπάρχει που επιλέγουμε να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις, μια εσωτερική δύναμη που υπάρχει μέσα μας από πάντα και μας καθοδηγεί. Ο Jung ονόμασε την δύναμη αυτή συλλογικό ασυνείδητο, μια δύναμη που προϋπάρχει του ανθρώπου.

Κατά τον Jung «Αρχέτυπο» είναι: συναισθήματα, συμπεριφορές, ένστικτα ή χαρακτήρες που υπάρχουν μέσα μας από τη γέννηση μας και συνδέονται με το συλλογικό ασυνείδητο. Ο άνθρωπος χωρίζεται στο συνειδητό νου και τον ασυνείδητο νου. Συνειδητό είναι ότι γνωρίζουμε, ξέρουμε, σκεφτόμαστε και είναι απόλυτα συνειδητό μέσα μας δηλαδή είναι οι εν γνώση μας σκέψεις και συναισθήματα. Ασυνείδητο πάλι είναι το ακριβώς το αντίθετο, είναι ότι μας είναι άγνωστο και μη αντιληπτό, είναι μια κρυφή εσωτερική πλευρά του ανθρώπου που σ’ αυτήν υπάρχουν πλήθος άγνωστων πληροφοριών, γνώσεων και συναισθημάτων, ένα κομμάτι μας που κρύβονται πολλά σ’ αυτό, που είτε δεν τα γνωρίζουμε είτε δεν θέλουμε να τα δούμε και τα κρύβουμε απ’ το συνειδητό. Το Ασυνείδητο είναι μια περιοχή που αν την προσεγγίσουμε με προσοχή μπορούμε να μάθουμε πολλά όχι μόνο για τον ίδιο μας τον εαυτό αλλά και γνώσεις που είναι πολύ ανώτερες.

Ο Jung είδε τον άνθρωπο ως σύνολο, με υπαρκτό συναισθηματικό κόσμο και ψυχή. Δηλαδή, αποτελούμενο από τρεις υποστάσεις: το σώμα, το νου και την ψυχή, κανένας άλλος ψυχίατρος δεν ανέλυσε ποτέ τον άνθρωπο με τον τρόπο που το έκανε ο Carl Gustav Jung και αυτό είναι κάτι που αξίζει να σημειωθεί και να εκτιμηθεί η προσφορά του σ’ αυτόν τον κόσμο.

Σήμερα, χρησιμοποιούνται ακόμα τα «Αρχέτυπα του Jung», για την ανάλυση και την κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης. Η χρησιμότητά τους είναι μεγάλη, γιατί η μέθοδος αυτή, έχει σαν στόχο την εξέλιξη της ανθρώπινης ψυχής και του ανθρώπου γενικότερα.

 

  Κωνσταντίνος Πάππας
Δρ. Φιλοσοφίας – Παραψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση