8 τρόποι για να μεγαλώσετε ήρεμα κι ευτυχισμένα παιδιά

8 τρόποι για να μεγαλώσετε ήρεμα κι ευτυχισμένα παιδιά
Spread the love

8 τρόποι για να μεγαλώσετε ήρεμα κι ευτυχισμένα παιδιά και να ενισχύσετε τις κοινωνικές τους δεξιότητες

koritsi565-612x382Άρθρο του κοινωνικού λειτουργού Sean Grover

Ως θεραπευτής και ειδικός στην ανάπτυξη του παιδιού για πάνω από 20 χρόνια, έχω μάθει πολλά για τη δύναμη της επίγνωσης. Φυσικά, τα παιδιά γεννιούνται με διαφορετικές προσωπικότητες και ιδιοσυγκρασίες. Μερικά είναι παρορμητικά, ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο προσεκτικά ή ανασφαλή. Αλλά δεν έχει σημασία ο χαρακτήρας του παιδιού σας, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η επίγνωση αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει πολλές πτυχές της ζωής του. Παρακάτω περιγράφονται μερικά από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της επίγνωσης σύμφωνα με έρευνες:

Βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Developmental Psychology» έδειξε ότι τα παιδιά που διδάχτηκαν δεξιότητες επίγνωσης είχαν βελτίωση κατά 24% στην κοινωνική συμπεριφορά τους. Ήταν λιγότερο επιθετικά και με περισσότερη κατανόηση και αισιοδοξία σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν έλαβαν τη συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Αυξάνει τις σχολικές επιδόσεις

Στην έκθεση διαπιστώθηκε επίσης ότι οι επιδόσεις των παιδιών με εκπαίδευση επίγνωσης στα μαθηματικά αυξήθηκε κατά 15%. Επιπλέον, υπήρξαν μετρήσιμες βελτιώσεις της συνεχούς προσοχής μέσα στην τάξη. Μια πρακτική επίγνωσης δίνει στα παιδιά την ικανότητα να ηρεμήσουν, να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις τους και να επικεντρωθούν στην εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Προάγει τη δημιουργικότητα

Το στρες είναι ο εχθρός της δημιουργικότητας. Επιστήμονες από το Harvard έδειξαν μέσω της τεχνολογίας της νευροαπεικόνισης ότι ο διαλογισμός μειώνει τις ορμόνες που παράγουν στρες και άγχος. Η δημιουργικότητα και η έμπνευση πηγάζουν φυσικά από τα παιδιά που βιώνουν λιγότερη συναισθηματική ένταση. Καθώς αναπτύσσουν την ικανότητα να ηρεμούν τις σκέψεις τους, είναι πιο ικανά να αναλάβουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες, όπως η ζωγραφική ή η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου.

Μειώνει την παρορμητικότητα

Τα παρορμητικά παιδιά δεν σκέφτονται πριν κάνουν κάτι κι αυτό τους φέρνει συχνά μπελάδες. Η επίγνωση τα βοηθά δημιουργώντας μια αντανακλαστική παύση ανάμεσα στην παρόρμηση και μια πράξη ενώ εμπνέει τα παιδιά να κάνουν καλύτερες επιλογές. Όταν ένα γυμνάσιο στην Καλιφόρνια εισήγαγε ένα πρόγραμμα επίγνωσης στους μαθητές, οι αποβολές από την τάξη μειώθηκαν κατά 45% κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ενώ υπήρξε σημαντική αύξηση στην προσέλευση και τον συνολικό μέσο όρο των βαθμών τους.

Ενθαρρύνει την ανεξάρτητη σκέψη

Τα παιδιά με ικανότητα επίγνωσης έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να υποκύψουν στην πίεση των συνομηλίκων τους. Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα παιδιά είχαν λιγότερο κοινωνικό άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης. Διαθέτουν ισχυρότερη αίσθηση του εαυτού τους και είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από σχολικό εκφοβισμό ή να παρασυρθούν από κακές επιλογές.

8 τρόποι για να μεγαλώσετε παιδιά με μεγαλύτερη επίγνωση

Η ανατροφή ενός παιδιού με επίγνωση δεν απαιτεί τη μετακόμιση της οικογένειάς σας σε μοναστήρι. Έχω δει γονείς να την εντάσσουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες δημιουργώντας περισσότερους χώρους για στοχασμό στο σπίτι, αφήνοντας χώρο για μεγαλύτερη περισυλλογή και ενισχύοντας την οικογενειακή επικοινωνία.

Για να ενισχύσετε την επίγνωση στα παιδιά σας, ακολουθήστε τα παρακάτω 8 βήματα:

1. Απομακρυνθείτε από τις τεχνολογικές συσκευές

Ορίστε χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου κανείς στην οικογένειά δεν θα αγγίζει την τεχνολογικές συσκευές. Το ίδιο φυσικα ισχύει και για εσάς τους γονείς! Απενεργοποιήστε όλα τα κινητά τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις, τους υπολογιστές κ.λπ. Τα παιδιά που ασχολούνται συνεχώς με την τεχνολογία είναι πιο παρορμητικά και σπανίως έχουν χρόνο για αναστοχασμό, ο οποίος αποτελεί το θεμέλιο της επίγνωσης. Αν η οικογένειά σας είναι εξαρτημένη από την τεχνολογία, δημιουργήστε περισσότερο ήσυχο χώρο για να ανταλλάξετε σκέψεις και συναισθήματά χωρίς την οθόνη του υπολογιστή ανάμεσά σας.

2. Βρείτε δημιουργικές διεξόδους

Η ζωγραφική, το σχέδιο, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, το ράψιμο και άλλα παρόμοια χόμπι απαιτούν σκέψη και υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν. Τα παιδιά που μαθαίνουν να κάθονται ήσυχα και να ασχολούνται με δημιουργικές δραστηριότητες είναι πιο γειωμένα και έχουν κίνητρο να πετύχουν. Μαθαίνουν να συνεχίζουν ακόμα και μέσα από την απογοήτευση προσηλωμένα στο αποτέλεσμα.

3. Ενθαρρύνετε τη διατήρηση ημερολογίου

Η διατήρηση ημερολογίου είναι σημαντική για την ανάπτυξη μεγαλύτερης ικανότητας επίγνωσης. Αν το παιδί σας δεν θέλει να ξεκινήσει να κρατά ημερολόγιο, ξεκινήστε ένα μαζί. Όταν τα παιδιά αφιερώνουν χρόνο για να αφηγηθούν πράγματα για τη ζωή τους και να προβληματιστούν σχετικά με τις καθημερινές τους εμπειρίες, προκύπτει μια αίσθηση ηρεμίας και ενδυνάμωσης. Το ημερολόγιο τους προσφέρει επίσης την ευκαιρία να εξετάσουν πληρέστερα τις επιλογές τους.

4. Κανονίστε οικογενειακές συγκεντρώσεις

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εισάγετε τη δομή στην επικοινωνία. Ορίστε μια ώρα κάθε εβδομάδα και βεβαιωθείτε ότι όλοι θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Όταν τα μέλη της οικογένειας μάθουν να εκτιμούν τα συναισθήματα του άλλου και να προχωρούν μαζί μέσα από τις απογοητεύσεις, αναδύεται μια υγιής αίσθηση εμπιστοσύνης και συνοχής.

5. Καλλιεργήστε την πρακτική του διαλογισμού

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που συμμετέχουν σε μια πρακτική επίγνωσης, όπως οι πολεμικές τέχνες, η γιόγκα ή ο διαλογισμός, έχουν εντονότερη την αίσθηση της ευημερίας. Ενστικτωδώς αρχίζουν να αγκαλιάζουν το πνεύμα της αυτοβελτίωσης, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη.

6. Καθιερώστε αλτρουιστικές δραστηριότητες

Η αληθινή επίγνωση ζει και αναπνέει στους δεσμούς φιλίας και αλληλοϋποστήριξης. Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει μεγαλύτερη αίσθηση της αλληλεξάρτησης μέσω της εθελοντικής εργασίας, της φιλανθρωπίας ή της υποστήριξης εργασιών στη γειτονιά σας. Ο αλτρουισμός βαθαίνει την αίσθηση του παιδιού για τον ανθρωπισμό, την ευγνωμοσύνη και την ενσυναίσθηση.

7. Οργανώστε το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού σας

Στα παιδιά αρέσει το πρόγραμμα. Ακόμα κι αν μερικές φορές αντιστέκονται όταν τους βάζετε όρια, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα χάνουν τον έλεγχο. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο καταμερισμού ευθυνών. Η ευελιξία είναι ωφέλιμη, αλλά θα πρέπει να κατοχυρώσετε πρώτα μια βασική γραμμή συνέπειας. Το χάος ή η ασυνέπεια στη ζωή ενός παιδιού δεν επιτρέπουν στην επίγνωση να ριζώσει μέσα του.

8. Δώστε το καλό παράδειγμα

Ένας γονέας με επίγνωση έχει κι ένα παιδί με επίγνωση. Με άλλα λόγια, αυτή η ικανότητα σπανίως εμφανίζεται μόνη της στα παιδιά, οι γονείς είναι εκείνοι που πρέπει να την καλλιεργήσουν. Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εισάγετε την επίγνωση στη ζωή του παιδιού σας; Κάνετε πράξη αυτά που λέτε. Εφαρμόστε μια πρακτική επίγνωσης για τον εαυτό σας και αποδείξτε την ισχύ της μέσω της δικής σας συμπεριφοράς.

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση