Αποφάσισε, μόνος σου, τι θα κάνεις με τη ζωή σου

Αποφάσισε, μόνος σου, τι θα κάνεις με τη ζωή σου
Spread the love

apofasise_monos_sou_ti_tha_kaneis_me_ti_zoi_sou_1Ο κοινωνικός έλεγχος αποτελεί εν γένει χαρακτηριστικό των κοινωνικών συλλογικοτήτων και οι επιταγέςτα στερεότυπα και τα προαποφασισμένα ανθρώπινα μονοπάτια αποτελούν κάποιες φορές μονόδρομο. Τα πιστεύω του καθενός μας είναι ένα αποτέλεσμα του συνόλου των κοινωνικών παρακλήσεων και καθοδηγήσεων του περιβάλλοντός μας.

Η ελευθερία της βούλησης και της απόφασης για το τι θα κάνουμε στη ζωή μας, πολλές φορές περιορίζεται από τα προκαθορισμένα κοινωνικά πρότυπα. Σε τελική ανάλυση, ποιες από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής αποτελούν όντως δική μας απόφαση;

Μήπως ακολουθούμε ένα μεγάλο προσχεδιασμένο πλάνο, στο οποίο χορεύουμε σαν μαριονέτες στην παράσταση κάποιων άλλων; Μήπως κάποιοι αποφάσισαν για μας τι θα βλέπουμε στη τηλεόραση, στον κινηματόγραφο, τι θα διαβάζουμε στις εφημερίδες, τι θα πρέπει να αγοράσουμε στο σούπερ μάρκετ; Μήπως κάποιος προαποφάσισε για μας  ποιο επάγγελμα θα ακολουθήσουμε, ποιον και πότε πρέπει να παντρευτούμε; Ακόμα σε ποιον θεό πιστεύουμε το έχουμε αποφασίσει, άραγε, μόνοι μας και συνειδητά; Πότε ακριβώς συμμετείχαμε και εμείς ενεργά στη λήψη κάποιας απόφασης στη ζωή μας, και δεν ακολουθήσαμε απλά τη φυσική ροή των πραγμάτων. Τι, άραγε, ορίζει το φυσικό;

Οι λύσεις αυτές, οι προαποφασισμένες από τον κοινωνικό περίγυρο και τα σενάρια ευτυχίας και επιτυχίας είναι πολύ φτωχά μπροστά στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της πραγματικής ζωής. Και η πραγματική ζωή αυτή έρχεται μόλις έρθουμε κοντά με τον εαυτό μας και τα θέλω μας. Αυτή είναι η ζωή στην οποία θα πρέπει να επενδύσετε, η αληθινή που τη διαλέξατε εσείς για να τη ζήσετε πρώτα για σας και έπειτα για τους άλλους.

Αν βρεθήκατε τοποθετημένοι σε μια κορνίζα υποτιθέμενης ευτυχίας και στερεοτυπικής επιτυχίας βγείτε από τη φωτογραφία αυτή. Αν η ζωή σας δεν σας εκφράζει, πρέπει να πάρετε εδώ και τώρα την ευθύνη της και να αποφασίσετε τη θέλετε να κάνετε με αυτήν. Κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει για εσάς, εσείς ο ίδιος είστε ο μόνος υπεύθυνος για την πορεία σας και θα πρέπει να πατήσετε στα πόδια σας και να την χαράξετε, όπως εσείς πραγματικά την ονειρεύεστε.

Θέλετε να ζήσετε στην εξοχή; Μην συνεχίσετε να μένετε στην πόλη γιατί απλά έτυχε να μένετε εκεί. Θέλετε να ξεκινήσετε κάποια δραστηριότητα για την οποία θεωρείται ότι είστε μεγάλος; Ξεκινήστε την αμέσως. Θέλετε να ταξιδέψετε; Να αλλάξετε επάγγελμα; Να αλλάξετε παρέες ή σύντροφο; Κάντε το όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Χάνετε χρόνο σε μια ζωή, που έχει προαποφασιστεί για σας, και η πραγματική σας ζωή περιμένει παραπονεμένη στη γωνία.

apofasise_monos_sou_ti_tha_kaneis_me_ti_zoi_sou_2Αποφασίστε εδώ και τώρα ποιο θέλετε να είναι το δικό σας σενάριο της ευτυχίας. Αποφασίστε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια του σκηνικού τη ζωής σας και ξαναγίνετε εσείς πρωταγωνιστής αποφασίζοντας για όσα σας αφορούν. Αμφισβητήστε αυτά, τα οποία οι άλλοι σας παρουσιάζουν για σίγουρα, φυσικά και λογικά. Ο καθένας μας βρίσκει το φυσικό και το λογικό σε διαφορετικά πράγματα.  Ανακαλύψτε, λοιπόν, τη δική σας αλήθεια και σχηματίστε τη δική σας γνώμη για το κάθε γεγονός που σας περιβάλλει και για κάθε επόμενη απόφασή σας.

Ναι, τότε θα είστε, ένα βήμα πιο κοντά στον αληθινό σας εαυτό, εκεί που οι αποφάσεις σας αρχίσουν να γίνουν συνειδητές.

Της Αγγελικής Μπίτη
ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση