Αμφίπολη: Και στο βάθος… Μέγας Αλέξανδρος
Βρήκαν τον τάφο, βρήκαν και ανθρώπινο σκελετό μέσα σε ξύλινο φέρετρο, ποιος είναι όμως ο νεκρός;
Το ερώτημα αιωρείται ήδη πάνω από τον τύμβο του Καστά, εδώ στην Αμφίπολη, μετά την προχθεσινή (;) μεγάλη αποκάλυψη της ανασκαφής και η αγωνία μεταξύ των απλών ανθρώπων αλλά και των εντρυφούντων στα αρχαιολογικά κορυφώνεται.
«Ο τάφος τελείωσε», μου είπε εμφανώς ικανοποιημένη από το έως τώρα αποτέλεσμα, η κ. Κατερίνα Περιστέρη, ενώ η κ. Μενδώνη μου δήλωσε: «Δικαιωθήκαμε μέχρι τώρα, πάμε καλά».
Ομως οι επίσημες ανακοινώσεις τροφοδότησαν στην τοπική κοινωνία έντονη φημολογία και μύχιες ελπίδες, ότι ο νεκρός είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Σε ποιον άλλον «θνητό», έλεγαν όσοι πρόωρα αποφαίνονταν, εκτός από τον Αλέξανδρο θα αποδίδονταν «λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής» ή τι σημαίνει η αναφορά στην επίσημη ανακοίνωση ότι «ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα καθώς μόνο έτσι εξηγείται η κατασκευή του μοναδικού αυτού ταφικού ευρήματος;».
Αλλοι πάλι, το προχωρούσαν περισσότερο. «Βέβαιοι», ότι στον τάφο ήταν ο Αλέξανδρος, έκαναν λόγο για «πολιτικό θέμα», με εθνικές προεκτάσεις που θα κληθεί να το διαχειριστεί η κυβέρνηση και μάλιστα θέλουν την κ. Περιστέρη να ενημερώνει στα τέλη Νοεμβρίου προσωπικά τον πρωθυπουργό στην Αθήνα με αφορμή την κάθοδό της στο υπουργείο Πολιτισμού.
Ολα αυτά, βεβαίως, διαψεύδονταν από τους αρμόδιους της ανασκαφής, που μετέδιδαν ότι ουδέποτε ανέφεραν όνομα νεκρού και πολύ περισσότερο αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επέμεναν δε, ότι μόνο η ανάλυση DNA θα δώσει απάντηση στο εάν είναι γυναίκα ή άντρας και στη συνέχεια θα ερευνηθεί η ταυτότητά του.
Μια τέτοια διαδικασία, όμως, απαιτεί χρόνο και μέχρι τότε οι εικασίες και οι φήμες δεν θα πάψουν να διατρέχουν όχι μόνο την κοινωνία της Αμφίπολης, αλλά γενικότερα την επικράτεια και τον κόσμο της επιστήμης.
Εως και χθες το μεσημέρι που προέβησαν στις επίσημες ανακοινώσεις, η κ. Περιστέρη και οι συνεργάτες της κρατούσαν επτασφράγιστο μυστικό την ανακάλυψη του τάφου και του σκελετού. Αφηναν, μάλιστα, να διαρρεύσει μια εικόνα μάλλον απογοήτευσης για το ότι δεν είχε βρεθεί κάτι που να πρόδιδε ανθρώπινη παρουσία κάτω από τον τρίτο θάλαμο. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι ο σκελετός ανακαλύφθηκε μόλις την προηγουμένη το απόγευμα και μεταφέρθηκε μαζί με το χώμα για φύλαξη στο Μουσείο της Αμφίπολης και από σήμερα αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη γενετική ανάλυσή του.
Μπορεί η συγκεκριμένη ανασκαφή να έφτασε (;) στο τέλος, με εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο τύμβος του Καστά κρύβει και άλλα μυστήρια τα οποία πρόκειται να ερευνήσουν. Θεωρούν πολύ πιθανό να υπάρχουν στα «σπλάχνα» του και άλλοι τάφοι. Και για τον λόγο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ Π. Μήτκας, που παραβρέθηκε στη χθεσινή συνέντευξη στην Αμφίπολη, το ίδρυμά του χρηματοδοτεί με το ποσό των 12.000 ευρώ τη διενέργεια «αξονικής τομογραφίας» με τη μέθοδο της ηλεκτρικής απεικόνισης του εδάφους που θα πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ.