Οι Αδελφοί Βούρχες γυρίζουν ταινία την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Οι Αδελφοί Βούρχες γυρίζουν ταινία την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Spread the love

Ψηλά στον βράχο της Ακρόπολης το κινηματογραφικό συνεργείο εργάζεται επί ώρες και επαναλαμβάνει τις σκηνές.

Οι αδελφοί Βούρχες με τον πρωταγωνιστή της ταινίας Γιώργο Χωραφά, στον Ιερό Βράχο.  

Στη σκιά των κιόνων του Παρθενώνα ο φακός ταξιδεύει στον χρόνο και οι πρωταγωνιστές συνδέουν το ιστορικό παρελθόν με τη σύγχρονη πραγματικότητα. «Αόρατοι πρωταγωνιστές» τα γλυπτά αριστουργήματα που απουσιάζουν από τον ναό-σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού. Μια διεθνής κινηματογραφική παραγωγή ξεδιπλώνει την ιστορία της αρπαγής των γλυπτών του Παρθενώνα και επαναφέρει, μέσω της έβδομης τέχνης, το διαρκές αίτημα για την επιστροφή τους στην Αθήνα. Η περιπέτεια των γλυπτών που λεηλάτησε ο Ελγιν και η ελληνική προσπάθεια για την απόδοσή τους από το Βρετανικό Μουσείο, αποτελεί τον άξονα της ταινίας με τίτλο «Πρόμαχος», σύμφωνα με το ethnos.gr και τον Γιώργο Αποστολίδη.
Η ταινία βρίσκεται στο τελικό στάδιό της, με την προοπτική να θέσει υποψηφιότητα για το διεθνές φεστιβάλ στις Κάνες. Εμπνευστές του έργου είναι δύο ομογενείς από τις ΗΠΑ, οι αδελφοί Βούρχες, με εμπειρία στην αμερικανική κινηματογραφική σκηνή, οι οποίοι έχουν αναλάβει την παραγωγή.
«Τα γλυπτά από μόνα τους αποτελούν μήνυμα για τη Δικαιοσύνη και για τον Πολιτισμό. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να καταλάβει και ο θεατής», λέει ο Τζον Βούρχες, σκηνοθέτης της ταινίας, ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Κόρτνι είχαν την έμπνευση και τόλμησαν να υλοποιήσουν το φιλόδοξο σχέδιό τους: μια ταινία με θέμα τα γλυπτά του Παρθενώνα και προορισμό τη διεθνή κινηματογραφική αγορά.

Σκηνές από τα γυρίσματα. 

Οι ελληνικές ρίζες

Τα δύο αδέλφια έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ και η ελληνική ρίζα προέρχεται από την πλευρά της μητέρας τους, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Αθήνα και την Τρίπολη. «Από την παιδική μας ηλικία ακούγαμε και γνωρίζαμε για την Ελλάδα, ενώ επίσης ερχόμαστε από μικρά παιδιά. Πρόσφατα όμως ζήσαμε για δύο σχεδόν χρόνια εδώ. Είχαμε ήδη αποφασίσει να δημιουργήσουμε αυτό το φιλμ και έτσι θελήσαμε να καταλάβουμε τον τόπο και τους ανθρώπους ως ενήλικοι πλέον. Είχαμε επιλέξει ως υπόθεση τα γλυπτά του Παρθενώνα καθώς πρόκειται για μια τόσο ενδιαφέρουσα και πλούσια σε λεπτομέρειες ιστορία», λέει ο σκηνοθέτης.

Στην ταινία συμμετέχουν γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Τζανκάρλο Τζανίνι

Ο Κόρτνι Βούρχες πήρε πτυχίο κλασικής φιλολογίας και αρχαιολογίας από το πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν και στη συνέχεια έκανε σπουδές κινηματογράφου στην Καλιφόρνια. Απο την πλευρά του ο Τζον Βούρχες τελείωσε μηχανικός στο πανεπιστήμιο Μπράουν και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Στάνφορντ. «Ακούγαμε στο σπίτι διάφορα θέματα γύρω απο την Ελλάδα για την οποία είχαν έντονο ενδιαφέρον και οι δύο γονείς μας, ενω η μητέρα μας είχε σπουδάσει αρχαιολογία. Εμείς ήρθαμε στην Αθήνα και το 2004 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και ενθουσιαστήκαμε με το Ολυμπιακό πνεύμα που είχε επιστρέψει στην πόλη. Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε και μελετήσαμε την ιστορία των γλυπτών, κάναμε έρευνα, ενώ ταξιδέψαμε αρκετές φορές και στο Λονδίνο για να δούμε τα γλυπτά που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η Κασσάνδρα Βογιατζή

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τι σημαίνουν αυτά τα γλυπτά», σημειώνει ο Τζ. Βούρχες και εκφράζει τον ενθουσιασμό του για το Μουσείο της Ακρόπολης. «Πρόκειται για ένα υπέροχο μουσείο σε εξαιρετικό σημείο το οποίο έχει σχεδιαστεί ώστε να συνδέει τα γλυπτά με την αρχική τους θέση. Εχει υπέροχο φως και επιπροσθέτως στέλνει το μήνυμα των γλυπτών, τα οποία βρίσκονται ψηλά, σε αντίθεση με το Βρετανικό Μουσείο όπου είναι τοποθετημένα στο δάπεδο».

TΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Ιστορία αγάπης συνδεδεμένη με τον Ιερό Βράχο

Τα γυρίσματα διήρκεσαν δύο εβδομάδες σε σημεία της Αθήνας και κυρίως πάνω στην Ακρόπολη, κατόπιν ειδικής άδειας από τις υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού. Δεκάδες τουρίστες παρακολουθούσαν το συνεργείο και τους ηθοποιούς όταν ο Γιώργος Χωραφάς ξεναγούσε την Κασσάνδρα Βογιατζή στον Ιερό Βράχο. Στο καστ μετέχουν επίσης ο Σπύρος Φωκάς, ο Παντελής Κοντογιάννης καθώς και έμπειροι ξένοι ηθοποιοί, όπως ο Τζανκάρλο Τζανίνι, ο Πολ Φρίμαν και ο Μάικλ Μπερν. Οι αδελφοί Βούρχες εκτός από τη σκηνοθεσία έχουν αναλάβει και τη χρηματοδότηση της ταινίας, ενώ έχουν δημιουργήσει δίκτυο συνεργατών στην Αθήνα αλλά και στο Λονδίνο. Η τελική επεξεργασία θα γίνει σε στούντιο στο Νέο Μεξικό.

Το 2011 κατέγραψαν σε ντοκιμαντέρ την εξέγερση στην Αίγυπτο, ενώ έχουν δημιουργήσει μια σειρά ταινιών μικρού μήκους με θέματα της ελληνικής μυθολογίας. «Η ταινία σχεδόν τελειώνει από πλευράς γυρισμάτων και έχει ξεκινήσει ήδη το μοντάζ. Ο στόχος μας είναι το έργο να προβληθεί στο Φεστιβάλ Κανών και συνεπώς πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου, όταν υποβάλλονται οι υποψηφιότητες. Στη συνέχεια σκοπεύουμε να προβληθεί σε Αθήνα, Λονδίνο, Νέα Υόρκη και στην υπόλοιπη Ευρώπη». Οσο για τη μυθοπλασία του έργου, βασίζεται σε μια ιστορία αγάπης συνδεδεμένη με την Ακρόπολη. Μια σχέση η οποία απαιτεί θυσίες. «Στο τέλος ο πρωταγωνιστής, για να αποδείξει την αγάπη του προς τη γυναίκα που επιθυμεί, καλείται να φέρει την υπόθεση των γλυπτών του Παρθενώνα στο Διεθνές Δικαστήριο και να διεκδικήσει την επιστροφή τους», λέει ο Τζον Βούρχες. «Οπως το άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς ορθωνόταν στην Ακρόπολη, έτσι και οι ήρωες της ταινίας υπερασπίζονται αυτό που αγαπούν. Ομως πάνω απ’ όλα θέλουμε να διηγηθούμε την ιστορία και τι ακριβώς αντιπροσωπεύουν αυτά τα γλυπτά. Να καταλάβουν οι νεότερες γενιές τη διαχρονική σημασία τους»

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση