5 μέθοδοι για να διαπαιδαγωγήσετε σωστά τα παιδιά σας

5 μέθοδοι για να διαπαιδαγωγήσετε σωστά τα παιδιά σας
Spread the love

Thumbnail

Σήμερα οι γονείς έχουν πολλά όπλα στην φαρέτρα τους για να διαπαιδαγωγήσουν σωστά τα παιδιά τους, χωρίς να καταφεύγουν στην χρήση σωματικής ή λεκτικής βίας, που αποδεδειγμένα φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Ας δούμε μερικές από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους:

1.Επιβράβευση. Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη την επιβράβευση, η οποία λειτουργεί θετικά, αρκεί να μην το παρακάνετε, δηλαδή δεν χρειάζεται να επαινείτε το παιδί σας για το παραμικρό. Θέστε στόχους και επιβραβεύστε την προσπάθεια, ανεξάρτητα από το αποτελέσματα.

2.Όρια – συνέπειες. Είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διαπαιδαγώγησης. Κάθε φορά θέτετε σαφή και ξεκάθαρα όρια ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού και ορίζετε εκ των προτέρων τις συνέπειες της μη τήρησης τους. Γνωρίζοντας το παιδί τι θα συμβεί αν παραφερθεί, θα μάθει σταδιακά να επιλέγει μόνο τις θετικές συμπεριφορές.

3.Κίνητρα. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην δωροδοκία και το κίνητρο. Σίγουρα δεν θέλετε το παιδί σας να συμπεριφέρεται σωστά μόνο και μόνο για να πάρει κάποιο δώρο, αλλά αν φτιάξετε πίνακες επιβράβευσης και τους χρησιμοποιήσετε με σύνεση, θα δείτε τεράστια βελτίωση στην συμπεριφορά του μικρού σας.

fatherbabygirl4.Διάλογος. Ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά έχουν ανάγκη να ακούγεται η φωνή τους. Μην μπερδεύετε το διάλογο με το κήρυγμα. Μιλήστε ήρεμα και ειλικρινά στα παιδιά σας, αλλά ταυτόχρονα ακούστε τις θα σας πουν και εκείνα. Μπορεί να ανακαλύψετε πράγματα που δεν είχατε φανταστεί.

5.Ξεκάθαροι ρόλοι. Ό,τι κι αν κάνετε, θα πρέπει να θυμάστε ότι εσείς είστε οι ενήλικες και εσείς παίρνετε τις αποφάσεις. Είναι άλλο να προσφέρετε στο παιδί το δικαίωμα να επιλέγει π.χ. τι θα φορέσει ή ποιο dvd θα δει και άλλο να υποκύπτετε σε κάθε του απαίτηση.

 

 

ΠΗΓΗ

Emeis Magazine

Αφήστε μια απάντηση