Απλά γελάστε και αλλάξτε την ζωή σας

Απλά γελάστε και αλλάξτε την ζωή σας
Spread the love

11

«Ένα καλό γέλιο αυξάνει την ζωή» έλεγε ένα παλιό ρητό και φαίνεται πως είχε απόλυτο δίκιο. Αν αφήσουμε το χιούμορ και το γέλιο να διεισδύσει στην καθημερινή μας ζωή θα δούμε τον θυμό, τον πόνο και το άγχος να εξωτερικεύονται και τα ψυχικά μας τραύματα να εισέρχονται σε διαδικασία επούλωσης. Όλοι γνωρίζουμε πώς το κλάμα ή μια μεγάλη κραυγή μας βοηθούν να εκφράσουμε θλιβερά συναισθήματα και να αισθανθούμε ανακούφιση, αλλά λίγοι έχουμε συνειδητοποιήσει το τι μπορεί να κάνει το γέλιο.

Η λειτουργία του γέλιου είναι ένα »φυσικό μασάζ» για τα εσωτερικά όργανα του σώματος μας. Το γέλιο απελευθερώνει τις ενδορφίνες που λειτουργούν αναλγητικά για τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την κυκλοφορία. Ακόμη το γέλιο και το χιούμορ βοηθά κατά της κατάθλιψης, του άγχους, του στρες, της αϋπνίας αλλά και σε άλλες ψυχοσωματικές διαταραχές.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές έρευνες που αποδεικνύουν πως το γέλιο είναι αγνή και φυσική »ιατρική». Σε μία από αυτές, που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, αναφέρετε πως η απλή ιδέα του γέλιου μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων. Για την ακρίβεια ανακάλυψαν πως στην απλή σκέψη του γέλιου αυξάνεται η παραγωγή ορμονών διάθεσης-δημιουργίας (β-ενδορφινών) και ορμονών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε ποσοστό 60%. Οι ερευνητές εξέτασαν 30 άνδρες από τους οποίους οι μισοί είδαν μια κωμωδία που οι ίδιοι επέλεξαν και οι άλλοι κάθισαν σε ένα δωμάτιο και διάβασαν ένα ειδησεογραφικό περιοδικό της επιλογής τους. Κατά την διάρκεια του πειράματος γινόντουσαν μετρήσεις των ανδρικών ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη, η επινεφρίνη κ.α.

Τριάντα λεπτά μετά το τέλος της ταινίας το ποσοστό της κορτιζόλης είχε μειωθεί κατά 67% και κατά 35% το ποσοστό της επινεφρίνης. Στην ομάδα που διάβασε το περιοδικό οι μετρήσεις έδειξαν μια άνοδο από 10 ως 35 % των ορμονών του στρες. Το πιο ενδιαφέρων αποτέλεσμα όμως είναι ότι το επίπεδο των ορμονών έπεσε και πριν δουν κάτι αστείο, δηλαδή μόνο με την προσδοκία πως θα συμβεί κάτι το αστείο.

Ίσως λοιπόν ο γιατρός του μέλλοντος να μας συνταγογραφεί »ένα καλό και υγιές γέλιο»

Αλλά σίγουρα μπορούμε να γελάμε και χωρίς συνταγή!!!

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση