Αντιμετωπίζοντας κάθε είδους δίλημμα

Αντιμετωπίζοντας κάθε είδους δίλημμα
Spread the love

antimetopizontas_kathe_eidous_dilimma_1Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας θα κληθούμε να πάρουμε πολλές αποφάσεις. Πολλές εκ των οποίων δεν θα είναι πάντα εύκολες. Θα πρέπει, ωστόσο, να έχουμε αναπτύξει ως προσωπικότητες τους απαραίτητους μηχανισμούς άμυνας έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε ισορροπημένα σε όποια κατάσταση κι αν παρουσιαστεί.

Ως δίλημμα ορίζουμε τη δυσκολία επιλογής ανάμεσα σε δύο δεδομένα σε σχέση με το ποιο από τα δύο ή περισσότερα θα μπορούσε να αποτελέσει την καταλληλότερη επιλογή για εμάς. Ένα δίλλημα αντιμετωπίζεται πάντα, όσο πολύπλοκο και αν μοιάζει, όταν το ενδιαφερόμενο άτομο είναι αποφασισμένο να απέλθει το συντομότερο από τη δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει. Κάποιες βασικές κατευθύνσεις για το πώς θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε ισορροπημένα εν μέσω διλλημάτων θα μπορούσαν να είναι οι ακόλουθες:

1. Καταρχήν φροντίζουμε πάντα να διακρινόμαστε για ένα καλό επίπεδο ψυχραιμίας και αυτοελέγχου, έτσι ώστε ο νους να είναι σε θέση να διακρίνει με καθαρότητα ποια θα μπορούσε να αποτελέσει την καλύτερη επιλογή για εμάς.

2. Βάζουμε στην άκρη τα όποια αρνητικά συναισθήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς την κρίση μας. Αποφασίζουμε πάντα ως παρατηρητές και όχι ως άμεσα εμπλεκόμενοι αν θέλουμε να έχουμε επιλέξει με σοφία και ωριμότητα.

3. Δεν εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια στο πρόβλημα, αλλά εκδηλώνουμε την πρόθεση και την επιθυμία μας, εμπιστευόμενοι παράλληλα τη φυσική ροή της ζωής.

4.  Πραγματοποιούμε άσχετες με το ζήτημα ευχάριστες δραστηριότητες με σκοπό τη χαλάρωση του νοητικού μας πεδίου  και την απεμπλοκή από την οπτική του δυσεπίλυτου προβλήματος. Αν το επιλέξουμε, μέσα μας θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχουν διλήμματα παρά μόνο λύσεις και μονοπάτια που ίσως και να μην είχαμε σκεφτεί.

man at crossroads

5. Δημιουργούμε στο μυαλό μας μία υποθετική εξέλιξη και για τις δύο επιλογές, και όποιο από τα δύο σενάρια αισθανθούμε πιο φωτεινό και αισιόδοξο κάνοντάς μας να νιώσουμε καλά με τον εαυτό μας, αυτό θα είναι και το καταλληλότερο για εμάς τη δεδομένη στιγμή.

Κανείς δεν μπορεί να μας διδάξει να παίρνουμε σωστές αποφάσεις αποφεύγοντας κακοτοπιές και ανούσια διλήμματα. Μονάχα ο εσωτερικός μας δάσκαλος, το σοφό κομμάτι του εαυτού μας, μπορεί να μας οδηγήσει συχνά σιωπηλά και με διακριτικότητα στη σοφότερη απόφαση, όποιο και αν είναι το δίλημμα που πιθανώς να μας βασανίζει. Το μόνο που μένει είναι να επιλέξουμε συνειδητά και υπεύθυνα να το εμπιστευτούμε.

 
Της Κατερίνας Γαβρίλη, Ψυχολόγος
ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση