Η Αμερική πριν μάθουμε πως μοιάζει
Δείτε σπάνιους χάρτες της Αμερικανικής Ηπείρου την εποχή που ακόμα πίστευαν ότι η Καλιφόρνια είναι νησί.
Ο Αποικισμός της Αμερικής ξεκίνησε τυπικά το 1492, έτος κατά το οποίο οΧριστόφορος Κολόμβος έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι στα νησιά της Κούβας και της Ισπανιόλας.
Στις αρχές του 16ου αιώνα, η Αμερική ήταν μια σχεδόν άγνωστη ήπειρος στους Ευρωπαίους, αλλά μέχρι το 1700 είχαν ιδρυθεί ευρωπαϊκές αποικίες, όπου είχαν πατήσει οι εξερευνητές.
Η μετοίκηση των Ευρωπαίων δεν έγινε ειρηνικά και κατά συνέπεια, οι γηγενείς πληθυσμοί της ηπείρου εξολοθρεύτηκαν από τις ασθένειες και τον πόλεμο. Εκτός αυτού, πραγματοποιήθηκε μια ανταλλαγή φυτών και ζώων, αφού νέα είδη εισήχθηκαν τόσο στην Ευρώπη, όσο και την Αμερική.
Σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης της νέας ηπείρου δημιουργήθηκαν διάφοροι χάρτες. Πιο κάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένους από αυτούς.
Το νησί της Καλιφόρνια. Ένα τεράστιο κομμάτι γης το οποίο όσοι το χαρτογράφησαν στις αρχές του 17ου αιώνα πίστευαν ότι είναι νησί.
Στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ θα βρει κανείς τουλάχιστον 800 χάρτες της περιοχής. Το 1747, ο βασιλιάς Φερδινάνδος VI της Ισπανίας με Βασιλικό διάταγμα αποδέχθηκε ότι η Καλιφόρνια δεν είναι νησί.
Το 1507 ο Martin Waldesmüller έγινε ο πρώτος χαρτογράφος που σχεδίασε ένα χάρτη στον οποίο η Αμερική φαίνεται σαν μια νέα ήπειρος. Ήταν ο πρώτος χάρτης που αναγράφει το όνομα “Αμερική” κάτι που είχε ανακαλύψει ο Amerigo Vespucci ο πρώτος που ταξίδεψε και έγραψε για την Αμερική. Τα διερευνητικά ταξίδια του κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Νότιας Αμερικής τον έπεισαν ότι μια νέα ήπειρος είχε ανακαλυφθεί.
Χάρτης του Sebastian Münster του 1540. Στον χάρτη εμφανίζεται Η Βόρεια και η Νότια Αμερική. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ιαπωνία ονομάζεται “Zipangri”, όνομα που της είχε δώσει ο Marco Polo
Χάρτης του Diego Gutiérrez το 1562. Διακρίνουμε γιγάντια ψάρια, ηφαίστεια και κάθε λογής φανταστικά στοιχεία. Εκείνη την εποχή οι χάρτες απεικόνιζαν την Αμερική ως μια πλούσια σε πόρους γη ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι μονάρχες να χρηματοδοτήσουν περισσότερες αποστολές.
Ο πολύχρονος αυτός χάρτης είναι κατασκευασμένος από τον Nicolas Desliens, ο οποίος ήταν μέλος της φημισμένης σχολής χαρτογράφησης Dieppe στη Γαλλία.
Δείχνει μια αναπαράσταση της ανατολικής ακτής της Αμερικής.
Χάρτης του νησιού της Καλιφόρνια δημιουργία του Γάλλου Nicolas Sanson το 1656.
Χάρτης του 1676 κατασκευασμένος από τον William Hubbard. Ήταν ο πρώτος που έγραψε πάνω σε ένα χάρτη τη περιοχή Νέα Αγγλία.
Χάρτης του 1675 δημιουργία του John Seller. Βλέπουμε την Φιλαδέλφεια και το Ζέρσεϊ
Χάρτης του Vincenzo Coronelli του 1688. Είναι ο πρώτος χάρτης που δείχνει τις Great Lakes.
Ολλανδός χαρτογράφος κατασκεύασε το 1707 αυτόν το όμορφο έγχρωμο χάρτη στον οποίο η Καλιφόρνια εμφανίζεται ακόμα ως νησί.
Χάρτης του 1718 όπου βλέπουμε το ποταμό Μισισίπι
Χάρτης του 1750 η Καλιφόρνια δε είναι απεικονίζεται πλέον ως νησί.
Χάρτης του 1755. Κατασκευασμένος από τον χαρτογράφο John Mitchell. Σε αυτόν βλέπουμε την ανατολική ακτή συμπεριλαμβανομένων των οδών και των νέων οικισμών.