Άντρες και συναισθήματα

Άντρες και συναισθήματα
Spread the love

thumbnailΤης Εύης Μεσσαριτάκη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Είναι γεγονός ότι τα αγόρια ανατρέφονται διαφορετικά από τα κορίτσια. Από μικρά τα κορίτσια μαθαίνουν να παίζουν παραστατικά παιχνίδια (π.χ. με τις κούκλες τους) όπου εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Από την άλλη τα αγόρια ενθαρρύνονται να παίζουν ανταγωνιστικά παιχνίδια (π.χ. ποδόσφαιρο). Τα κορίτσια ενθαρρύνονται να εκφράζουν συναισθήματα και να ενδιαφέρονται για τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ τα αγόρια όχι. Η ανατροφή, λοιπόν, πέρα από τις όποιες βιολογικές διαφορές παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που οι άντρες εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Αρχικά να τονίσω ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι άντρες δεν βιώνουν κάποια συναισθήματα, τρυφερότητα, θλίψη, οικειότητα κλπ. Γιατί λοιπόν αυτό είναι ένα μόνιμο παράπονο των γυναικών; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνδρες νιώθουν ένα μεγάλο εύρος συναισθημάτων, είναι όμως αρκετά περιορισμένοι στα συναισθήματα που εκφράζουν. Δεν έχουν δηλαδή ευαισθησία απέναντι στα δικά τους συναισθήματα, αλλά και στα συναισθήματα των άλλων. Έχουν την τάση να υπερεπενδύουν στη λογική και να αποφεύγουν τις στενές σχέσεις. Γι’ αυτό τον λόγο οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς μεταξύ άλλων στη χρήση ουσιών, αλλά και στις αγχώδεις διαταραχές, τις καρδιακές παθήσεις.

Καταλαβαίνει κανείς πολλά για τον συναισθηματικό κόσμο των ανδρών όταν παρατηρήσει τις ανδρικές φιλίες. Οι άνδρες νιώθουν σαφώς καλύτερα να υπάρχουν μαζί με τους φίλους τους στο πλαίσιο μία δραστηριότητας (π.χ. κάποιου αθλήματος) ή κάνοντας χρήση αλκοόλ. Επίσης συναντιούνται συχνότερα με τους φίλους τους με την αφορμή της εξεύρεσης λύσης σε κάποιο πρόβλημα, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν χρειάζονται τέτοιου είδους αφορμή για να συναντηθούν με τις φίλες τους.

Πολλές απαντήσεις για τον λόγο που οι άνδρες έχουν συναισθηματικό περιορισμό σε σχέση με τις γυναίκες θα βρει κανείς αν διερευνήσει την οικογένεια καταγωγής του άνδρα. Η φράση «οι άνδρες δεν κλαίνε» ακούγεται αρκετά συχνά και στις μέρες μας παρά την προσπάθειά μας να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα που αφορούν τα δύο φύλα.

Για τους παραπάνω λόγους οι άνδρες καταφεύγουν δυσκολότερα σε θεραπεία απ’ ό, τι οι γυναίκες. Επειδή όμως είναι περισσότερο προσανατολισμένοι στην εύρεση λύσεων και στην επιτυχία, άπαξ και δεσμευτούν, δουλεύουν υπέροχα. Δεν παραλείπω λοιπόν να τους επαινώ συχνά για το θάρρος που μπορεί να επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Έχοντας πια αρκετή εμπειρία, καταλαβαίνω τον δρόμο που έχει να διανύσει πολλές φορές ένας άνδρας για να είναι συναισθηματικός και διαθέσιμος να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του.

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση