Αρνείται να πάει στο κρεβάτι του να κοιμηθεί

Αρνείται να πάει στο κρεβάτι του να κοιμηθεί
Spread the love

kid-sleep

Έχει άγχος την ώρα του ύπνου

Πολλοί γονείς αναφέρουν ότι όσο χρόνο περνούν με το παιδί τους όλα είναι όμορφα. Παίζει, περνά καλά, δεν διαμαρτύρεται. Όταν όμως φτάνει η ώρα για ύπνο και πρέπει να μείνει μόνο στο δωμάτιό του, στο σκοτάδι, για να παραδοθεί στη διαδικασία του ύπνου και των ονείρων, συχνά νιώθει φόβο.  H μαμά και ο μπαμπάς δεν βρίσκονται στο πλάι του–άσχετα με το αν είναι στο διπλανό δωμάτιο– και νιώθει το λεγόμενο «άγχος του αποχωρισμού».

Aυτό εκφράζεται με διάφορους τρόπους: με την άρνηση του παιδιού να πάει στο κρεβάτι του ή με παράταση της ώρας που πρέπει να κοιμηθεί. Άλλες φορές, πηγαίνει στο κρεβάτι του, όμως αρχίζει να φωνάζει «μαμά, έλα λίγο» ή «μαμά, κάτσε μαζί μου» ή έπειτα από λίγο «μπαμπά, έλα» κ.λπ. Η παρουσία των γονιών καθησυχάζει το παιδί και το βοηθά να νιώσει ήρεμο.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε…

• Κάθε παιδί έχει ανάγκη από την αγάπη των γονιών του για να νιώθει ασφαλές.

• Ένα παιδί που ζει σε περιβάλλον ζεστό, γεμάτο τρυφερότητα, θα δεχθεί πιο ήρεμα αυτές τις στιγμές μοναξιάς και αποχωρισμού από τους γονείς.

• H αίσθηση ότι το αγαπούν του δίνει τη βασική ασφάλεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει
τυχόν φόβους.

• Eίναι σίγουρο ότι διαθέτετε πολλούς «μαγικούς» τρόπους για να το βοηθήσετε. Mερικοί από αυτούς είναι η ηρεμία, η κατανόηση, η συζήτηση, η συντροφιά, προπάντων όμως η στοργή σας.

• Ασφαλώς, αυτούς τους τρόπους δεν πρέπει να τους συγχέετε με υπερπροστασία ούτε με συμπεριφορά που ενισχύει την υπερβολική εξάρτηση του παιδιού από εσάς.

• Tο παιδί πρέπει να μάθει ότι έχει τη συμπαράστασή σας, αλλά επίσης να συνηθίσει για κάποια χρονικά διαστήματα να είναι μόνο του. Aν ο συναισθηματικός σας δεσμός μαζί του είναι ισχυρός, θα δρα σαν φυλακτό που θα το βοηθά να ξεπερνά το άγχος και το φόβο του.

kappatoy-194x300 Από την Αλεξάνδρα Καππάτου
Ψυχολόγο – Παιδοψυχολόγο – Συγγραφέα 

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση